Trudnou mysl rozjasní, cibulačka fantaskní – tajemství francouzské cibulačky

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V tomto článku se vám pokusíme objasnit tajemství, jež halí francouzskou cibulačku do oparu náročnější sestřičky, než na jakou jsme zvyklí v našich luzích a hájích. Protože není cibulačka jako cibulačka a jejich recepty se mohou dost lišit, je třeba z řady těchto polévek více osvítit tu francouzskou a podívat se, jak na ni. Na konci článku najdete i na francouzskou cibulačku recept. Na našich stránkách jidlo.cz v kategorii polévky rovněž uvádíme recept na francouzskou cibulačku, a tak si můžete vybrat, který z nich se vám více zamlouvá.

Recept na francouzskou cibulačku ukrývá svoje kouzlo v pomalé karamelizaci. Při ní cibule krásně zesládne a dostane perfektní zlatavou až tmavě hnědou barvu. Jinak nejde o nic složitého i přesto, že recept na francouzskou cibulačku spolehlivě dodá energii právě v měsících, kdy život ztmavne a zavine se do sebe kvůli chladu. Tělo strádá, mysl strádá, tak hurá do kuchyně zahnat chmury. A tato polévka je k tomu jako dělaná.

Recept na francouzskou cibulačku – základní komponenty

Při smažení cibule se používá máslo. Je ale dobré přikápnout do něj trochu oleje, aby se nepřipalovalo. Doporučují to například někteří šéfkuchaři. Recept na francouzskou cibulačku se také neobejde bez hovězího nebo kuřecího vývaru, k němuž se přidává víno. Dokonce se traduje, že francouzský král Ludvík XV. se svojí pratetou udělal cibulačku s šampaňským, když byli kdesi na cestách.

Cibule je známá svojí nenáročností na pěstování, a tak se z ní stala potravina, která se konzumuje napříč společností. Druhou okolností této obliby je fakt, že jde o velmi levnou surovinu. Díky receptu na francouzskou cibulačku začali tuto zeleninu ve velkém konzumovat i nejvyšší vrstvy. Cibule do polévky by měla být kvalitní bez známek poškození. Při restování seškrabujte výpeky ze dna kastrolu a při odvařování vývaru a vína celý proces neuspěchejte, klidně zabere i dvě hodiny.


Originální recept na francouzskou cibulačku také přidává špetku cukru. To proto, aby cibule dokonale zkaramelizovala. A když budete nakloněni říznější chuti, dejte do polévky před podáváním i trochu koňaku. Na zahřátí v zimě ideální varianta. Rovněž si můžete pohrát s konzistencí francouzské cibulačky, takže ji třeba pro požadovanou krémovitost můžete před podáváním rozmixovat. Po světě koluje spousta receptů, tak se netrapte tím, že jste v postupu přípravy nebo v seznamu ingrediencí udělali něco jinak.

Recept na francouzskou cibulačku jako vyprošťovák

Je všeobecně známo, že cibule vedle jiných skvělých vlastností má ještě jednu, kterou lze vnímat jako dobrou zprávu pro krušná rána po mejdanu. Cibuli totiž tělo ochotně zpracovává i po noci plné alkoholu. Zelenina je obecně těžká na trávení, zejména tedy ta syrová, ale cibule se tráví jedna báseň. Navíc sůl obsažená ve francouzské cibulačce nahrazuje elektrolyty, které jste nadměrným pitím alkoholu včera večer poztráceli.

Recept na francouzskou cibulačku

Ingredience:

4 ks cibule
2 dcl bílého vína
5 dcl kuřecího vývaru
150 g másla
200 g nastrouhaného sýru gruyere
20 g tymiánu
1 dcl olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
světlá bageta

Nejprve si v hrnci rozpusťte máslo a podle předchozích doporučení a rad mnoha šéfkuchařů přidejte trochu olivového oleje, aby se máslo nepřipalovalo. Restujte nakrájenou cibuli a k ní rovněž přidejte bylinky (tymián). Požadovaná barva cibule na konci restování je tmavě hnědá. Pozor, nespalte ji! Restujte cibuli pomalu a klidně pod pokličkou. Hlavní je, aby se vám nespálila. Při restování cibule seškrabujte výpeky ze dna hrnce, je škoda o ně přijít. Podle potřeby můžete na konci přilít trochu vody.
Potom přidejte víno, které nechte odvařit. Až potom dolijte kuřecí vývar a nechte provařit. Polévka by měla krásně zhoustnout, ale, jak jsme psali, proces může nějakou chvíli trvat.
Francouzskou cibulačku osolte a opepřete podle chuti a na zbylém oleji opečte plátky baget. Potom je posypte nastrouhaným sýrem a dejte na chvíli zapéct do vyhřáté trouby. Dobrou chuť!

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka


Jeden ze tří receptů na francouzskou cibulačku, která zahřeje tělo a rozjasní mysl.


Klasická francouzská cibulová polévka

Klasická francouzská cibulová polévka


Recept na francouzskou cibulačku existuje v mnoha variantách. Tohle je další z řady.


Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka


A do třetice recept na francouzskou cibulačku, která také výborně funguje jako spolehlivý vyprošťovák.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Trudnou mysl rozjasní, cibulačka fantaskní – tajemství francouzské cibulačky, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×