Nabídka
Přidej
článek

Tipy jak správně skladovat potraviny a uchovávat je čerstvé…


Poradíme vám jak správně uskladnit potraviny, aby si zachovaly co nejdéle svou jakost. Každá potravina má své specifické ..
(celý článek)

Poradíme vám jak správně uskladnit potraviny, aby si zachovaly co nejdéle svou jakost. Každá potravina má své specifické ...


Poradíme vám jak správně uskladnit potraviny, aby si zachovaly co nejdéle svou jakost. Každá potravina má své specifické nároky na skladování a ideální je jim vytvořit čtyři základní zóny skladování. Znalost správného skladování potravin je skvělá prevence před zbytečným plýtváním jídlem.

Chce to systém


Většina zakoupených potravin jako jsou mléčné, masné produkty a některá zelenina se logicky skladují v lednici. Díky tomu si potraviny zachovají na dlouhou dobu čerstvost. Věděli jste však, že uskladnění v lednici má svá pravidla? Potraviny byste měli rozdělit podle svého druhu do jednotlivých poliček, tedy maso zvlášť od mléčných produktů a zeleniny. Díky tomuto systému se vyhnete takzvané křížové kontaminaci a přenosu mikroorganismů. Zároveň můžete zkusit i několik fíglů, které prodlouží trvanlivost některých potravin. Například byliny vydrží mnohem déle, když je uskladníte do alobalu, vybalený parmezán zabalte do pečícího papíru.

Co do lednice nepatří


Některým druhům ovoce a zeleniny chladné prostředí ledně příliš nesvědčí. Týká se to zejména tropického ovoce jako je například ananas, banány, avokádo, mango, citrony, rajčata, lilek, cukety. Raději si v kuchyni vyhraďte velkou mísu na skladování těchto potravin, které negativně reagují na chlad. To stejné platí také o bramborách, cibuli a česneku, místo do lednice je dejte raději do sklepa nebo do chladné spíže.

Suché potraviny


Většina suchých potravin patří do spíže, nebo potravinové skříně a můžete je nechat v originálních obalech. To se týká zejména rýže, těstovin a luštěnin, nicméně doporučujeme tyto potraviny uzavřít do nádob, aby se k nim nedostali moli. Bohužel dnes je již běžné, že si molí nadílku přinesete domů již s nákupem. Zvláštní pozornost byste měli věnovat pečivu, které by se mělo skladovat zabalené v utěrce a uložené v chlebníku. Díky tomu vám pečivo vydrží dlouho čerstvé. Co se týče koření - dobré je ho přesypat do dóziček, díky tomu vám z něj nevyprchá vůně a aroma. Rovněž kávu či sypaný čaj je dobré také skladovat v uzavíratelných dózách.


Rajčatový salát se zakysanou smetanou

Rajčatový salát se zakysanou smetanou


Svěží letní salát, který vás schladí v absolutním parnu.


Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami


Jednoduchý oběd je jako stvořený pro letní dny.


Kapustičky se slaninou

Kapustičky se slaninou


Perketní antioxidant, který je nabitý zdravím.


Muffiny s kousky čokolády

Muffiny s kousky čokolády


Překvapte své děti čokoládovými muffiny.


Letní krupicová kaše s ovocným přelivem

Letní krupicová kaše s ovocným přelivem


Jednoduchá večeře, když nevíte co vařit.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři