Omezte sůl ve stravě, jinak se zdravotním problémům nevyhnete!
Náš organismus potřebuje minerální látky, aby mohl správně fungovat. Sůl kuchyňská, neboli NaCl, je zásobárnou sodíku a chlóru, a příjem těchto minerálů je pro organismus nezbytný. Vše se ale nesmí přehánět, protože nadmíra soli je zdraví škodlivá.
Světová zdravotnická organizace doporučuje zkonzumovat 2-4 g soli denně. Čím více fyzické aktivity vyvíjíte, tím více soli potřebujete. Protože je průměrná denní spotřeba vyšší než 16 g na osobu, mnoha lidem hrozí problémy spojené zejména s vysokým krevním tlakem.
Co jíst a co omezit?
A co je největším zdrojem soli v našem jídelníčku? Omezit či úplně vynechat byste měli tyto potraviny: konzervované výrobky, uzeniny, instantní polévky a omáčky, potraviny ve slaných nálevech, slané pečivo, plísňové sýry, paštiky atd. Naopak vhodné ke konzumaci jsou: syrová zelenina a ovoce, čerstvé maso a ryby, rýže, těstoviny, mléko, jogurty a neslané pečivo.
Jaké choroby vás čekají?
Nadměrná konzumace soli způsobuje kardiovaskulární problémy a poškozuje funkci ledvin. Sodík obsažený v soli zadržuje v těle vodu a přispívá k hypertenzi. Vysoký krevní tlak je spouštěčem mnoha kardiovaskulárních chorob a mozkových příhod. Až 50 % lidí umírá právě na tato onemocnění. Ani selhání ledvin není banální záležitost. Trávit několikrát týdně hodiny v nemocnici kvůli čištění krve by asi nechtěl nikdo z nás.
Velký příjem soli navíc ničí chuťové buňky a citlivost na slanou chuť je stále menší. Proto vám bude jídlo připadat plané, i když je v něm této látky dostatek.
Už snížení příjmu NaCl o 1 g přináší výsledky v podobě nižšího krevního tlaku. Proto bychom se měli zamyslet nad tím, jak příjem soli omezit a nahradit ho např. bylinkami a při vaření používat k dochucení více česneku a cibule či jiný druh zeleniny. Konzumace čerstvé zeleniny místo konzervovaných potravin vám prodlouží život a budete se celkově cítit lépe.