Nabídka
Přidej
článek

Jedlé květiny, které vám rozzáří talíř a vykouzlí úsměv na tváři


Sbírat jedlé květy a květiny se poslední dobou stává stále populárnější. Notabene když za okny začíná pučet jaro a přírod..
(celý článek)

Sbírat jedlé květy a květiny se poslední dobou stává stále populárnější. Notabene když za okny začíná pučet jaro a přírod...


Sbírat jedlé květy a květiny se poslední dobou stává stále populárnější. Notabene když za okny začíná pučet jaro a příroda se co nevidět rozzáří barvami a naplní vůněmi. I když se jedná o současný trend, zdobení pokrmů květinami je prastará metoda, kterou používali antičtí Řekové i staří Číňané. Květiny nejenže zkrášlí váš talíř, ale dokonce i dodají některé vitaminy. Je však potřeba dávat si pozor na to co sbíráte, a proto pro vás máme pár tipů, jak na jaře roztančit váš talíř a ještě se něco přiučit z biologie.

Zdobí se opravdu téměř všechno. Může jít o zeleninové a ovocné saláty, polévky, pomazánky a hlavně sladké – dezerty, zákusky a podobné sladké kratochvíle. Jedlé květiny se rovněž používají k výrobě sirupů, marmelád či bonbonů. Kytky můžete také přidávat do doma vyrobených olejů, octů nebo marinád.

Které druhy jedlých květin vám udělají radost


Jsou to zejména volně rostoucí květiny, které můžete pěstovat sami na zahrádkách, nebo rostliny, které rostou divoce mimo civilizaci, což je důležité pro to, aby nebyly napěchované různými škodlivými látkami. Evergreenem mezi jedlými květinami jsou sedmikrásky, pampelišky, fialky nebo heřmánek a čekanka. Sedmikrásky krásně doplní krémovou polévku. Pampelišky a macešky mají mírně nahořklou chuť, což v kombinaci se sladkým může být docela výhra. Například měsíček vám obarví polévku tak, že bude vypadat jako se šafránem. Levandulím sluší zmrzliny, sušenky nebo limonády a nejznámějším okrasným prvkem jsou okvětní lístky růže. Každý z nás určitě zná bezový sirup a šampaňské s kvítkem orchideje bude vypadat opravdu luxusně.
Při procházce po louce můžete narazit na kopretinu, chrpu nebo vlčí mák, které můžete bez obav jíst jen tak.

Které druhy jedlých květin vám neudělají radost


Tyto květiny vám mohou způsobit bolesti břicha a zvracení, dejte si tedy na ně pozor. Ne vše se totiž dá bez problémů konzumovat, stejně jako je to s houbami, nejprve jděte na „lov“ květin s někým, kdo už má se sběrem zkušenosti, ať už je kouzelná babička v květovaném šátku nebo hipster s plnovousem. Jedná se zejména o tyto rostliny – šalvěj, hrachor, oleandr, narcisy, azalky, rododendron nebo mák setý s halucinogenními účinky.

Na co si dát pozor


První pravidlo je při záchraně vašeho života nebo minimálně vašeho příjemného oběda či večeře nejdůležitější – nesbírejte květiny, které neznáte. I když si nejste jistí a váháte, kam danou rostlinu přiřadit, nechte ji přírodě.

Rostliny sbírejte co nejdál lidským obydlím a obecně lidské činnosti. Sbírat jedlé květiny v městském parku je pošetilost, která by se vám nemusela vyplatit. Pokud kupujete tyto květiny v zahradnictví, sdělte obsluze svůj úmysl, abyste zjistili, jestli nejsou květy chemicky ošetřené. Vyrazit ovšem můžete za nějakým ekologickým farmářem nebo biopěstitelem, který vám určitě poradí a možná i nabídne něco květeného k snědku. Svoje jedlé květiny můžete vysadit doma v truhlíku, nebo je lze koupit v některých obchodech.

Ideální čas pro sběr bývá po ránu nebo brzy dopoledne, kdy květy po noci zůstávají svěží a vlhké. Zabalte je do vlhkého ubrousku nebo do krabičky a doma je dejte do lednice. Měly by vydržet až několik dní. A nesbírejte květy, které jsou nedozrálé nebo přezrálé, mohli byste být překvapeni jejich odlišnou chutí, než kterou čekáte. Nakonec ještě jeden tip. Kvítek ochutnejte hned po utrhnutí, abyste zjistili, jestli nejste na rostlinu alergičtí.

Borůvkový zmrzlinový koktejl

Borůvkový zmrzlinový koktejl


Recept na borůvkový zmrzlinový koktejl můžete zkrášlit nějakým pěkným jedlým kvítkem.


Pórková polévka se sýrem

Pórková polévka se sýrem


Pórková polévka se sýrem a její recept se výborně hodí ke kulinářskému experimentu.


Kozí sýr s jedlými květy

Kozí sýr s jedlými květy


Starý známý recept na kozí sýr s jedlými květy, který můžete vidět i na naší titulní fotce.


Pikantní květák s chilli a parmezánem

Pikantní květák s chilli a parmezánem


Tento recept je výbornou variantou na super večeři, která tak bude mít říz.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři