článek

Omývat potraviny před vařením? Podle odborníků je to u některých druhů velká chyba.


  I když to zní dost zvláštně, někdy je lepší u některých druhů potravin..
(celý článek)

  I když to zní dost zvláštně, někdy je lepší u některých druhů potravin...
Sdílejte obsah s přáteli




I když to zní dost zvláštně, někdy je lepší u některých druhů potravin zapomenout na jejich omývání tekoucí vodou před vařením. Samozřejmě omýt si ovoce či zeleninu před jejich konzumací je důležité, ale automaticky mýt před vařením všechny suroviny není podle mnohých odborníků dobré. Existuje několik druhů potravin, u kterých je to naopak naprosto nevhodné.

V první řadě jsou to ryby. Vypadá to divně, máme totiž většinou pocit, že omytím ryby ji zbavíme rybího zápachu, bude chutnější a méně slizká. Ale je to jinak. Pokud je ryba příliš cítit, měli bychom se jí raději zbavit, není asi příliš čerstvá a omytím její chuť rozhodně nevylepšíme. Pokud rybu myjeme, bakterie které jsou na jejím povrchu nám ulpí na rukou, na dřezu a jeho okolí. Tepelnou úpravou se všechny škodlivé bakterie na rybě zničí, ale ty, které jsme si přenesli jejím mytím do kuchyně, kontaminují ostatní potraviny a kuchyňské pomůcky.

Vepřové, hovězí, telecí, jehněčí, vlastně raději všechno červené maso, také před tepelnou úpravou nemyjeme. Kromě toho, co jsme si již řekli o bakteriích, omytím masa vodou většinou zhoršíme jeho chuť. Není to potřeba, protože vysokou teplotou se všechny bakterie zničí.

O drůbežím mase platí totéž, bakterie, které se při mytí kuřete zachytí na vašich rukách nebo v okolí kuchyňského dřezu nám mohou způsobit zdravotní potíže, například se snadno můžeme nakazit salmonelózou. Při dostatečném tepelném zpracování drůbeže se všechny bakterie spolehlivě zničí.

Většina z nás to asi nedělá, ale jsou tací, keří omývají před vaření či nakládáním i houby. Tady opravdu stačí houby za sucha dobře očistit. Bakterie tu nejspíš nehrozí, ale houby vodu nasáknou a změní svou typickou chuť. A to určitě nechceme.

Překvapivě je důležité neomývat před vařením ani vejce. Jsou totiž pokryta ochrannou vrstvou, která má zabránit kontaminaci jiných potravin. Pokud před rozklepnutím vejce omyjeme, tato vrstva se poruší.

Některé věci v kuchyni děláme už tak dlouho a automaticky, že nás ani nenapadne, že by to mohlo být špatně. Většinou to tak není, ale v některých případech je lepší dát na radu odborníků a ve vlastním zájmu svoje návyky změnit.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři