Převrácený švestkový koláč recept
Převrácený švestkový koláč je vláčný a krásně voňavý. Pochutnejte si na něm třeba při odpolední kávě s přáteli.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1/2 hrnku mléka
- 3/4 hrnku bílého cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky kardamomu
- 1/4 lžičky soli
- 8 švestek
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1 lžíce medu
- 200 g měkkého másla
Způsob přípravy
Převrácený švestkový koláč je vláčný a krásně voňavý. Pochutnejte si na něm třeba při odpolední kávě s přáteli. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na koláč vymažeme důkladně máslem. V hrnku rozpustíme polovinu másla, přidáme hnědý cukr a med a zahříváme tak dlouho, dokud se vše nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Omáčku nalijeme do připravené koláčové formy a do ní naskládáme omyté rozpůlené švestky. Sůl, kardamom, prášek do pečiva a mouku smícháme v míse. Zbývající máslo ušleháme ve šlehači s bílým cukrem dohladka. Do krému přidáme mandlový a vanilkový extrakt a znovu šleháme, až vznikne načechraný a bílý krém.
Pak do něj přidáme 1/3 moučné směsi a znovu promícháme. Nyní do krému přilijeme 1/2 mléka, další 1/3 moučné směsi,znovu promícháme a přidáme zbylé mléko a zbývající moučnou směs. Naposledy těsto důkladně promícháme a nalijeme ho na švestky do koláčové formy. Formu vložíme do předehřáté trouby a koláč pečeme 60 minut. Pak formu vyjmeme a necháme v ní koláč 15 minut chladnout. Potom na formu položíme podnos a opatrně koláč vyklopíme. Hotový koláč můžeme podávat teplý se šlehačkou nebo se zmrzlinou.