Nabídka
Přidej
článek

Pohanka – nadčasová potravina s neocenitelnou přidanou hodnotou


Pohance se říká zimní královna. Je to proto, že pohanka zahřívá, protože je plná živin a vlákniny. Pohanka se řadí mezi p..
(celý článek)

Pohance se říká zimní královna. Je to proto, že pohanka zahřívá, protože je plná živin a vlákniny. Pohanka se řadí mezi p...


Pohance se říká zimní královna. Je to proto, že pohanka zahřívá, protože je plná živin a vlákniny. Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny, což znamená, že má stejné vlastnosti a využití jako běžné obiloviny, ale botanicky se řadí do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny, mezi které se třeba řadí quinoa nebo amarant, jsou přirozeně bezlepkové, a tak je ocení zejména lidé trpící celiakií nebo ti, kteří se chtějí lepku ve své stravě vyhnout.
V kuchyni má pohanka stejnou funkci jako ostatní obiloviny. Používá se jako klasická příloha, na zavářku do polévek, přidává se do pečiva, do plněných paprik nebo karbanátků. Pohanku můžete i namlít jako mouku. Množství takto použité pohanky bývá stejné jako u běžné mouky.

Z pohledu výživového je pohanka bezpochyby velmi kvalitní potravina. Cení se hlavně pro bohatý zdroj vlákniny, které obsahuje 11 až 12 %. Tato hodnota je ještě vyšší, než mají celozrnné obiloviny. Navíc aminokyseliny obsažené ve vláknině se zde vyskytují pro člověka v optimálním poměru. Vláknina (rozpustná) velmi pomáhá správnému fungování střev díky tomu, že funguje jako živina pro střevní mikroflóru. Pomáhá v prevenci srdečně-cévních onemocnění, ředí vysoký cholesterol v krvi. Potraviny s pohankou rovněž spolehlivě zasytí, a to dokonce v menším množství než běžná průmyslově vyráběná bílá mouka.

Rutin – přičinlivý antioxidant


Výjimečnost pohanky spočívá hlavně ve výskytu rutinu (vitamin P). Ten velmi efektivně zvyšuje pružnost cév a tím posiluje jejich stěny. Dále zabraňuje tvorbě krevních sraženin, snižuje riziko infarktu, embolie a tak dál. V poslední době vědci zveřejňují informace, že rutin dokáže také snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Rutin v těle výborně spolupracuje s vitaminem C, a tak jej nezapomeňte doplňovat spolu s konzumací pohanky.

Pohanka je bezlepková


Jak už bylo řečeno, pohanka je vhodná pro celiaky a lidi trpící alergií na lepek. Pohanku lze konzumovat v klasické pevné formě v podobě oloupaných krup, ale i namletou na mouku. Pro celiaky jde o nejvhodnější volbu. Na rozdíl od rýžové nebo kukuřičné mouky totiž pohanková mouka obsahuje o dost vyšší množství vlákniny, vitaminů a minerálních látek.

Pohanka a její použití


Pohanka je mimo jiné charakteristická pro svoji typickou výraznou chuť. Pokud tedy nejste na pohanku zvyklí, nejprve ji kombinujte s ostatními druhy mouky. A když si ji ani tak neoblíbíte, vyzkoušejte ji třeba na zahuštění polévky nebo omáčky, kdy se její výrazná chuť vařením rozmělní, ale jídlo bude o řád zdravější.
Pohanková mouka je nedílnou součástí asijských soba nudlí, které jsou tak přiměřenou náhradou pšeničných nebo rýžových nudlí. Vyzkoušejte třeba soba nudle v kombinaci s kořenovou zeleninou a tofu. Nudle vařte 3 až 5 minut, jsou opravdu rychle hotové. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a dozlatova osmahněte na oleji, přidejte tofu, osolte a přidejte svoje oblíbené bylinky. Jelikož jde o asijské jídlo, tak se k tomu bude hodit třeba rybí omáčka nebo sójová omáčka.

Pohanka – stálice ruské kuchyně


V Ruské federaci tvoří pohanková mouka až 20 % celkové spotřeby cereálií. Samotná pohanka se konzumuje jako kaše. A to dvěma způsoby. V případě prvního z nich se pohanka uvaří ve vodě. Do ní se přidá olej, nasekané, bylinky, orestovaná cibulka s houbami. Někdy se do pohankové kaše přidává i výpek z masa nebo vejce. Může jít o samostatné jídlo i přílohu. U druhého způsobu se pohanka vaří v mléce a kaše má potom stejné využití jako ovesná kaše. Velmi chutná a výživná je s ovocem, oříšky nebo semínky. Zdravější snídani už nevymyslíte.

Pohanka má zkrátka při využití v kuchyni široký potenciál. A když k tomu připočítáte její nutriční hodnoty a množství zdraví prospívajících složek, vyjde vám z toho téměř superpotravina.

Pohankový koláč

Pohankový koláč


Perfektní příklad využití pohankové mouky představuje tento recept na pohankový koláč


Pohankové placky

Pohankové placky


Další ze základních receptů, který mají ve svém základu pohankovou mouku, jezte s čímkoliv, co máte rádi.


Pohankové rizoto

Pohankové rizoto


Recept na pohankové rizoto je skvělým tipem pro vaši super zdravou večeři.


Pohankové ovocné knedlíky

Pohankové ovocné knedlíky


Děti si určitě zamilují tyto pohankové ovocné knedlíky.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři