recepty

Kimchi


Pokud jste ještě o tomto chutném zázraku plném vitamínů a probiotik neslyšeli je na čase to změnit. Tato korejská specialita se připravuje z pekingského zelí a zeleniny. Vše je zalité kořeněným nálevem, ve kterém nemůže chybět chilli paprička, česnek, čerstvý zázvor, rybí omáčka a cukr či med. Při volbě zeleniny byste určitě měli sáhnout po jarní cibulce, mrkvi a bílé ředkvi, další druhy záleží na vaší chuti, hodí se okurka, pórek, šalotka, ředkvičky, dokonce i nashi. ..
(celý recept)

Pokud jste ještě o tomto chutném zázraku plném vitamínů a probiotik neslyšeli je na čase to změnit. Tato korejská specialita se připravuje z pekingského zelí a zeleniny. Vše je zalité kořeněným náleve...

Ingredience receptu

  • Ingredience (na nádobu o obsahu cca 2 litry):
  • 2 hlávky pekingského zelí
  • 150 g mrkve
  • 150 g bílé ředkve
  • 1 svazek jarní cibulky
  • Pasta:
  • 25–50 g cukru nebo medu (množství zvolte podle chuti)
  • 70 g rýžové mouky (nahradit se dá bramborovým či kukuřičným škrobem)
  • 150 ml vody
  • 30–50 g zázvoru (množství zvolte podle chuti)
  • 1 větší cibule
  • 1 hlavička česneku
  • čerstvé chilli papričky (použít se dají i sušené – množství zvolte podle chuti)
  • 50–100 ml rybí omáčky (množství zvolte podle chuti)
  • Na prosolení:
  • 500 g mořské soli

Způsob přípravy

Pekingské zelí očistěte, omyjte, nechte oschnout a pak ho nakrájejte na kostky přibližně o velikosti soust. Ty sypejte po vrstvách do velké mísy a každou nasolte. Nakonec obsah misky důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek solí pokrytý. Ta zajistí, že bude zelí krásně měkké, ale zároveň i křupavé. Prosolené zelí pak nechte osm hodin v misce odpočívat a každou půlhodinu ho promíchejte. Proces můžete urychlit tak, že nakrájené zelí zalijete na dvě hodiny slaným nálevem a zatížíte ho například kuchyňským prkénkem, aby byly všechny kousky ponořené.

Mezitím si připravte pastu. V menším kastrůlku svařte vodu s cukrem a rýžovou moukou nebo škrobem na kašičku a nechte vychladnout. Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu. Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.

Nasolené zelí nyní několikrát propláchněte tak, aby bylo slané jen tak akorát. Opravdu je nutné ho průběžně ochutnávat.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Saláty

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Kimchi.
Hledat podobné recepty na internetu jako Kimchi

Naši partneři