článek

Křen – aromatický nositel vitaminu C a mnoha dalších


Kdo by neznal hojně využívaný kořen křenu ("český ženšen"), který je známý svým silným a ostrým aromatem. Tento kořen je ..
(celý článek)

Kdo by neznal hojně využívaný kořen křenu ("český ženšen"), který je známý svým silným a ostrým aromatem. Tento kořen je ...


Kdo by neznal hojně využívaný kořen křenu ("český ženšen"), který je známý svým silným a ostrým aromatem. Tento kořen je v Evropě známý již od 12. století, a to především díky svým blahodárným účinkům na zdraví, avšak i díky své štiplavé a pálivé chuti.

Výskyt


Rostlina dosahuje výšky až 1,5 metru a kvete od května do července krásným bílým květenstvím. Rostlinu najdeme především na místech, kde příliš nevládne lidská ruka, a to například na loukách, při okrajích cest, na rumištích a březích řek či potoků.

Sběr a skladování


Jedná se o vytrvalou rostlinu, jejíž kořen vyrýváme v období jara a podzimu.

Co se týká skladování, tak toto je možné jak v písku ve sklepě - v chladu a vlhku (celé kořeny), tak i v mrazáku (nastrouhaný).

Využití


Křen můžeme využívat jak vnitřně, tak i zevně, kdy k zevnímu užívání používáme tzv. křenové placky. Tyto "obklady" jsou vhodné zejména při bolestech kloubů, ztuhlých svalech a omrzlinách. Avšak pozor! Jejich aplikace není vhodná přímo na pokožku, jelikož se může vyskytnout vyrážka či puchýře.

Dále křen uplatňujeme zejména jako součást jídla (např. křenová omáčka) či vyrábíme sirup z křenu. Samotný kořen křenu po vykopání ze sebe nevydává žádné aroma. Avšak při řezání nebo strouhání dochází k uvolňování enzymů, a proto začíná vyplývat i ostré aroma.

Účinky na zdraví


Kořen rostliny se pyšní obsahem bílkovin, vlákniny, vitaminu A, C a E, kyseliny listové a pantothenové, železa, draslíku, vápníku, hořčíku, mědi a zinku.

Užívání křenu na náš organismus působí močopudně a antibakteriálně, dále podporuje trávení i imunitu.

Křen je hojně využíván při kašli a rýmě (zejména jeho inhalace), zánětech dýchacích a močových cest, jelikož má silné antibiotické a antiseptické vlastnosti.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie:

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři