Španělské tapas recept
Španělské tapas jsou chuťovky rozšířené v celém Španělsku. Mohou se jíst zatepla i zastudena.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Česnekové krevety :
- 65 ml olivového oleje
- 250 g oloupaných krevet
- nasekaná petržel
- 4 stroužky česneku
- mletá červená paprika
- 1 citron
- Chorizo salám :
- 250 g salámu Chorizo nakrájeného na plátky
- 0,5 lžičky olivového oleje
- Česnekové houby :
- 4 stroužky česneku
- 65 ml olivového oleje
- 300 g čerstvých hub
- nasekaná zelená petržel
- Španělský předkrm :
- bílé ančovičky
- uzená šunka
- španělský sýr Manchego
- Marinované olivy :
- 250 g černých a zelených oliv
- 0,5 lžičky mleté červené papriky
- 85 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu nebo oregana
- 2 lžičky citronové nebo pomerančové kůry
Způsob přípravy
Španělské tapas jsou chuťovky rozšířené v celém Španělsku. Mohou se jíst zatepla i zastudena. Jako předkrm, nebo pohoštění k vínu. Toto je několik nejoblíbenějších receptů. Česnekové krevety : na olivovém oleji zpěníme rozmačkaný česnek. Když začne hnědnout, sundáme pánev z plotny a česnek z oleje odstraníme. Oloupané krevety osolíme a opepříme. Pánev s olejem znovu položíme na plotnu a okořeněné krevety na rozpálený olej nasypeme a dvě minuty restujeme. Pak krevety nasypeme do servírovací misky a můžeme ozdobit červenou mletou paprikou a zelenou sekanou petrželkou. Chorizo salám: plátky salámu opečeme při vysoké teplotě na olivovém oleji po obou stranách dohněda.
Pak plátky přendáme do servírovací misky. Česnekové houby : houby podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Pak je opečeme stejným způsobem jako krevety na česnekovém oleji. Až zezlátnou, přendáme je do servírovací misky. Španělský předkrm: sýr v pokojové teplotě naskládáme na servírovací misku, obložíme ho ančovičkami a uzenou šunkou. Marinované olivy : olivy a všechny ostatní přísady smícháme a necháme odležet v uzavřené nádobě 24 hodin v chladnu. Podáváme v servírovacích miskách při pokojové teplotě. Jako přílohu ke všem chuťovým variacím použijeme čerstvé pečivo.