Nabídka
Přidej
článek

6 druhů potravin pro posílení paměti a učení. Co zařadit do jídelníčku?


Mít lepší paměť, pohotovější reakce, rychleji myslet… Kdo by to nebral?! Vědomosti se člověk musí naučit, ale zlepšit fun..
(celý článek)

Mít lepší paměť, pohotovější reakce, rychleji myslet… Kdo by to nebral?! Vědomosti se člověk musí naučit, ale zlepšit fun...


Mít lepší paměť, pohotovější reakce, rychleji myslet… Kdo by to nebral?! Vědomosti se člověk musí naučit, ale zlepšit fungování mozku lze i za pomoci některých potravin. Které z nich podpoří funkci mozku a zlepší náladu? 

Mozek je řídícím centrem těla a skládá se ze dvou hemisfér, které jsou vzájemně propojeny nervovými vlákny. I když jsou obě neoddělitelné, existují mezi nimi výrazné rozdíly. Levá část je zjednodušeně řečeno zaměřena na logické a analytické myšlení, její pravá sousedka naopak na emoce, fantazii, a proto není překvapivé, že je i sídlem kreativity. Ideální stav by byl, kdyby člověk dokázal využívat obě poloviny mozku rovnoměrně, to se však většinou neděje a jedna z hemisfér přebírá velení. Často se říká, že levá polovina symbolizuje mužské, tedy racionální myšlení a pravá naopak emotivní, ženské myšlení. 

I když v průměru váží pouhé kilo a půl, mozek je velmi náročný orgán, protože spotřebuje 20% veškeré energie a kyslíku v těle. Proto je třeba zásobovat ho kvalitními potravinami, které jeho činnost podpoří. Je totiž vědecky dokázáno, že jídlem lze zvýšit funkčnost mozku, podpořit myšlení i koncentraci. O které potraviny jde konkrétně? 

Ořechy


Jedná se nejspíše o jednu z nejstarších potravin vůbec, protože výzkumy ukazují, že je sbírali už pravěcí lidé. To, že prospívají mozku, napovídají svým tvarem například vlašské ořechy, ale díky čemu jsou ořechy tak báječné? Více než polovinu jejich složení tvoří kvalitní, tělu prospěšné tuky. V ořeších ale naleznete i nemalý podíl omega - 3 mastných kyselin, které jsou přirozenou součástí buněčných membrán a hrají důležitou roli při vývoji mozku, podpoře myšlení a trénování paměti. Navíc jsou prospěšné i pro imunitu těla, zdravý růst kostí, chod srdce… Ořechy jsou bohaté i na vitamíny B a E, ale také látky jako jsou hořčík, vápník, zinek a fosfor. 

Ryby


Podobně jako ořechy, i ryby jsou bohatým zdrojem omega - 3 mastných kyselin. Ideální jsou zejména tučnější druhy jako je losos nebo tuňák a kdo má s pojídáním ryb problém, může je nahradit lněným olejem či semínky, nebo již zmiňovanými ořechy. 

Bobuloviny 


Ostružiny, borůvky, jahody, rybíz, aronie… tyto lahodné plody jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály, snižují riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby a mají protizánětlivé účinky. Bobuloviny jsou navíc cenným zdrojem vitamínu C. 

Celozrnné pečivo


Tělo a mozek zejména, potřebují energii, kterou jim dodávají sacharidy. Ne však ty, které do organismu dostaneme snězením oblíbené čokoládové tyčinky nebo zákusku. V celozrnné mouce jsou obsažené komplexní, složité sacharidy, které narozdíl od těch jednoduchých nezpůsobují velké výkyvy hladiny cukru v krvi. Energie získaná ze složitých sacharidů se uvolňuje rovnoměrně, a také déle vydrží. 

Avokádo


Plod hruškovce přelahodného má blahodárný účinek zejména na naše nervy. Avokádo obsahuje nemalý podíl vitamínu B - zejména B1 a B6, které se starají o to, aby byl ochranný obal buněk pěkně pevný a pružný. Avokádo se pyšní i značným obsahem bílkovin, jejichž aminokyseliny tělo potřebuje jako stavební materiál pro mozek i pevné nervy. Kdo je vystaven většímu stresu, určitě by měl avokádo zařadit do jídelníčku. 

Čokoláda


To nejlepší nakonec! Kvalitní, tedy hořká čokoláda, obsahuje vysoký podíl kakaa, a právě v něm se skrývá aminokyselina tryptofan, jež je v těle velmi žádanou surovinou. Dokáže totiž stimulovat produkci hormonu štěstí - serotoninu, je ale potřebná i ke stavbě bílkovin. Čokoláda však svému konzumentovi nejen zvedne náladu, ale díky obsaženým flavonoidům také zlepší paměť i učení. 

Kdo se chce tématikou funkčnosti mozku a vlivu jídla na něj zabývat podrobněji zjistí, že mozek lze podpořit mnohem větším počtem potravin, než je zde uvedeno. V našem článku byly vypíchnuty jen některé z nich a zbytek "pátrání" přenecháváme laskavým čtenářům. Je zde však ještě jeden fakt, který si je třeba uvědomit, a to, že naše tělo by nefungovalo bez vody. Tato tekutina významně ovlivňuje i činnost mozku, protože kdo dostatečně hydratuje, má krásně tekutou krev a okysličený mozek. Kdo chce mít řídící orgán těla v kondici, ten proto nesmí zapomínat dostatečně pít.
 



Avokádo s tuňákem

Avokádo s tuňákem


Obě tyto suroviny jsou mozku prospěšné a navíc skvěle chutnají. Zde opravdu neplatí známé pořekadlo, že co je zdravé, musí být hnusné.


Nejlepší čokoládový dort

Nejlepší čokoládový dort


Máloco zvedne náladu tak jako čokoláda! Už jen samotná její vůně nabudí smysly, a když dojde na konzumaci, potěší nejen chuťové pohárky, ale díky obsaženému tryptofanu i mozek.


Pečený losos s citrónovým máslem

Pečený losos s citrónovým máslem


Rychlý, svěží recept, kterému není co vytknout. Takto upravený losos má velkou šanci stát se vaším favoritem!


Řepový salát s vlašskými ořechy

Řepový salát s vlašskými ořechy


Snadný salát, který podpoří nejen mozek, ale také krvetvorbu. Řepa v kombinaci s vlašskými ořechy chutná báječně!


Lívanečky s borůvkovým kompotem

Lívanečky s borůvkovým kompotem


Tato pochoutka zaručeně vyláká z postele i ranní spáče a školáky. Lívance s borůvkami jsou totiž jednoduše neodolatelné.



  • Kuchař: Alena B.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři