Nabídka
Přidej
článek

Domácí horkovzdušná fritéza –⁠ nezdravé zdravě


Horkovzdušná fritéza je elegantním řešením v situaci, kdy si rádi pochutnáváte na smaženém jídle, ale zároveň nechcete ko..
(celý článek)

Horkovzdušná fritéza je elegantním řešením v situaci, kdy si rádi pochutnáváte na smaženém jídle, ale zároveň nechcete ko...


Horkovzdušná fritéza je elegantním řešením v situaci, kdy si rádi pochutnáváte na smaženém jídle, ale zároveň nechcete konzumovat litry přepáleného oleje. Někteří z vás si určitě budou pamatovat fritovací hrnce, nebo pěkně podomácku řečeno friťák, který byl naplněn olejem, jejž bylo potřeba často měnit, neboť ten se postupem času měnil na odpornou zapáchající tekutinu. Horkovzdušná fritéza z tohoto problému půvabně vybruslila. Rozpálený olej nahradil rozpálený vzduch. V tomto článku vám ukážeme některá hlediska, která byste měli brát při výběru horkovzdušné fritézy v potaz.

Horkovzdušná fritéza – princip fungování


O klasickou fritézu jsme se už otřeli a také jí to pěkně natřeli. Jak tedy horkovzdušná fritéza funguje? Uvnitř fritovací nádoby cirkuluje horký vzduch, jehož teplotu si lehce nastavíte. Většina výrobců potravin určených ke smažení na svých výrobcích uvádí teplotu pro tento druh fritovacích aparátů. Tím, že je k fritování používán pouze vzduch, odpadá nutnost lít do nádoby litry oleje. Respektive horkovzdušná fritéza trochu oleje potřebuje, ale pro představu, na jeden kilogram hranolků budete potřebovat jenom jednu polévkovou lžíci oleje.

Drobná nevýhoda spočívá v tom, že jídlo z horkovzdušné fritézy nechutná tak, jak jej asi znáte. Chybí mu něco z toho proklínaného přepáleného oleje. My si ale myslíme, že to je spíše než norma síla zvyku.
Horkovzdušná fritéza kromě toho nabízí i jiné funkce než fritování. Některé modely jsou multifunkční, takže byste si v něm měli upéct dejme tomu pizzu nebo koláče.

Jak často ji budete používat?


Horkovzdušná fritéza se na trhu objevuje v mnoha a mnoha variantách. Velký rozdíl tkví ve velikosti. Pokud si smažená jídla dopřáváte několikrát do týdne, volte takovou fritézu, která vám na kuchyňské lince nebude překážet a v ideálním případě bude dobře vypadat a do designu vaší kuchyně zapadat. Pokud ji využijete jenom několikrát do měsíce, volte spíše lehčí a přenosnější varianty. Horkovzdušná fritéza a její váha se pohybuje někde mezi 2 a 5 kilogramy a to při přenášení pocítíte.

Pro kolik lidí budete fritovat?


Horkovzdušná fritéza a její fyzické rozměry je jedna věc. Věc druhá je pak samotný objem. Tady si musíte ujasnit, pro kolik lidí budete jídlo nejčastěji připravovat. Fritézy se většinou pohybují v rozmezí 350 gramů až 1,5 kilogramu váhy potravin, které v nich lze připravit. Objemově to lze přepočítat na 0,5 litru až 6,5 litru samotné nádoby. Pro představu: zhruba v polovině těchto hodnot leží velikost ideální pro čtyřčlennou rodinu. Větší modely budou samozřejmě vyžadovat vyšší příkon, který však přesto bude nižší než u klasického fritovacího hrnce, protože ohřev vzduchu potřebuje méně energie.

Horkovzdušná fritéza – vychytávky


Jestli chcete na jídlo během fritování vidět a kontrolovat ho, pořiďte si tu s průhledným víkem nebo okénkem. Některé modely vyšších produktových řad nabízejí ve vybavení horkovzdušných fritéz míchací lopatky, kdy během fritování s jídlo nemusíte sami promíchávat. S tím souvisí ještě jedna vychytávka. Horkovzdušná fritéza s rotujícími košíky, které zaručí stejný efekt jako míchací lopatky, navíc ale můžete do každého košíku dát jinou potravinu a fritovat všechno najednou. Super věc!

Smažené cibulové kroužky

Smažené cibulové kroužky


Smažené cibulové kroužky doporučujeme dělat domácí, a to pouhým nakrájením cibule a obalením.


Smažené bedly

Smažené bedly


Pokud v lese narazíte na bedly, použijte na smažené bedly třeba horkovzdušnou troubu.


Smažený sýr

Smažený sýr


Smažený sýr jako ideální dočasný nájemník horkovzdušné trouby je tou správnou volbou.


Smažené filé s hranolky a hrachovou kaší

Smažené filé s hranolky a hrachovou kaší


Horkovzdušná trouba je na tento recept jako dělaná. Hranolky v ní báječně usmažíte, a zdravě.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři