Nabídka
Přidej
článek

Velikonoční sladkosti: beránek, mazanec i boží milosti snadno a jednoduše


Svátky jara jsou v plném proudu a k nim se váže také spousta tradic, včetně pečení sladkých moučníků v podobě beránků, ma..
(celý článek)

Svátky jara jsou v plném proudu a k nim se váže také spousta tradic, včetně pečení sladkých moučníků v podobě beránků, ma...


Svátky jara jsou v plném proudu a k nim se váže také spousta tradic, včetně pečení sladkých moučníků v podobě beránků, mazanců nebo božích milostí. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na velikonoční dobroty. 

Křesťanské Velikonoce trvají celý týden, kterému se říká svatý nebo pašijový. Začínají Květnou nedělí, která je šestou a poslední nedělí předvelikonočního čtyřicetidenního půstu a končí Božím hodem Velikonočním. Věřící si po tu dobu připomínají umučení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale některé velikonoční tradice dodržují i bezvěrci.

Na Velikonoce se pletou pomlázky, barví vajíčka a trhají kočičky. A protože vše má svou symboliku, i sladké a slané dobroty, které se o těchto svátcích připravují, mají svůj příběh. 

První velikonoční pečení se zahajovalo na Škaredou středu, kdy se chystaly jidáše. Toto sladké kroucené pečivo připomíná Jidášovu zradu a na stůl se servírovalo na Zelený čtvrtek. Na Velký pátek připadal přísný půst, o to rušněji bylo v kuchyni na Bílou sobotu, kdy se pekl beránek, mazance i nádivka.  

Beránek


Mládě ovce bylo v židovském náboženství zvířetem obětním a tato symbolika byla přenesena i do křesťanské víry. Beránek představuje Kristovu oběť a moučník se zdobí cukrem i pentličkami. 

Recept na beránka z třeného těsta 

Potřebovat budete: 4 vejce - oddělené žloutky a bílky, 350 g polohrubé mouky, 140 g povoleného másla, 150 - 200 ml vlažného mléka, 200 g cukru krupice, 1 kypřící prášek, nastrouhanou kůru z 1 citronu a špetku soli. 

Postup: V míse utřeme žloutky, cukr a máslo, přilijeme mléko, přisypeme sypké ingredience a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme na 180°C asi 45 minut. Hotového beránka pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobit ho můžeme třeba pestrou pentličkou. 

Mazanec


Na rozdíl od beránka není mazanec symbolem křesťanským, ale jeho historie sahá dál, do dob pohanských. Peče se ve tvaru bochánku, který je uvnitř žlutý a připomíná Slunce. A právě ono měl mazanec svou silou přivolat a dodat půdě energii. Kousek tohoto pečiva se totiž používal jako obětina polím. Původně se mazance připravovaly bez cukru, jen z mouky, másla, vajec a tvarohu. Plnily se masem a mazaly tvarohem, odtud jejich název. 

Babiččin recept na mazanec 

Na dva bochánky budete potřebovat: kostku čerstvého droždí (40g), 150 g cukru krupice, 200 g změklého másla, 250 ml vlažného mléka, 750 g polohrubé mouky, 1 vejce + 2 žloutky, vejce na potření, špetku muškátového oříšku, mandle a rozinky. 

Postup: Z droždí, lžíce mouky, cukru a pár lžic mléka umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme sypké přísady, přidáme kvásek, vejce i se žloutky, zbylé mléko, máslo, rozinky, které jsme předem namočili v rumu a poté scedili a nasekané mandle. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Rozdělíme ho na dva bochánky, na plechu je necháme ještě půl hodiny kynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme v troubě na 200 °C asi 8 minut. Pak snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ho dalších asi 30 - 40 minut. Hotové mazance potřeme směsí rozpuštěného másla smíchaného s trochou rumu. 

Boží milosti


Tohle pečivo se o Velikonocích peče úplně naposledy, a to na Velikonoční pondělí. Boží milosti měly dávat rolníků sílu a poutníkům pomoci najít správnou cestu. 

Recept na boží milosti 

Potřebovat budete: 300 g špaldové celozrnné mouky, 40 g másla, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 4 lžíce bílého vína, 200 g krémové zakysané smetany, ½ lžičky citronové kůry a špetku soli.

Postup: Ingredience smícháme do hladkého těsta, to necháme v chladu asi 40 minut odpočinout, potom ho vyválíme na plát silný asi 3 mm a rádýlkem z něj vykrajujeme čtvercové nebo trojúhelníkové tvary. Uprostřed je nařízneme, aby se vytvořil otvor a smažíme je po obou stranách v rozpáleném tuku, nejlépe sádle nebo přepuštěném másle. Hotové milosti položíme na papírovou utěrku, odsajeme přebytečný tuk a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru. 



Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka


Do velikonoční nádivky patří mladé kopřivy, které dodají tělu sílu.


Čokoládový pudink s banánem

Čokoládový pudink s banánem


Během předvelikonočního postního období se podávaly pokrmy bezmasé a oblíbený byl například pudink.


Voňavé perníčky

Voňavé perníčky


Perníčky vykrájené do tvarů králíčků, oveček a kachňátek, baví zdobit hlavně děti.


Pečená kachna se zelím

Pečená kachna se zelím


Kdo by si o svátcích nechtěl pochutnat na vypečené kachničce!



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Z redakce

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři