článek

5 praktických surovin, které jste možná dosud neobjevili


Jistě to znáte, času není nikdy nazbyt. Práce, povinnosti a mezi tím si ještě naj&iac..
(celý článek)

Jistě to znáte, času není nikdy nazbyt. Práce, povinnosti a mezi tím si ještě naj&iac...
Sdílejte obsah s přáteli



Jistě to znáte, času není nikdy nazbyt. Práce, povinnosti a mezi tím si ještě najít volnou chvilku pro sebe. Čím více času se Vám tak povede ušetřit si na běžných činnostech jako je úklid a vaření, tím lépe. Úspora času však třeba ani při přípravě jídla nemusí znamenat jeho nižší hodnotu. Některé suroviny jsou opravdu jednoduché a rychlé na zpracování, přitom však plné zdraví prospěšných látek. Co by ve Vaší kuchyni určitě nemělo chybět?

1. Červená čočka
Není potřeba ji namáčet jako ostatní druhy čočky a je hotová doslova za pár minut. Vynikající je na přípravu pomazánek nebo zeleninových či masových směsí. V kombinaci s opečenou cibulkou, rajským protlakem, chilli a kurkumou můžete připravit rychlou pikantní "kari" pánev jen tak s pečivem nebo ji podávat jako přílohu. Také se hodí do zeleninových polévek v kombinaci třeba s pórkem, mrkví nebo rajčaty, ve kterých tvoří sytý základ.

Červená čočka obsahuje pyridoxin, známý také jako vitamin B6. Ten má mimo jiné vliv i na naši mozkovou funkci a pomáhá také udržovat dobrou náladu.

2. Jáhly
Jáhly nejsou pouze jáhlová kaše či jahelníky. Stačí je nechat krátce přejít varem, můžete je také zalít horkou vodou a zabalené v ručníku vložit třeba do peřin. To je ostatně vynikající způsob vaření například i rýže, při kterém zůstane zachováno mnohem vitaminů a minerálů než při klasickém vaření. Hotové jáhly se potom kořeněné dají míchat se zeleninou, použít jako příloha či zapékat - jak nasladko, tak naslano.

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a téměř nezatěžují organismus. Obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, minerálů a vitaminů. Prospívají tak funkci krevního oběhu, regeneraci svalstva a působí blahodárně jak na nervovou, tak i trávicí soustavu.

3. Kus-Kus
Tato drobná těstovina je bez debat královnou rychlé přípravy. Stačí ji přelít trochou horké vody a než připravíte omáčku či opečete maso nebo zeleninu, je připravena ke konzumaci. Celozrnná varianta je stále naprosto bezkonkurenční a přesto dokáže velmi slušně zasytit na dlouhé hodiny.

4. Lahůdkové droždí
S lahůdkovým droždím si na Honzovy buchty nezaděláte. Zato s ním v kuchyni naděláte velkou parádu. Hodí se do pomazánek, omáček, polévek, na dochucení masových či zeleninových směsí, rizot. Jeho intenzivní chuť je velmi specifická a Vy ji proto budete s největší pravděpodobností milovat nebo nenávidět.

Základem lahůdkového droždí jsou inaktivované kvasnice a slad. Ten je obsažen proto, aby se kvasinky mohly pomnožit předtím, než jsou usušeny. Obsahuje množství přírodního glutamátu, bílkovin a minerálů. Glutamátu se nemusíme bát, jedná se o přirozeně se vyskytující látku, která není nijak škodlivá. Při nadměrné konzumaci však hrozí například bolesti hlavy u lidí, kteří nejsou na tuto látku zvyklí.

5. Špalda
Špalda, celým jménem pšenice špalda, je divoká a starší sestra naší známé pšenice. Ačkoli jsou si hodnotami velmi podobné, špalda je přeci jen zdraví prospěšnější, jelikož obsahuje více vlákniny, bílkovin a minerálů.

Příprava takového špaldota (obdoba rizota) je velmi snadná, špaldu pak můžeme prakticky používat všude tam, kde bychom použili rýži. Na rozdíl od ní obsahuje sice lepek, ale je i tak velmi dobře stravitelná.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři