Top 10 vánoční cukroví

Článek byl publikován

Když mámy začnou hledat v sešitech ty letité recepty na vánoční cukroví, podle kterých pekla už jejich babička, je to znamení, že Vánoce už na sebe nenechají dlouho čekat. Zase bude celý byt vonět vanilkou, skořicí a rumem, tou vůní, které se nevyrovná žádný značkový parfém nejznámějších světových celebrit.


Vůbec není potřeba napéct nespočetné množství druhů vánočního cukroví, i když někdo to tak třeba má. Ale dobře víme , že některé druhy prostě na vánočním stole chybět nesmí. V tom jsou naše domácnosti poněkud konzervativní, což ale v tomto případě vůbec není na škodu, ba právě naopak.


Některé vánoční cukroví pečeme s předstihem, protože potřebuje uležet, pro jiné zase nastává čas těsně před svátky. Většinou pečení začínáme s medovými perníčky, těm uležení jen prospěje. A jiné vánoční cukroví se nepeče vůbec. Tyhle nepečené druhy bývají zvlášť oblíbené.


A tak si nachystejme oříšky vlašské i lískové, med, rum, skořici, vanilku, moučkový cukr, strouhaný kokos, vejce, máslo, mouku, čokoládu, marmeládu, rozinky, kandované ovoce, kakao a různé cukrářské zdobení a polevy a pusťme se do toho.


Ty nejtradičnější a nejvánočnější recepty na vánoční cukroví máme tady:


Linecké koláčky1. Linecké koláčky
Klasické jednoduché linecké těsto pomocí formiček vykrajujeme většinou do podoby koleček, ale i jiné vykrájené tvary budou stejně dobré. Na plechu je upečeme a vychladlé promažeme pikantní zavařeninou. A máme tak báječnou dobrotu, že se jí hned tak jiná nevyrovná.


Vanilkové rohlíčky2. Vanilkové rohlíčky
Tohle je další vánoční klasika. Možná nejoblíbenější vánoční cukroví vůbec. Hlavní přísada v tomto receptu, ořechy, dodávají těstu tu báječnou proslulou křehkost. A ta omamná sladká vůně, když se ještě horké obalí ve vanilkovém cukru, tak ta je tou pravou vůní vánoc.


Vánoční medové perníčky3. Vánoční medové perníčky
Tyto perníčky upečeme raději už v polovině prosince, protože potřebují nějakou dobu uležet. Důležitou částí výroby perníčků je jejich zdobení. Tady se fantazii meze nekladou a můžeme zapojit i děti, tohle by je vážně mohlo bavit. Hotové výtvory mohou nejen zdobit slavnostní stůl, ale klidně je použijeme jako originální ozdoby na vánoční stromeček.


Vánoční úly4. Vánoční úly
Nebo také včelí úly, vosí hnízda, toto nepečené cukroví má několik různých názvů, ale vždy jde právě o tento oblíbený starý recept. Formičku na vánoční úly měly totiž ve své kuchyni už naše babičky. Někdo hotové cukroví ještě polévá čokoládovou polevou, ale není to nutné.


Kokosky5. Kokosky
Cukroví, jehož důležitou součástí je strouhaný kokos, pečeme také trochu s předstihem. Po nějaké době, kdy jsou kokosky uloženy v chladnu, získají svou pověstnou vláčnost a na jazyku se jen rozplývají. Kromě výborné chuti je na nich skvělé i to, že jejich příprava je opravdu velmi jednoduchá.


Rumové kuličky v kokosu6. Rumové kuličky v kokosu
Pokud máte rádi kokos a rum, rozhodně si toto nepečené cukroví připravte. Směs s kakaem a ořechy, provoněná rumovou vůní, vás určitě osloví. Příprava rumových kuliček v kokosu je nejjednodušší jaká může být a jediné co by mohlo být špatně je to, že jste jich neudělali dost, protože věřte tomu, že se po nich jen zapráší.


Vánoční marokánky7. Vánoční marokánky
Tohle křehké cukroví je charakteristické svou příchutí po kandované pomerančové a citronové kůře doplněné chutí čokolády. Jeho příprava je trochu netypická, protože těsto nejen pečeme, ale zpočátku i trochu vaříme, ale výsledek je pro naše chuťové buňky naprosto dokonalý.


Linecké košíčky s ořechy8. Linecké košíčky s ořechy
Kromě oříškové nutely můžeme plnit hotové upečené linecké košíčky také jinými krémy, můžeme přidat kousky kandovaného ovoce nebo třeba mandle. Také je možné místo lískových oříšků použít ořechy vlašské. Zapojme svou fantazii a můžeme mít místo jednoho druhu cukroví hned druhů několik.


Zázvorové sušenky9. Zázvorové sušenky
Samozřejmě chutnají po zázvoru a skořici a i bez jakéhokoliv zdobení jsou lahodné. V jejich prospěch mluví i to, že jejich příprava nezabere mnoho času. Když je dobře uskladníme v uzavřené nádobě, ať už porcelánové, skleněné nebo plechové, vydrží poměrně dlouhou dobu.


Jemné máslové sušenky10. Jemné máslové sušenky
Z klasického máslového těsta upečeme výborné sušenky, které si dotvoříme podle vlastní chuti. Můžeme použít oblíbené polevy, třeba čokoládovou nebo citronovou. Také můžeme sušenky k sobě slepovat různými krémy, různými zavařeninami. Prostě si snadno upečeme cukroví přesně na míru.


Samotný proces míchání, hnětení, strouhání, mletí, válení, vykrajování, pečení a konečného zdobení při přípravě vánočního cukroví nás jistojistě uvrhne do vánoční nálady. Zaměstnáme i děti a spolu s nimi si užijeme to krásné čekání na Ježíška. Můžeme si pustit vánoční koledy, a pak nás ani nějaký ten spálený plech nevyvede z míry.

Když mámy začnou hledat v sešitech ty letité recepty na vánoční cukroví, podle kterých pekla už jejich babička, je to znamení, že Vánoce ...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Top 10 vánoční cukroví
Top 10 vánoční cukroví Top 10 vánoční cukroví Top 10 vánoční cukroví Top 10 vánoční cukroví

Autoři článku

Hana R.
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů