článek

Raw dieta


V poslední době můžeme kromě rychle se střídajících módních trendů pozorovat, že i v gastronomii se setkáváme se stále no..
(celý článek)

V poslední době můžeme kromě rychle se střídajících módních trendů pozorovat, že i v gastronomii se setkáváme se stále no...


V poslední době můžeme kromě rychle se střídajících módních trendů pozorovat, že i v gastronomii se setkáváme se stále novými a novými, mnohdy poměrně dogmatickými trendy, které nás mohou inspirovat, ale třeba i naprosto ovládnout náš jídelníček. A některé jsou, stejně jako ty módní, trochu bláznivé. Vzpomínáte si třeba na „molekulární kuchyni“?

Jedním z posledních trendů v naší gastronomii je právě raw strava. Název je převzatý z angličtiny z výrazu „raw food“ neboli syrové či živé jídlo. Nicméně výraz raw se dnes už u nás používá běžně a asi většina z nás ví, o co se jedná. Vyznavačům tohoto způsobu stravování se také říká „vitariáni“. Jejich potravu tvoří suroviny výhradně rostlinného původu, které neprošly tepelným zpracováním při teplotě vyšší než 42 stupňů Celsia. Při vyšší teplotě podle nich dochází v potravě ke zničení důležitých enzymů a živin. Vařené potraviny jsou podle vitariánů mrtvá strava a jejich hlavním argumentem pro raw food je to, že žádní jiní živočichové na zemi svou stravu tepelně neupravují.

Vitariáni jsou většinou také vegani. V jejich jídelníčku chybí i obiloviny kvůli obsahu lepku, a luštěniny kvůli špatné stravitelnosti. Výjimkou jsou pouze obiloviny a luštěniny naklíčené. V žádném případě tam nenajdeme ani živočišné tuky, sýry, máslo. Třeba med ale odlišuje vegana od vitariána. Vegan med nejí, protože je to živočišný produkt. Vitarián ale med považuje za raw stravu a konzumuje ho pro jeho cenné látky pro tělo přínosné.

Jídelníček vitariána tvoří tedy především zelenina, ovoce, ořechy, semena, zelené byliny a saláty, sušené plodiny. Důležitou zásadou pro stravování vitariánů je i pořadí a kombinace jídel, což je třeba dodržovat kvůli správnému trávení. Kombinovat například ovoce a zeleninu v jednom jídle se nedoporučuje.

Nabízí se otázka, zda při tomto druhu stravování člověku nechybí nějaké důležité živiny. Zastánci raw stravy samozřejmě tvrdí, že s tepelně neupravenou rostlinnou stravou tělo dostává vše co potřebuje a přitom nezatíží organizmus tolik, jako při obvyklé stravě. Tělo navíc dostane i látky, které se při tepelné úpravě v jídle zničí. Po raw jídle není člověk unavený a malátný, jako tomu bývá po obvyklém jídle. Tělo se při raw stravování pročistí a případná nadbytečná kila sama postupně zmizí.

Nehledě na to, že člověk ušetří spoustu času a energie. V domácnostech vitariánů většinou marně hledáme sporák či troubu na pečení. Většinu jejich kuchyňských nástrojů tvoří mixéry, odšťavňovače a sušičky, někde i ledničky a mrazáky. Slouží k přípravě jídel, jež by se měla zkonzumovat do půl hodiny po přípravě.

Podle některých odborníků na výživu to ale není tak úplně jednoduché. Rozhodně se shodují v tom, že jednotlivé druhy potravin raw stravy jsou pro naše tělo prospěšné. Ale jestliže se omezíme pouze na tuto syrovou stravu, mohou nastat problémy. Je dokázané, že ne vždy člověk dostane do těla více živin ze syrové stravy, než ten co si jídlo uvaří. Některé druhy pro tělo důležitých aminokyselin jsou totiž lépe vstřebatelné po tepelné úpravě. A třeba známý antioxidant Lykopen, který pomáhá i při boji se zhoubnými nádory a je hojně obsažen v rajčatech , získá naše tělo mnohem snadněji z krátce povařené rajské omáčky než ze syrového rajčete.

Málokdo také ví, že například brambory jsou v syrovém stavu mírně jedovaté. A o houbách nemluvě. Kromě toho povařením potravin se také předchází nadýmání a leckteré z vařených jídel je snáze stravitelné než jídlo syrové.

Vzhledem ke všem těmto nedostatkům při raw stravě musíme připustit, že ne pro každého je způsob tohoto stravování vhodný a zdravý. Každý by měl podle reakcí svého těla sám poznat, zda si spíše neškodí než prospívá. Zařadíme-li do svého jídelníčku více syrové zeleniny, ovoce a ořechů, rozhodně nic nezkazíme, ale pokud se rozhodneme pro naprosté vitariánství, měli bychom to důkladně zvážit.

 


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Dieta

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Raw dieta.
Nebo hledejte podobné podle části názvu raw dieta .
Další recepty na Raw dieta.

Naši partneři