O jídle surfařka Tereza Olivová

Článek byl publikován

Tereza Olivová je několika násobná mistryně ČR v surfingu, propagátorka surfingu a majitelka cestovky Surf-trip.cz.

Ahoj, první otázka je nasnadě. Jaký máš vztah k jídlu?

Ahoj :) ! Čím jsem starší, tím mám jídlo raději, a čím víc cestuji po světě, tím jsem vděčnější za to, že mám každý den co jíst. Ono to opravdu není samozřejmost!

Co pro tebe jídlo znamená (přísun energie / vůni dálek / předehru...)?

Jídlo je pro mne především přísun energie, která se ještě více znásobí ve chvíli, kdy ji přijímáte v kruhu přátel, rodiny nebo s partnerem. To je nejhezčí. Řídím se heslem, že šťastní lidé nejedí sami.

Experimentuješ při výběru jídla (např. z menu v restauraci) nebo sázíš na jistotu?

Když jsem doma v Čechách, tak sázím na jistotu. Mám pár oblíbených restaurací i receptů, na které se pokaždé těším. V zemích, do kterých cestuji, se vždy snažím jíst to, co jí místní obyvatelé. Velmi špatné zkušenosti mám s restauracemi určenými výhradně pro turisty, třeba na Srí Lance tam občas připravují dost slušný patvary... Když o tom ale přemýšlím, tak za experimenty mohu považovat večery, kdy jdu na jídlo k místním přátelům v Dominikáně nebo na Srí Lance. Jejich představy o tom, jak někoho pohostit, jsou občas dost odlišné od těch našich. A úplně nejhorší jsou smažené kuřecí pařátky, které Dominikánci milují! Zajímavá je i jejich představa o nealkoholickém drinku, neznamená to totiž, že v něm není rum, ale že je tam toho rumu o trochu méně.

Máš nějaké opravdu oblíbené jídlo?

Tak to nemám, pokud tedy za jídlo nepovažujeme karibský rum.

A co oblíbené jídlo z dětství (od babičky), vzpomeneš si?

Všechna jídla, co vařily moje babičky, byla skvělá, a to především proto, že byla vždy, když jsem měla jen trochu hlad, hned nachystaná na stole.

Oblíbená kuchyně?

Mexická a italská, jak jinak :). A pak mám taky ráda jakoukoliv domácí kuchyni, především tedy kuchyni mojí maminky, která nám, svým šesti dětem, po celé naše dětství vařila výborné večeře, nedělní obědy, pekla buchty, dělala svačinky do školy, louhovala bylinkové čaje a zavařovala domácí marmelády. A my, nerozumné děti, jsme ji nad těmi zdravými bio dobrotami ze zahrádky přemlouvali, aby nás za odměnu vzala k McDonaldovi na happy meal.

Vaříš? A pokud ano, tak jak dlouho vaříš?

Vařím moc ráda, ale musím mít pro koho. Pro sebe si připravím maximálně salát nebo rychlé italské recepty, co jsem si přivezla z cest.

Co nějaké moderní styly vaření a stravování, dotkly se tě?

Tak k tomuto nemám moc co říct. Často potkávám lidi, co opravdu nevědí, zda zítra budou mít něco k jídlu, takže mi pak problémy diet s dělenou stravou, kaloriemi, doplňky stravy a všechny další vymoženosti našeho mírně rozmazleného světa přijdou tak trochu jako nedostatek pokory. Nedávno jsem strávila pár dní v jedné zapomenuté vesnici v Karibiku, kde jsme vesnickým dětem večer uvařili velký hrnec místní tradiční polévky sancocho. Když jsme ji pak večer na pláži u ohně z palmových listů společně jedli, tak mi došlo, že pro mne je to „jen“ jedno ze tří jídel toho dne, zatímco pro některé z přítomných dětí to bylo první a poslední pořádné jídlo toho týdne.

Jak jsi na to s pravidelným stravovacím režimem?

Velmi špatně, nemám na něj moc času. Když jsem v Čechách, tak se snažím dodržovat pět jídel denně, jak mne k tomu vedli rodiče, když jsem byla malá, u oceánu se někdy ale úplně zapomenu a k snídani se dostanu až hodně dlouho po poledni.

Jak se stravuješ, pokud není moc času? Fastfoody někdy přijdou na řadu?

Čas není skoro celý život, ale tak špatně, abych jedla jen ve fastfoodech, na tom nejsem. A když se někdy zastavím u mekáče, tak mám stejně za chvíli zase hlad, takže žádný čas stejně neušetřím :)

Máš oblíbenou restauraci, kam ráda chodíš?

Ano, moc ráda chodím do Peperoncina na Letné a do Bruxxu na náměstí Míru.

Co sladké jídlo jako moučníky a dezerty?

Ty miluju, hlavně ty italské!

Jaký nápoj preferuješ k jídlu pivo, víno případně jiné?

V poslední době se snažím alkohol vůbec nepít, ale moc mi to nevychází. V Čechách piju pivo, ve Francii víno, v Dominikáně rum.

Máš nějaké oblíbené míchané drinky?

Jasný, mojito s karibským rumem. :)

Máš oblíbené pivo / pivovar?

Já piju český budvárek. Cizím pivům říkám NE!

Nějaký nový projekt, na který se máme těšit nebo na který se těšíš ty?

Já se těším na každý nový den, kdy jsem já a moji blízcí zdraví! Za chvíli to všechno může být úplně jinak. Jo a ještě je dobré, když jsou k tomu pěkné vlny!

A kde tě můžeme v nejbližší době vidět / potkat?

Teď budu pár měsíců u oceánu, od Francie po Bali. Po létě budu zpět v Čechách, už se těším!

Děkujeme za rozhovor a hodně pěkných vln přejeme!

Tereza Olivová je několika násobná mistryně ČR v surfingu, propagátorka surfingu a majitelka cestovky Surf-trip.cz. Ahoj, první otázka je nasnadě. Jaký máš vztah k jídlu? Ahoj :) ! Čím jsem star...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
O jídle surfařka Tereza Olivová
O jídle surfařka Tereza Olivová O jídle surfařka Tereza Olivová O jídle surfařka Tereza Olivová O jídle surfařka Tereza Olivová

Autoři článku

Tomáš Rohlena
Václav Fořt

Naši partneři

×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů