7 důvodů, proč jíst na podzim česnek

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Někomu velmi chutná, jiný ho nemůže ani cítit – česnek. Jeho vůně i chuť jsou velmi intenzivní a tohle koření umí skvěle doladit masové i zeleninové pokrmy. Česnek ale není jen o dobré chuti. V lidovém léčitelství se mu přezdívá přírodní antibiotikum, a toto označení nezískal jen tak náhodou.

Podzim sebou nese pokles teplot a často se objevují mlhy i déšť. Právě charakter počasí nahrává vzniku onemocnění dýchacích cest a za sezonu prožije nachlazení asi většina z nás. Do sychravého nečasu je třeba se vyzbrojit a nestačí k tomu jen teplý svetr a bunda.

Obranyschopnost těla lze posilovat hlavně stravou, která by měla být složena z potravin, které organismus vnitřně prohřejí. Do jídelníčku je proto dobré zařadit například zázvor, skořici, oregano, švestky, vlašské ořechy, grilované maso, pohanku a hlavně česnek. Právě bílá cibulka složená ze stroužků, je v lidovém léčitelství považovaná za všelék a nutno uznat, že jeho prospěch na zdraví nelze popřít.

Léčivé koření

Účinek česneku při nachlazení je dokonce vědecky prokázaný. Cibulka rostliny, která nese latinské označení allium, obsahuje spoustu vitamínu C, pro tělo důležité minerální látky i řadu dalších vitamínů - například vitamín A a B. Hlavní účinné látky v boji proti virům však představují sulfidy a alicin – těkavá látka, která obsahuje síru a vzniká při reakci s enzymem alinem, při mechanickém poškození buněk česneku. Právě ona má na svědomí výraznou vůni česneku, kterou mnozí považují za odporný zápach.


Česnek je jedinečný prostředek jako prevence nachlazení, i při rozvinutí nemoci. Na podzim by se měl stát samozřejmou složkou jídelníčku, a to nejlépe v syrové formě, která má největší účinek. Česnek lze natřít na topinky, nakrájet na plátky, podávat na chlebu nebo v salátu či přidat pod maso a zeleninu. Z tohoto koření se dá připravit také zdravotní čaj a stačí k tomu nakrájený stroužek česneku, citronová šťáva a horká voda.

7 důvodů, zařadit česnek do jídelníčku

- antibakteriální účinky

- antivirové účinky

- antiseptické účinky

- protiplísňové účinky

- snižuje krevní tlak

- snižuje hladinu cholesterolu v krvi

- prohřeje organismus zevnitř

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka


Na jednohubky i na chleba. Tahle oblíbená pomazánka chutná skvěle nejen jako chuťovka k vínu.


Česnečka - recept od babičky

Česnečka - recept od babičky


Uleví od kocoviny, ale nejen to. Skvělá podzimní polévka, která zažene viry a prohřeje tělo.


Česnekový chléb

Česnekový chléb


Chleba, který nejen chutná, ale také krásně voní! Ideálně se hodí k pivu nebo nejrůznějším typům pomazánek.


Hovězí na česneku

Hovězí na česneku


Koření česnek dodá červenému masu ten správný šmak, a když se přidají knedlíky, není už co namítat.


Česnekové buchty

Česnekové buchty


Buchty s česnekem?! Proč ne! Vyzkoušejte tento netradiční, a přitom velmi chutný recept!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 7 důvodů, proč jíst na podzim česnek, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako 7 důvodů, proč jíst na podzim česnek.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: důvodů,, proč, jíst, podzim, česnek.

Kde najít informace



×