Cuketové lasagne recept
Chuť cuketových lasagní v tomto receptu dosahuje stejných výšin jako u masové varianty. Křupavá krusta a vláčný vnitřek, který můžete obměňovat podle sezonní zeleniny. A cuketové lasagne jsou výborné i zastudena.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 lžíce másla + na dopékání lasagní
- 3 lžíce hladké mouky
- 750 ml polotučného mléka
- 2 bobkové listy
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 nadrobno nasekaná cibule
- 2 propasírované stroužky česneku
- 250 g nakrájené cukety
- 250 g nakrájeného lilku
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1 a půl balení lasagní
- 100 g strouhaného parmazánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- máslo na vymazání pekáče
Způsob přípravy
Jako první si připravte bešamel. Na malém plameni rozpusťte v pánvi máslo. Pak přidejte mouku a rychle míchejte. Mouka by měla dostat zlatavý nádech. Nalijte mléko, vytrvale míchejte, použijte například metličku. Přidejte bobkový list a citronovou kůru, míchejte, dokud bešamel nezhoustne. Celý proces by měl zabrat zhruba 15 minut.
Přitom vezměte větší kastrol a v něm rozpalte olivový olej. Zprudka na něm osmahněte cibulku a česnek. Přidejte nakrájenou cuketu a nakrájený lilek. Krájet můžete na kolečka i na kostičky. Duste doměkka, cca 10 minut. Potom přidejte konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a duste dvacet minut.
Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím z bešamelu vyndejte bobkový list, osolte, opepřete a přijdete muškátový oříšek. A hurá na vrstvení.
Nejprve pekáček vymažte máslem, část bešamelu rozlijte po dně a na něj dejte plátek nevařených suchých lasagní. Na něj dejte zeleninové ragú, pak zase plátek těstovin, bešamel, lasagne, ragú a tak dále a tak dále, přičemž skončete bešamelem.
Na 180 °C pečte 25 až 30 minut. Nechte trochu vychladnout, naporcujte a pusťte se do toho. Cuketové lasagne lze zmrazit a po rozmrazení opět předehřát troubu na 180 °C, péct 10 minut, potom posypat parmazánem a hoblinkami másla a nechat ještě v troubě zezlátnout. Dobrou chuť!