článek

Chcete jíst zdravě? Tak nezapomínejte na ryby.


  Už od pradávna jsou ryby součástí našeho jídelníčku. Ať už jsou to ty sladkovodní nebo ty mořské. Je ale škoda, že pro..
(celý článek)

  Už od pradávna jsou ryby součástí našeho jídelníčku. Ať už jsou to ty sladkovodní nebo ty mořské. Je ale škoda, že pro...



Už od pradávna jsou ryby součástí našeho jídelníčku. Ať už jsou to ty sladkovodní nebo ty mořské. Je ale škoda, že pro spoustu lidí je maximum smažený kapr na Štědrý den a možná ještě občas rybičky v tomatě nebo ve vlastní šťávě, protože se jim zrovna nechce vařit.

Přitom rybí maso je jemné, křehké, lehce stravitelné, a hlavně obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny, minerály a našemu organizmu velmi prospěšné tuky. Tržních sladkovodních ryb vhodných k přípravě pokrmů je u nás 28 druhů. Samozřejmě se na špičce drží kapr, mezi další nejoblíbenější patří pstruh, candát, štika, amur, siven, sumec a mnohé další. Cennější pro naše zdraví jsou ale ryby mořské, protože obsahují kromě už jmenovaných bílkovin také jód. Celosvětově je nejoblíbenější losos, platýs, mořský okoun, treska, makrela, tuňák atd.

Pro přípravu jídla je nejlepší koupit rybu čerstvou, pouze chlazenou, a připravit ji ještě tentýž den. Pokud to nejde, v chladnu pod 5 stupňů ji můžeme skladovat, ale maximálně dva dny. Nezapomeňme ji v ledničce oddělit od ostatních potravin, nejlépe v uzavíratelném sáčku nebo v uzavřené nádobě. Častěji asi kupujeme ryby zmražené. Dnes už kvalitně zamrazené ryby zaručují zachování kvality rybího masa. Můžeme koupit i ryby uzené nebo sušené. A všichni známe i rybí konzervy. Tuňák, makrela, sardinka a další. Jsou výborné na saláty, pomazánky apod.

Při přípravě ryb máme spoustu možností. Rybu můžeme péci, vařit, grilovat, udit, dusit, smažit. V každé kuchařce najdeme spoustu receptů na jídla z ryb. Podle výživových poradců bychom měli zařadit rybu do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Takže nemusí být zrovna Vánoce, abychom si na rybě pochutnali. Další velkou výhodou je to, že její příprava zabere mnohem méně času, než je běžné u jiného masa. Pro začátek nabízíme pár oblíbených receptů z naší kuchařky.

 

Pečená treska s rajčaty

Pečená treska s rajčaty


To je jídlo vonící česnekem, pečenými rajčaty a spoustou zelených bylinek. Rychle připravená rybí pochoutka.


Marinovaný kapr  a salát s červenou řepou

Marinovaný kapr a salát s červenou řepou


Výborná ryba a navíc velmi chutný a zdravý salát. Tímhle jídlem můžeme klidně nahradit tradičního smaženého kapra a bramborový salát o Vánocích. Anebo si ho připravíme kdykoliv jindy.


Grilovaný pstruh s koprem a citronem

Grilovaný pstruh s koprem a citronem


Jídlo jako stvořené pro dietu. Jednoduchá a lehká večeře například.


Losos s bylinkovou omáčkou

Losos s bylinkovou omáčkou


Jemnou pikantní chuť rybího masa spolu se smetanovou omáčkou jen tak něco nepředčí. Vyzkoušejte a uvidíte sami.


Zapečené filé se špenátem

Zapečené filé se špenátem


Brambory, smetana, špenát a ryba. K tomu trochu koření a připravíme v jenom pekáčku velmi chutný oběd nebo večeři.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu chcete jíst zdravě? tak nezapomínejte ryby. .

Naši partneři