článek

Blíží se čas sedmikrásek a jedlých květin! Ozdobte si talíř!


Sedmikráska chudobka nejen do salátuSedmikráska je u nás běžná květina, která ..
(celý článek)

Sedmikráska chudobka nejen do salátuSedmikráska je u nás běžná květina, která ...
Sdílejte obsah s přáteli



Sedmikráska chudobka nejen do salátu
Sedmikráska je u nás běžná květina, která roste na loukách, zahradách…prakticky všude. Pro mnohé je to otravný plevel, který hyzdí správně střižený trávníček, ale pozor! Sedmikráska obsahuje mnoho látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Z minerálních látek můžeme zmínit hořčík, vápník, draslík a fosfor, dále také vitamin C, třísloviny, saponiny, inulin a flavonoidy, což jsou užitečné antioxidanty. Díky těmto látkám pomáhá při onemocněních jater, žlučníku, ale i dně. Sedmikráska je zásaditá, a proto nám pomáhá snižovat kyselost v našem organismu. Vyrovnává tzv. acidobazickou rovnováhu v těle. Sedmikráskou si můžete ozdobit zeleninové a ovocné saláty, krémové polévky, dětem třeba chleba s lučinou. Ze sedmikrásek si můžete vyrobit med nebo připravit čaj, který lze třikrát denně popíjet (po dobu 14 dní). Tuto bylinku si můžete i nasušit do zásoby.

A už jste zkoušeli měsíček zahradní?
Měsíček zahradní je oblíbenou květinou našich babiček. Ty jej hojně využívaly při různých zdravotních problémech, ale i jako přísadu do salátů. I dnes ho můžete najít na zahradách. Je to krásná květina, která pomáhá při křečových žilách a vředech. Působí také protizánětlivě, podporuje krevní oběh a hojí rány. Z měsíčku si můžete připravit vynikající čaj, který pomáhá při depresích, úzkostech, menstruačních bolestech, bolestech zad a žaludečních křečích. Z měsíčku se běžně vyrábí různé mastičky. Ale s květy měsíčku můžete ozdobit například dorty nebo krémové polévky, okvětními lístky saláty.

Voní vám levandule? Vyzkoušejte jí do různých pokrmů.
Tato okrasná květina má výraznou a pronikavou vůni, kterou buď milujete, nebo nesnášíte. Její aroma má schopnost zklidňovat nervy a napomáhá při nespavosti. Tuto malou fialovou krásku můžete použít i do jídla. Vynikající je meruňková marmeláda s levandulí (stačí dát do skleničky dvě snítky na ovonění). Můžete také vyzkoušet levandulové sušenky – stačí základní recept na ovesné sušenky a do těsta odrat jednu nebo dvě snítky levandule. Další výborná chuťová kombinace je perníku a levandule – opět stačí do těsta odrat dvě snítky levandule. Nebo také limonáda s levandulí. Dobrou chuť!


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři