článek

Top plodiny pro říjen 2020 aneb jezte sezónně…


Začátek podzimu je tradičně spojený s velmi bohatou sklizní zeleniny a ovoce. Denně bychom měli sníst minimálně 600 g zel..
(celý článek)

Začátek podzimu je tradičně spojený s velmi bohatou sklizní zeleniny a ovoce. Denně bychom měli sníst minimálně 600 g zel...


Začátek podzimu je tradičně spojený s velmi bohatou sklizní zeleniny a ovoce. Denně bychom měli sníst minimálně 600 g zeleniny, inspirujte se našimi pravidelnými tipy na sezónní suroviny.

Bílá ředkev


Říká se jí také Daikon a obsahuje obrovské množství vitaminu C, B, E a cenné minerály jako je železo, draslík, sodík a hořčík. Skvěle se vypořádává s viry, bakteriemi a plísněmi, a proto je skvělou potravinou do podzimního počasí.

Bílá ředkev obsahuje sirné sloučeniny, které jsou zodpovědné za její lehce štiplavou chuť. Díky bakteriím mléčného kvašení se její blahodárné účinky na naše zdravé ještě zvyšují, připravte si tedy lahodné kimchi.

Růžičková kapusta


Výborný antioxidant, který může působit jako výborná prevence proti rakovině. Jedná se doslova o zázračnou zeleninu. Patří do čeledi brukvovitých a obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek jako jsou vitamin A, C, K, B, E, draslík, vápník a železo.

Antioxidanty obsažené v růžičkové kapustě pomáhají bojovat proti volným kyslíkovým radikálům, které mají na svědomí rakovinu, nemoci srdce, cév a také nemoci nervového systému. Příprava růžičkové kapusty je velmi jednoduchá a skvěle chutná například zapečená s parmazánem.

Tuřín


Díky tomu, že tuřín obsahuje až 90 % vody, jedná se o velmi dietní zeleninu. Má velmi silné hojivé účinky a nejčastěji se používá při léčbě zažívacího ústrojí, osteoporózy či zlomenin.
Tuřín zároveň skvěle působí v léčbě kožních onemocnění, čistí krev a může se používat při léčbě plicní a kostní tuberkulóze.

Obrovskou výhodou tuřínu je, že při vaření můžete využít prakticky celou rostlinu. Vyzkoušejte si doma tuřín opéct jako hranolky nebo si uvařte lahodnou omáčku, která se skvěle hodí k hovězímu masu.

Sladké brambory


Jistě je znáte také pod názvem batáty a patří mezi nejstarší a velmi zdravé potraviny. Do Evropy je přivezl Kryštof Kolumbus již při své první výpravě do Nového světa. Mají výraznou sladkou chuť a obsahují karotenoidy, vitamin A, B6, draslík a železo. Batáty podporují zdravý imunitní systém, pomáhají snižovat riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Betakaroten obsažený v těchto hlízách je skvělou prevencí před srdečními chorobami a může býti prevencí také proti rakovině. Pomáhá udržet vám udržet si krásnou a zdravou kůži a podporuje imunitní systém. Vyzkoušejte si doma batátové pyré s glazovaným steakem z hovězí panenky.

Batátové placičky s dýní

Batátové placičky s dýní


Jemně nasládlé placky, velmi snadné na přípravu.


Kimchi

Kimchi


Pokud jste ještě o tomto chutném zázraku plném vitamínů a probiotik neslyšeli je na čase to změnit.


Zapečené sladké brambory

Zapečené sladké brambory


Zapečené sladké brambory vám provoní celou kuchyň. Jejich lahodnou máslovou chuť si zamilujete vy .


Salát z bílé ředkve s chilli zálivkou

Salát z bílé ředkve s chilli zálivkou


Jednoduchý ale chutný salát v sobě snoubí jemnou chuť bílých ředkviček se sladkou chilli omáčkou.


Růžičková kapusta se slaninou

Růžičková kapusta se slaninou


Růžičková kapusta se slaninou je velmi zdravé jídlo, které můžeme podávat jako rychle připravenou přílohu k masům.


Zapečená růžičková kapusta s parmazánem

Zapečená růžičková kapusta s parmazánem


Pokud nepatříte mezi milovníky růžičkové kapusty, tak po tomto jídle zaručeně změníte názor.


Zapečená růžičková kapusta

Zapečená růžičková kapusta


Zapečená růžičková kapusta je skvělé jídlo nejen pro vegetariány.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu top plodiny pro říjen 2020 aneb jezte sezónně… .

Naši partneři