recepty

Cuketové lasagne


Chuť cuketových lasagní v tomto receptu dosahuje stejných výšin jako u masové varianty. Křupavá krusta a vláčný vnitřek, který můžete obměňovat podle sezonní zeleniny. A cuketové lasagne jsou výborné i zastudena. ..
(celý recept)

Chuť cuketových lasagní v tomto receptu dosahuje stejných výšin jako u masové varianty. Křupavá krusta a vláčný vnitřek, který můžete obměňovat podle sezonní zeleniny. A cuketové lasagne jsou výborné...

Ingredience receptu

  • 4 lžíce másla + na dopékání lasagní
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 750 ml polotučného mléka
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 nadrobno nasekaná cibule
  • 2 propasírované stroužky česneku
  • 250 g nakrájené cukety
  • 250 g nakrájeného lilku
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 a půl balení lasagní
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • máslo na vymazání pekáče

Způsob přípravy

Jako první si připravte bešamel. Na malém plameni rozpusťte v pánvi máslo. Pak přidejte mouku a rychle míchejte. Mouka by měla dostat zlatavý nádech. Nalijte mléko, vytrvale míchejte, použijte například metličku. Přidejte bobkový list a citronovou kůru, míchejte, dokud bešamel nezhoustne. Celý proces by měl zabrat zhruba 15 minut.

Přitom vezměte větší kastrol a v něm rozpalte olivový olej. Zprudka na něm osmahněte cibulku a česnek. Přidejte nakrájenou cuketu a nakrájený lilek. Krájet můžete na kolečka i na kostičky. Duste doměkka, cca 10 minut. Potom přidejte konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a duste dvacet minut.

Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím z bešamelu vyndejte bobkový list, osolte, opepřete a přijdete muškátový oříšek. A hurá na vrstvení.

Nejprve pekáček vymažte máslem, část bešamelu rozlijte po dně a na něj dejte plátek nevařených suchých lasagní. Na něj dejte zeleninové ragú, pak zase plátek těstovin, bešamel, lasagne, ragú a tak dále a tak dále, přičemž skončete bešamelem.

Na 180 °C pečte 25 až 30 minut. Nechte trochu vychladnout, naporcujte a pusťte se do toho. Cuketové lasagne lze zmrazit a po rozmrazení opět předehřát troubu na 180 °C, péct 10 minut, potom posypat parmazánem a hoblinkami másla a nechat ještě v troubě zezlátnout. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Vegetariánské

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Cuketové lasagne.
Nebo hledejte podobné podle části názvu cuketové lasagne .
Hledat podobné recepty na internetu jako Cuketové lasagne

Naši partneři