článek

Grilování na roštu, na rožni nebo v alobalu


Vybrat správný způsob grilování masa, zeleniny, ovoce a vůbec všech dalš&iacut..
(celý článek)

Vybrat správný způsob grilování masa, zeleniny, ovoce a vůbec všech dalš&iacut...
Sdílejte obsah s přáteli



Vybrat správný způsob grilování masa, zeleniny, ovoce a vůbec všech dalších vhodných potravin, je také jedním z důležitých rozhodnutí každého kuchaře u grilu. Jednoduše je to tak, že podle druhu grilované potraviny, podle velikosti a tvaru grilovaných kusů a samozřejmě také podle druhu grilu, vybere ten nejlepší.

Grilování na rožni je jeden z nejčastějších způsobů. Na rožni ugrilujeme třeba celé selátko, nebo kuřátko. Pomocí grilovacích jehel či špízů dnes ugrilujeme nejen kousky šťavnatého masíčka, ale i zeleninu a ovoce. Na trhu je spousta druhů grilovacích jehel, takže si snadno vybereme. Důležité je pozvolné pravidelné otáčení, aby se jídlo grilovalo stejnoměrně. Takové ražniči třeba! Skvělá pochoutka.

Na roštu grilujme většinou tenké plátky masa, uzenin, zeleniny a ovoce. Menší ryby někdy i celé. U tohoto způsobu grilování je důležité pravidelné čištění roštu, aby se zbylé kousky nepřepalovaly. Je tedy nutné čistit grilovací rošt i mezi grilováním různých potravin. Jsou k tomu vhodné pomůcky, různé kartáče, které společně s grilovacími kleštěmi a teploměrem na maso by měly být součástí našeho základního vybavení.

Na alobalu, který obvykle pokládáme na rošt, grilujeme menší kousky, které nechceme navléknout na jehlici. A také ty, které by mohly propadnout roštem do ohniště. Rovněž tučnější masa raději položíme na alobal, než přímo na rošt, aby tuk nekapal do ohně. Můžeme použít běžný alobal, jehož konce zvedneme, aby tuk nestékal. Také existují alobalové misky a nádobí právě pro grilování. Šetrné grilování je to, když potravinu zabalíme do alobalu celou, tím zabráníme kouři, aby ovlivnil chuť jídla. Zakrytí zabrání přílišnému zhnědnutí jídla. Je tedy vhodné pro toho, kdo drží dietu. Folii bychom měli potřít trochu olejem, nebo do alobalové misky položit několik kousků másla, pokud grilujeme třeba zeleninu nebo netučná masa.

Grilování není opravdu žádná velká věda, ale mít pár informací od již zkušených kuchařů nikdy neškodí. Pak nemůže nic zkazit ani začátečník.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Grilování na roštu, na rožni nebo v alobalu.
Nebo hledejte podobné podle části názvu grilování roštu, rožni nebo alobalu .

Naši partneři