článek

Jak zredukovat počet vyhozeného jídla?


Nejspíš se shodneme na tom, že jedním z největších problémů dnešní doby je přílišná konzumace, ať už jídla nebo jiného sp..
(celý článek)

Nejspíš se shodneme na tom, že jedním z největších problémů dnešní doby je přílišná konzumace, ať už jídla nebo jiného sp...


Nejspíš se shodneme na tom, že jedním z největších problémů dnešní doby je přílišná konzumace, ať už jídla nebo jiného spotřebního zboží. Na trhu je obrovský výběr a lidé velmi rádi nakupují. Bohužel někdy více, než vůbec potřebují. A to především v oblasti potravin. V tomto článku si shrneme pár užitečných rad, díky kterým se dá nejen redukovat počet vyhozeného jídla, ale také ušetřit. 

NÁKUPNÍ SEZNAM JE ZÁKLAD

Úplným základem je nákupní seznam. Spousta lidí ale dělá chybu už v tom, jakým způsobem ho sepisují. Nestačí si totiž prohlédnout domácí zásoby a doplnit bezmyšlenkovitě to, co chybí. Mnohem účinnější a šetrnější je, si v klidu sednout a zhruba si připravit jídelníček na celý týden. Nemusíte si vypisovat každé jídlo zvlášť, ale je dobré abyste věděli, co tak přibližně budete na ten týden potřebovat. Podle toho pak sepíšete nákupní seznam. 

Další důležitou věcí je poté ten seznam dodržet. Obchody jsou schválně navrženy tak, abychom nakupovali více. Všechny ty reklamy, hudba i rozvržení samotného interiéru, to vše nás láká. Pokud tedy nechceme nakupovat více, než potřebujeme, musíme používat především svou hlavu a nenechat se ovlivnit marketingovými triky. 

PRACUJTE I SE ZBYTKY

Mnozí z nás při vaření vyhazují mnoho částí, které by se daly v kuchyni normálně využít. Jednou z nejčastěji vyhazovaných věcí je staré pečivo. Přitom co se týče světlého pečiva, to se dá nechat uschnout a později využít na tvorbu strouhanky. Tmavé pečivo se dá zase využít ke krmení zvířat. Existují také recepty, ve kterých zužitkujete pár dní staré pečivo. 

Další věcí jsou například bramborové nebo zeleninové slupky. Na internetu můžete najít spousty návodů na využití těchto zbytků v domácnosti. Některé zbylé části zeleniny se dají dokonce zasadit a dále pěstovat doma. 

Další samostatnou kapitolou je maso. Pokud si koupíte maso s kostí, po vykostění si můžete kost nechat a použít jí na další vaření, a to především na vývar. Pokud máte doma slepice a nebo máte někoho v okolí, kdo je chová, můžete využít i skořápky od vajec. Je to pro ně totiž výborný zdroj vápníku.

MŮŽETE POMOCI OSTATNÍM

Pokud žijete ve větším městě, můžete se setkat s místy, kam můžete zbylé potraviny odnést a pomoci tak lidem, kteří se ocitli v životní tísni. V některých městech existují veřejné lednice, kam můžete odnést například jogurty nebo jiné potraviny, které byste již nestihli sníst, ale je vám líto je vyhodit. Na internetu je možné najít i další místa, kde si rádi zbylé potraviny převezmou.

PŘEMÝŠLET VLASTNÍ HLAVOU

Tou nejdůležitější věcí je prostě a jednoduše přemýšlet vlastní hlavou. Nekupovat věci, které člověk nepotřebuje nebo ví, že je nespotřebuje. Kupovat jen takové množství, které stihneme zkonzumovat před vypršením doby trvanlivosti. Nenechat se výrazně ovlivnit reklamou a především nepropadnout "konzumerismu".


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak zredukovat počet vyhozeného jídla?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu jak zredukovat počet vyhozeného jídla? .

Naši partneři