článek

Nejlepší těstoviny


Milujeme je asi všichni, ale může se zdát, že když chceme zhubnout nebo začít jíst zdravě, těstoviny nejsou tou nejvhodně..
(celý článek)

Milujeme je asi všichni, ale může se zdát, že když chceme zhubnout nebo začít jíst zdravě, těstoviny nejsou tou nejvhodně...


Milujeme je asi všichni, ale může se zdát, že když chceme zhubnout nebo začít jíst zdravě, těstoviny nejsou tou nejvhodnější volbou. Naštěstí to tak nemusí být. I špagety s masovými kuličkami, penne primavera nebo třeba lasagne si můžete bez obav dát k obědu či večeři. Klíčem je doplnit je co nejzdravějšími přísadami a použít v kuchyni pár jednoduchých triků, které pomohou snížit kalorie a tuky aniž by utrpěla chuť.
 
Zvolte správný druh těstovin
Začneme tím základním – těstovinami samotnými. Vždy kupujte celozrnné, popř. celopšeničné. Celozrnné těstoviny obsahují na rozdíl od klasických bílých, vlákninu, která podporuje zdraví srdce a navíc ji organismus tráví pomaleji, což pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi a budete se déle cítit sytí.
Ačkoli jsou celozrnné zdravější, je však stále třeba hlídat si porce. Cca 30 g neuvařených těstovin obsahuje asi 100 kalorií.
 
Nešetřete se zeleninou
K těstovinám se hodí mj. špenát, cibule, paprika, dýně, cuketa, lilek, hrášek, žampiony nebo brokolice. Můžete je osmahnout či připravit na páře a přidat do těstovin buď jen tak nebo do doma vyrobené omáčky.
Z cukety, celeru, mrkve či pastináku lze připravit raw (syrové) nudle - stačí mít doma spiralizér (kráječ na zeleninu, „špagetovač“) nebo škrabku na zeleninu. Skvěle a bez dalších kalorií navíc tak doplní pokrm z klasických těstovin.
 
Nezapomeňte na bílkoviny
Grilované, pečené, popř. dušené kuře bez kůžičky udělá z těstovin a zeleniny výborný a sytný hlavní chod. Další zdravou (a zajímavou) volbou jsou např. krevety.
Pokud dáváte přednost masovým kuličkám, doporučujeme je vyrobit z libového mletého kuřecího či krůtího masa. Kuličky však mohou být klidně také vegetariánské (pro zachování důležitých proteinů je připravte z luštěnin, např. čočky).
 
Záleží i na omáčce
Mějte na paměti, že omáčka může celému jídlu dodat spoustu zbytečných kalorií a tuku navíc. Jestli kupujete omáčky v konzervách, vždy si na etiketě zkontrolujte, jaké obsahuje množství tuku a sodíku (soli). Obecně platí, že by to nemělo být více než 3 g tuku, 150 mg sodíku a 75 kalorií na jednu porci. Krémové omáčky jako Alfredo nebo Carbonara mívají hodně kalorií a tuku, takže lepší je zvolit klasickou rajčatovou.
Ještě lepší volbou je připravit si omáčku či některé ingredience doma. Stačí podusit rajčata a čerstvé bylinky (bazalka, oregano) v hrnci na sporáku anebo promíchat těstoviny s trochou olivového oleje, mletého česneku a pár kapkami citronové šťávy (dodá lehkou, svěží chuť).

Odkazy na tématické stránky


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Nejlepší těstoviny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu nejlepší těstoviny .
Další recepty na Nejlepší těstoviny.

Naši partneři