Nabídka
Přidej
recepty

Croquembouche


Tradiční francouzský křupavý dezert, jeden z představitelů haute kuchyně z počátku 19. Století. Tradičně crocambushi sloužil při velkých oslavách, svatebách nebo na Vánoce Zaostřeno na slavnostní stůl.
(celý recept)

Tradiční francouzský křupavý dezert, jeden z představitelů haute kuchyně z počátku 19. Století. Tradičně crocambushi sloužil při velkých oslavách, svatebách nebo na Vánoce Zaostřeno na slavnostní stůl...

Ingredience receptu

  • Profiterolky - odpalované těsto:
  • 500 g mléka
  • 5 g soli
  • 200 g másla
  • 280 g hladké mouky
  • cca 10 vajec
  • Drobenka:
  • 85 g másla
  • 100 g hnědého cukru
  • 100 g hladké mouky
  • nevlhnoucí cukr
  • Fondán:
  • cukr moučka
  • horké mléko
  • citrónová šťáva
  • plátek zlata
  • Krém:
  • 12 žloutků
  • 800 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 280 g krupicového cukru
  • 90 g kukuřičného škrobu
  • vanilková esence
  • 2 kostky másla
  • 2 smetany ke šlehání

Způsob přípravy

Uděláme klasicky odpalované těsto. Mléko, sůl a máslo, poté přidáme mouku a vařečkou mícháme (odpalujeme těsto). Necháme ho vychladnout, dáme do robotu s třecí metlou, postupně přidáváme vejce a utřeme hladké konzistentní lesklé těsto.

Těsto stříkáme na plech (1 plech cca 30 ks kuliček). Plech rukou postříkáme vodou, dno potřeme vodou a vložíme do trouby na 210 °C na 8 minut. Poté troubu ztlumíme na 150 °C a dopékáme cca 15 minut. Během pečení troubu neotvíráme. Dávka vychází na cca 4 plechy.

Polovinu profiterolek poklademe kolečky z drobenky – drobenku zpracujeme v těsto, vyválíme válečky v průměru jako velikost větrníčků na plechu a dáme chladit. Poté krájíme plátky cca 0,5 cm a klademe na větrníčky před pečením.

Větrníčky bez posypky rozdělíme na dva díly. Polovina bude pocukrovaná a druhá politá fondánem. Fondán umícháme z moučkového cukru, trošky citrónové šťávy a horkého mléka.

Po upečení narušíme spodek kuličky nožem s ostrou špičkou, aby vyšla pára a nezvlhly.

Větrníčky naplníme krémem – žloutky s cukrem lehce utřeme a vmícháme do mléka se smetanou a škrobem. Přidáme vanilku (celou, nebo esenci) a uvaříme na mírném plameni hustý pudink.

Směs překryjeme folií a dáme zchladnout.

Ušleháme dvě šlehačky a poté našleháme dvě másla. Do másla postupně přidáváme žloutkový krém a nakonec lehce vmícháme šlehačku, dáme vychladit.

Každé naplněné kuličce omočíme v karamelu dno a skládáme je do kužele. Nakonec croquembouche dozdobíme karamelovými nitěmi.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Moučníky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Croquembouche .
Nebo hledejte podobné podle části názvu croquembouche .
Hledat podobné recepty na internetu jako Croquembouche

Naši partneři