Svíčková s houskovým knedlíkem je královnou všech českých omáček. Její lahodná smetanová chuť nás vždycky dostane... (celý recept)
Svíčková s houskovým knedlíkem je královnou všech českých omáček. Její lahodná smetanová chuť nás vždycky dostane.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na rozpáleném oleji v...
koření na svíčkovou : celý černý pepř, nové koření, bobkový list
sůl, ocet, olej, cukr
knedlíky :
2 starší housky
3 dl mléka
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
sůl
cukr
Způsob přípravy
Svíčková s houskovým knedlíkem je královnou všech českých omáček. Její lahodná smetanová chuť nás vždycky dostane.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém hrnci. Opékáme asi 10 minut, pak na zeleninu položíme osolené maso a ze všech stran ho opečeme. Opatrně ho obracíme, abychom ho nepropíchli a nevytekla šťáva. Po několika minutách vše zalijeme horkou vodou (asi 1,2 l) a přidáme koření na svíčkovou. Pod poklicí pak maso vaříme do měkka, asi tak hodinu.
Uvařené maso z hrnce vyndáme a nakrájíme ho na plátky. Z hrnce nejdříve odstraníme koření a pak zbylou zeleninu v hrnci rozmixujeme. Smetanu smícháme s moukou a za stálého míchání přilijeme do omáčky a povaříme ještě asi 5 minut. Omáčku si dochutíme podle chuti, solí, cukrem, octem nebo citronovou šťávou. Do hotové omáčky vložíme plátky masa a prohřejeme.
Ve velké míse smícháme mouku s houskami nakrájenými na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme droždí, špetku soli, cukru a zpracujeme vláčné těsto. Přikrytou mísu necháme asi 40 minut v teple, aby těsto vykynulo. Pak ho rozdělíme na dvě části, utvoříme knedlíky a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Po vyjmutí knedlíky nakrájíme na plátky.
Hotové porce svíčkové s houskovým knedlíkem zdobíme ušlehanou smetanou, plátkem citronu a brusinkami.