Nabídka
Přidej
článek

Přinášíme výběr top potravin na měsíc květen 2021…


Měsíc květen je ve znamení vítání jara a zelených potravin. Přinášíme výběr těch nejlepších potravin na měsíc květen, kte..
(celý článek)

Měsíc květen je ve znamení vítání jara a zelených potravin. Přinášíme výběr těch nejlepších potravin na měsíc květen, kte...


Měsíc květen je ve znamení vítání jara a zelených potravin. Přinášíme výběr těch nejlepších potravin na měsíc květen, které vás nabijí energií a pozitivní náladou. Inspirujte se našim výběrem surovin, které rozehrají symfonii na talíři.

Kopřiva


Kopřiva je velmi opomíjená bylina a přitom je tak zdravá. Její největší výhodou je to, že roste všude a vy si z ní můžete připravit hned několik lahodných jídel. Pro sběr jsou nejlepší mladé kopřivy, které v sobě mají spousty vitamínů a minerálů a díky tomu vaše tělo dostane vše potřebné co potřebuje pro své zdraví. Mladé kopřivy jsou zároveň výborný antioxidant, postačí je pouze zalít horkou vodou a pak už jen můžete popíjet lahodný čaj. Z kopřivy se dají připravit na způsob špenátu, zkuste ho vyměnit za lahodné mladé kopřivy. Při sběru kopřiv dbejte na lokaci vašeho sběru, protože kopřivy okolo silnice nejsou to pravou volbou.

Mangold


V květnu už začíná sklizeň první zeleniny, mezi které patří například mangold. Pokud chcete shodit nějaké to kilo navíc, určitě byste si ho měli vyzkoušet připravit. Zahrádkáři považují tento lahodný salát za opravdového exota, protože jeho nevšední vzhled přitahuje pozornost. Mangold se dělí na listový a řapíkatý a výborně se hodí do salátů a jako náhrada špenátu. Na rozdíl od špenátu má mangold mnohem jemnější chuť a nehořkne na jazyku.

Kedlubna


Kedlubna se na první pohled tváří velmi nenápadně, ale přitom obsahuje mnoho zdraví prospěšných živin. Je to doslova zásobárna vitamínu C a beta-karotenu dodává energii, posiluje imunitu a třeba také srdce. Kedlubna velmi účinně přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Tuto lahodnou zeleninu můžete jíst syrovou nebo si ji nakrájet do salátu. Skvěle chutná také vařená a dá se z ní připravit výtečná omáčka.

Ředkvičky


Ředkvičky se dají připravit na mnoho způsobů. Skvěle chutnají například fermentované, nebo nakrájené v salátu. Upravit se dají také tepelně, a proto je zkuste přidat například do polévky nebo k dušenému masu. Ředkvičky obsahují hořčičné oleje, které v lidském organismu působí antibakteriálně a antimykoticky. Ve vašem žaludku a střevě pak “loví” bakterie či plísně a ničí je.

Chřest


V České republice je chřest velmi oblíbená jarní zelenina a sklízí se od dubna do června. K dostání bývá tradiční zelený chřest a bílý chřest. Bílý má tu zvláštnost, protože se pěstuje bez přístupu světla a má mnohem jemnější chuť a silnější vlákninou slupku. Zelený chřest je naopak výraznější a má jemnější slupku, takže se nemusí tolik loupat a můžete si ho připravit rovnou. Připravte si z vejce, chřestu a slaniny lahodné snídaňové muffiny.

Kimchi z bíle ředkve

Kimchi z bíle ředkve


Fermentované potraviny mají blahodárny vliv na naše zdraví.


Mangold na kari

Mangold na kari


Skvělý jarní recept s exotickým kořením.


Muffiny se šunkou a vejcem

Muffiny se šunkou a vejcem


Perfektní snídaně, kterou si zamiluje celá rodina.


Kedlubnové zelí

Kedlubnové zelí


Perfektní recept na tradiční kedlubnové zelí.


Omelety s kopřivami

Omelety s kopřivami


Jarní omeleta s čertvými kopřivami je perfektní brunch.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Top recepty

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři