Čtveřice potravin nejen na jaro + jejich využití v kuchyni

Receptnajidlo cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jaro už se blíží a všechno se začne probouzet k životu. Je zřejmé, že takové změny v přírodě mají vliv i na naše tělo, a tak je potřeba k tomu přizpůsobit jídelníček a životosprávu. Kromě pravidelných procházek v přírodě či jiného pohybu bychom měli zařadit následující potraviny, které nám zajistí zdraví těla i mysli. Jsou samozřejmě vhodné i v jiných ročních obdobích, nicméně jaro bývá to pravé pro celkové odlehčení stravy. Pojďme se na ně tedy podívat!

Superpotraviny
Produkty s označením superpotravina jsou známé svou vysokou koncentrací prospěšných látek pro naše zdraví. Můžete si pod nimi představit například chia semínka, mladý/zelený ječmen, chlorelu, spirulinu, goji (kustovnici), mořské řasy a spousty dalších, jejichž názvy jsou pro většinu z nás jako z jiné říše. Někteří odborníci sem řadí i různé druhy ovoce, semínek, ořechů a luštěnin.

Zelené superpotraviny se nejčastěji využívají do smoothies, ovocných a zeleninových šťáv či ovesné, rýžové nebo jiné kaše. Nejlépe je tělo využije na lačný žaludek právě při snídani, a tak se nebojte experimentovat. Výrazná chuť některých produktů vám nemusí zrovna sednout, v tom případě se překonejte a vypijte je ještě před snídaní. Kromě varianty ve formě prášku, který se smíchá s vodou, se některé druhy prodávají ve formě tablet, které mohou být pro někoho lépe stravitelné. Vyzkoušejte více druhů superpotravin a sledujte, zda se vaše trávení a celková vitalita zlepší.

Ořechy a semínka
Tato na druhy bohatá skupina potravin je prospěšná především díky svému vysokému obsahu zdravých tuků. Ani s ořechy a semínky by se to nemělo přehánět, ale vůbec nevadí, když jejich využití v kuchyni bude na každodenním pořádku. Druhů je spousta a doporučuje se je pravidelně střídat.


Podobně jako některé superpotraviny také semínka a oříšky můžete přimíchat do ranní kaše, tvarohu, přidat k palačinkám či si je dát ke svačině jen tak samotné. Některé se však dají využít i do slaných jídel – například omáček, pomazánek či salátů. Skvělou alternativu představují 100% ořechová másla, která jsou dnes k dostání jak na internetu, tak v kamenných obchodech. Nicméně dávejte pozor! Mnohá z nich se mohou stát takovou malou závislostí.

Kurkuma
Tento antioxidant je známý především pro své protizánětlivé účinky. Jeho specifická barva a chuť se využívá především v asijské kuchyni. Kurkumu lze přidat do různých omáček, směsí, polévek, skvěle chutná s cizrnou či jinými luštěninami. Pro někoho může být novinkou fakt, že je kurkuma obsažena v kari koření, nicméně pro lepší účinky je lepší využívat její čistou formu.

Skvěle využitelná je při přípravě tzv. golden milk (zlatého mléka) – účinného léku proti téměř všemu. Stačí zahřát mléko (nejlépe rostlinného původu) se špetkou černého pepře, lžičkou skořice a lžičkou kurkumy. Můžete experimentovat a přidat také chilli či zázvor. Až přivede směs k varu, sceďte přes sítko a nechte chvíli vychladnout. Nakonec přidejte lžičku medu a je hotovo. Tento nápoj vám nejen podpoří imunitu, ale i chuťově bývá hodnocen velmi kladně.

Česnek
O skvělých účincích česneku na naše tělo asi nemá cenu polemizovat. Jak však tuto potravinu využít v kuchyni? Pokud vám syrový česnek nedělá dobře, zkuste ho postupně zařazovat v menších dávkách a v tepelně upraveném stavu. Přidat se dá do různých polévek, omáček či teplých salátů. Pokud však chcete česnek využít naplno a nedělá vám žádné potíže, uvařte si česnekový čaj či připravte česnekový sirup. Pokud ho však opravdu nemůžete pozřít, nenuťte se do toho. Raději využijte jinou z již zmíněných potravin.

Za zkoušku nic nedáte!
Zařaďte alespoň občas tyto potraviny do svého jídelníčku a uvidíte, že se s příchodem jara budete cítit mnohem lépe. Obměňte svou pozimní stravu, přijímejte dostatek čistých tekutin a hýbejte se. Výsledkem pak pro vás může být i menší číslo na váze, za což se většina z nás určitě zlobit nebude. Léto je tu cobydup, no ne?!


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Čtveřice potravin nejen na jaro + jejich využití v kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: Čtveřice, potravin, nejen, jaro, jejich, využití, kuchyni.

Kde najít informace



×