Mrkvový dort s polevou recept
Mrkvový dort s polevou je vláčný moučník vonící především ořechy . Rozhodně jím potěšíte všechny milovníky sladkých zákusků.
(celý recept)
Ingredience receptu
- korpus:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 10 ks středně velkých mrkví
- 4 vejce
- 2 hrnky cukru krupice
- špetka soli
- marmeláda (např. meruňková)
- 1 plná lžička mleté skořice
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 hrnek rostlinného oleje
- poleva:
- 2 1/2 lžíce másla
- 2 hrnky moučkového cukru
- 450 g lučiny
- 1 citron
- 1 lžička javorového sirupu
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si dortovou formu, vymažeme ji máslem a vysypeme moukou. Mrkev očistíme a nastrouháme. Vlašské ořechy rozemeleme. V míse ušleháme vejce s cukrem a javorovým sirupem. Pak k nim přidáme mouku s rozmíchaným kypřícím práškem,sodu, skořic,i špetku soli a olej. Důkladně vše promícháme.
Nakonec pečlivě vmícháme nastrouhanou mrkev a ořechy. Hotové těsto nalijeme do připravené dortové formy a v předehřáté troubě korpus pečeme 50 až 60 minut. Zkusíme zapíchnutím špejle jestli je propečený (špejli v tom případě vytáhneme suchou). Upečený dort vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu rozšleháním všech uvedených přísad. Vychladlý dort rozřízneme na třetiny, jednu vrstvu namažeme marmeládou, druhou částí polevy. Zbytkem polevy pak potřeme vršek a boky dortu.
Hotový mrkvový dort uložíme do chladna.