článek

Zatočte s bílým cukrem


Konzumujeme ho každý den, třeba i nevědomky, a ani si neumíme představit, kolik ho některé potraviny obsahují. Ano, řeč j..
(celý článek)

Konzumujeme ho každý den, třeba i nevědomky, a ani si neumíme představit, kolik ho některé potraviny obsahují. Ano, řeč j...


Konzumujeme ho každý den, třeba i nevědomky, a ani si neumíme představit, kolik ho některé potraviny obsahují. Ano, řeč je o bílém cukru, který rozhodně nepatří do skupiny zdravých potravin. Tento článek bude zaměřený na náhražky či náhrady cukru neboli na způsob, jak se nemuset vzdát té úžasné chuti, na které je většina z nás závislá.

Známé, ale lepší?

Prvním řešením, které napadne asi každého, je med. Ten se vyznačuje specifickou chutí, která nemusí každému zachutnat. Jeho nemalou výhodou je přítomnost antioxidantů, podpora imunitního systému, trávení a psychiky a v neposlední řadě i protizánětlivé účinky. Ani s medem bychom to však neměli přehánět, jelikož se jeho energetická hodnota blíží bílému cukru.

A mám to, koupím tedy třtinový cukr. Nesmysl! Třtinový cukr spousta lidí považuje za super zdravou a nekalorickou variantu. Jeho energetická hodnota se však od té bílé nijak výrazně neliší. Rozdíl je pouze v obsahu minerálních látek, vitamínů, stopových prvků a vlákniny, které v rafinovaném cukru nenajdete. I proto je výrazně dražší (přibližně třikrát tolik než cukr bílý). Za tuto cenu ale najdeme i vhodnější varianty.

Nebojte se experimentovat

Méně známým sladidlem je melasa, vedlejší produkt při výrobě cukru. Právě ta obsahuje kalorií méně, přesněji polovinu cukru bílého. Do krve se vstřebává pomaleji, a tak nám po její konzumaci energie vydrží delší dobu. Hodí se proto perfektně do redukční diety. Kromě toho napomáhá při dýchacích, nervových, pohybových či zánětlivých obtížích. Překvapivě obsahuje i malé množství bílkovin, vitaminy skupiny B, kyselinu pantotenovou, minerální látky a stopové prvky. Opět vás však může překvapit její specifická a výrazná chuť.

Přírodních sirupů najdeme na pultech obchodů se zdravou výživou mnoho. Mezi ty nejznámější patří javorový, agávový (zvaný také jako zlato mexických indiánů), kukuřičný či rýžový. I tato sladidla vám poslouží při hubnutí. Jejich sladivost je vyšší než u bílého cukru a použít se dají jak při pečení, tak do kávy a čaje. Ceněné bývají i pro vyšší obsah minerálů.

Vhodným se zdá i kokosový cukr, který se vyznačuje nízkým glykemickým indexem a karamelovou chutí. Svou sladkostí se vyrovná cukru bílému a můžeme s ním osladit teplé i studené nápoje či dezerty. I on obsahuje vitamíny skupiny B a aminokyseliny, posiluje imunitní systém a má antivirové a antibakteriální účinky.

Vrchol večera!

Stévie vyhrává první místo jako nejvhodnější varianta při redukci váhy. Sladí 100krát až 200krát více než cukr, nicméně i přesto je její energetická hodnota malá. Navíc stabilizuje hladinu krevního cukru – tedy přesný opak od cukru. Toto přírodní sladidlo v podobě rostlinky patří do skupiny léčivých bylin. Dezinfikuje naše ústa, chrání zuby, potlačuje pálení žáhy a napomáhá v boji proti cukrovce. Stévie se dá koupit v nejrůznějších podobách – jako již zmíněná rostlina, v podobě tablet, tekutá či sušená stévie. Její cena však není nejnižší.

Najděte si to své

Pro obyčejného člověk bývá těžké se bílému cukru zcela vyhnout. Není to však nemožné. V dnešní době rozmanitého výběru a služeb máte spoustu možností, jak tohoto „zabijáka“ odstranit ze svého života. Pravda, připlatíte si, ale vaše zdraví je přeci přednější!


  • Kuchař: Receptnajidlo cz
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Zatočte s bílým cukrem.
Nebo hledejte podobné podle části názvu zatočte bílým cukrem .
Další recepty na Zatočte s bílým cukrem.

Naši partneři