článek

Změna jídelníčku nám může pomoci proti podzimní únavě!


Podzim klepe na dveřeRáno se později rozednívá, večer se brzy stmívá a počasí začíná být jak na houpačce. Deštivé, zataže..
(celý článek)

Podzim klepe na dveřeRáno se později rozednívá, večer se brzy stmívá a počasí začíná být jak na houpačce. Deštivé, zataže...


Podzim klepe na dveře
Ráno se později rozednívá, večer se brzy stmívá a počasí začíná být jak na houpačce. Deštivé, zatažené dny s chladným větrem převažují nad těmi slunečnými. To vše nepůsobí dobře na naši psychiku. Jsme více unavení a častěji se objevuje špatná nálada, podrážděnost či „depka“. Ač se to někomu může zdát absurdní, úlevu a zlepšení nálady může přinést změna jídelníčku. Je totiž důležité dodat organismu dostatek živin, zejména takové vitamíny a minerály, které působí proti únavě a vyčerpání.

Co si připravit dobrého?
Základem je stravovat se zdravě a vynechat z jídelníčku těžká jídla, která nás tzv. uspí. Zapomeňte tedy na knedlíky s omáčkou či smažený řízek s kaší, raději zařaďte co nejvíce ovoce a zeleniny. Maso si dopřejte maximálně dvakrát týdně, jednou až dvakrát týdně si dejte rybu, minimálně jednou týdně luštěniny a vyzkoušet můžete také jedno sladké jídlo.
Ale teď už hezky popořadě. Začněme snídaní – nejlepší je připravit si ovocný nebo černý čaj s medem a citrónem. Med působí preventivně proti nachlazení, citron také a obsahuje vysoké množství vitaminu C, který působí proti únavě. Vhodný je také zelený čaj, který má povzbuzující účinky, avšak ten náš organismus ochlazuje a snižuje tlak. K jídlu zvolte například bílý jogurt s ovesnými vločkami, sušeným ovocem a semínky nebo ovesnou kaši či celozrnné pečivo s tvrdým sýrem a zeleninou.
Ke svačině si dopřejte ovoce a ořechy nebo zeleninu a knockebrot.
Obědy mohou být opravdu pestré – například polévka z červené čočky, hrachovka, bulgur či kuskus se zeleninou, zapečené těstoviny se zeleninou, houbový kuba, ze sladkých jídel například jáhelník či rýžový nákyp, vyzkoušet také můžete různé zeleninové karbanátky, polentu, šoulet, aj. Z ryb je vhodný pstruh, losos či makrela.
Odpolední svačina by měla opět obsahovat ovoce nebo zeleninu – vyzkoušet můžete smoothie či starou dobrou klasiku - jablko nastrouhané s mrkví, atp.
Večeře by měla být lehká. Zde platí, že by člověk měl být přes den zasycen, aby na večer nezaháněl veliký hlad a nepřejídal se. Na podzimním jídelníčku by určitě neměla chybět dýně, proto dýňová polévka, je vhodnou volbou. Vyzkoušet můžete i pečenou dýni s bramborem, červenou řepou, celerem a kořenovou petrželí. Vhodná je také cuketa – pečená, dušená či do polévky, je opravdu vynikající. Zeleninové saláty jsou prostě klasika, která nikdy nezklame.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři