článek

Pampeliška lékařská - zlato našich luk pro pevné zdraví…


Vyčistíte si hlavu, cévy i střeva, z pampelišky využijete každý kousek. Od časného jara do podzimu můžete sbírat tuto ned..
(celý článek)

Vyčistíte si hlavu, cévy i střeva, z pampelišky využijete každý kousek. Od časného jara do podzimu můžete sbírat tuto ned...


Vyčistíte si hlavu, cévy i střeva, z pampelišky využijete každý kousek. Od časného jara do podzimu můžete sbírat tuto nedoceněnou rostlinu. Čerstvé listy pampelišky jsou na jaře zásobárnou vitamínů, minerálů a stopových prvků. Sbírány jsou kořen či nať s kořenem, a to před rozkvětem, v době květu jsou potom používány i listy a květy.

Pampeliška pročistí váš organismus


Odstraňuje z těla cholesterol a toxiny. Snižuje krevní tlak a nastartuje metabolismus. Pampeliška vám rozproudí krev v žilách což má blahodárný účinek na vaše srdce. Ideální je pokud vás trápí cukrovka či močové kameny. Obsahuje mangan a draslík, který vařením nezničíte a obsahuje vitamín C.

Květy pampelišek


Pomáhají léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října.

Nedají se sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je připravit si doma pampeliškový med či sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.

Listy pampelišek


Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát, který má hlavně na jaře v kuchyni některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů jen přidává.

Listy chutnají podobně jako například čekanka, to znamená lehce nahořklé. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka.

Můžeme si z nich jednou za čas naordinovat očistnou kůru pro tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnů sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení. Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, čistí a omlazuje i pleť.

Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám, jak list, tak kořen. Působí při užívání vnitřně, i jako kožní tonikum. Listy můžeme používat i jako přísadu do polévek, jak čerstvé, tak sušené.

Stejně jako květy, i listy by se měly trhat v co nejčistším prostředí, na místech co nejdále od silnice a vyhneme se i parkům, kam se chodí venčit pejsci. Sušit by se měly v tenké vrstvě, v dobře větrané místnosti, sem tam je potřeba je obrátit a protřepat. Skladujeme v temnu a v dobře uzavřené nádobě.

Kořen pampelišky


Kořen pampelišky, to je také velký pomocník pro tělo. Účinné látky v listech jsou v ještě větší míře zastoupeny v kořeni. Jeho účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé s horším trávením vůbec. Podporuje produkci žluči a celkově má příznivý vliv na trávení. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku.

Další úžasná služba našemu tělu je jistě schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či jakýchkoli drog. Pampeliška pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů, které se v nás usazují právě při výše jmenovaných aktivitách. Je to to pravé pohlazení pro čističky našeho těla, játra a ledviny.

Jarní pampeliškový salát


Pampeliškový salát je ideální připravit z pampelišek, které ještě nekvetly, protože listy jsou pak chutnější. Pro francouzskou kuchyni je přávání jarních pampeliškových lístků do salátu dlouholetá tradice. Pro přípravu salátu je dobré vybrat listy, které vám doslova chutnají. Ideální je si pěstovat rostlinku na zahrádce nebo sbírat mimo město.

Smíchejte dva díly pampeliškových listů se stejným dílem baby špenátu nebo kopřivy, jedním dílem naklíčené červené čočky a nasucho opečenými vlašskými ořechy. Posypte šesti nadrobno nasekanými ředkvičkami, zalijte bílým jogurtem, pokapejte citronem a posypte petrželkou nebo medvědím česnekem. Pampeliškové listy můžete sušit, ale nesmí zhnědnout.

Zdraví schované pod zemí


Vsypte 4 lžičky řezaného kořene do půl litru vlažné vody, přiveďte k varu, odstavte z ohně a patnáct minut louhujte. Scezený odvar pijte při pálení žáhy, očistě jater, ekzémech, nechutenství a zácpě. Šálek dopoledne, druhý po obědě.

Jarní detoxikační čaj z pampeliškových listů


Zalijte 2 lžičky pampeliškových listů dvěma decilitry vroucí vody, 10 minut louhujte, sceďte a pijte třikrát denně po dobu jednoho měsíce.

Pozor!


Pokud kojíte, pampelišce se vyhýbejte, jinak vám zhořkne mléko. Těhotné ženy by s takovou kůrou měly počkat. Ve zvýšených dávkách pomáhá vyvolat menstruaci.

Pampeliškový med (sirup) s pomerančovou příchutí

Pampeliškový med (sirup) s pomerančovou příchutí


Pampelišky už jsou všude kolek nás. Udělejte si doma pampeliškový med.


Veganská velikonoční nádivka

Veganská velikonoční nádivka


Nádivka s mladými kopřivami k velikonocům neodmyslitelně patří.


Těstovinový salát s kuřecím masem

Těstovinový salát s kuřecím masem


Těstovinový salát s kuřecím masem je lehké letní jídlo, které připravíte snadno a rychle.


Hovězí Stroganoff  se širokými nudlemi

Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi


Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi je v podstatě jednoduché jídlo.


Jarní smoothie z manga a jahod

Jarní smoothie z manga a jahod


Z prvních čerstvých jahod, manga a banánu si připravíme voňavou zdravou pochoutku.


Jarní závitky v rýžovém papíru

Jarní závitky v rýžovém papíru


Jednoduchý recept na Jarní závitky v rýžovém papíru, které naleznete v každém pořádném asijském bistru.


Cizrnový salát s tuňákem

Cizrnový salát s tuňákem


Cizrna je u nás neprávem opomíjená luštěnina. Cizrnový salát s tuňákem je zdravé a syté jídlo, můžeme ho podávat jako předkrm nebo s pečivem jako výbornou svačinu.


Jarní kuře s parmezánem a brambory

Jarní kuře s parmezánem a brambory


Jarní kuře s parmezánem a brambory svou chutí a vůní určitě uspokojí každého, kdo má rád kuřecí maso.


Mandlové marcipánové kuličky

Mandlové marcipánové kuličky


Marcipán miluje snad každé dítě. V cukrárně vybírají a přemítají, které marcipánové zvířátko si vyberou.


Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky

Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky


Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky je voňavé zeleninové jídlo, které připravíme v jednom pekáči pro spoustu lidí.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři