článek

Jak zhubnout nebo alespoň nepřibrat, když jste pořád doma.


Ten, kdo byl za normálních okolností neustále v pohybu způsobem, ráno brzy do práce či do školy, odpoledne na kolo, na hř..
(celý článek)

Ten, kdo byl za normálních okolností neustále v pohybu způsobem, ráno brzy do práce či do školy, odpoledne na kolo, na hř...


Ten, kdo byl za normálních okolností neustále v pohybu způsobem, ráno brzy do práce či do školy, odpoledne na kolo, na hřiště, do fitka nebo na rande, pro děti do školy, do školky, a tak dále a dále, až do úplného vyčerpání, tak je najednou v situaci, kdy většinu dne přechází mezi kuchyní, obývákem, koupelnou, ložnicí a v tom lepší případě se může jít na zahradu nadýchat čerstvého vzduchu. Procházky se psem, dříve mnohdy proklínané, bývají v těchto dnech dokonce i vítaným zpestřením dne.

Když jsou navíc doma všichni členové rodiny, kteří vyžadují jídlo nejméně 3x denně, nejeden z nás stráví v kuchyni více času než by si přál. V této situaci to jistě není žádný med, proč to tedy neobrátit v něco pozitivního, a zkusit nastartovat změnu našeho jídelníčku k lepšímu.

Co si budeme nalhávat, hodně z nás má zažité stravovací návyky, které naší tělesné schránce zrovna příliš dobře neslouží. Všechny ty chipsy, přeslazené nápoje, „ovocné“ džusy tvářící se že jsou plné vitamínů, sem tam nějaké ty sušenky, smažáky s hranolky, tu a tam větrník či káva se šlehačkou ještě přislazená cukrem. Husté omáčky s knedlíky, přeslazené jogurty a sladké mléčné nápoje. To všechno nám nejen že neprospívá, ale leckdy i v delším horizontu škodí.

Takže my s nějakou tou nadváhou, a samozřejmě také ti, co se fakt nechtějí vrátit do normálního života s pár nepříjemnými kily navíc, bychom mohli toto pro všechny nelehké období smysluplně využít, a vytřískat z něj tolik dobrého, co se dá. A zapojit do toho další členy domácnosti nebude vůbec na škodu. Koneckonců oni budou jíst co jim uvaříme, ne?

Zapomeňme protentokrát například na teplá jídla typu obyčejný párek, hořčice a rohlík. Jednak uzeniny málokdy seženeme opravdu kvalitní, a pokud k nim přidáme kupovaný rohlík, tak to dobrá hořčice nezachrání. Lehký oběd plný dobře připravené zeleniny, k ní vařené nebo nasucho pečené brambory s trochou kvalitního másla, nám bude chutnat mnohem víc a navíc tím své zažívací ústrojí jen potěšíme. A druhý den třeba zase šetrně upravené maso, raději libové, třeba drůbeží, s domácí našlehanou bramborovou kaší. Věřte že to bude chutnat. A když už máme rádi rohlíky, tak zkusme občas ty domácí, teď na to přece máme čas.

Je spousta dobrých receptů na přípravu domácích jídel z ryb, masa, zeleniny, luštěnin apod. Nic nám neudělá, když se podíváme na naše dosavadní stravování pěkně zblízka. Možná tam najdeme nějaké možnosti jak ho zlepšit. Kromě toho, když budeme zdravě jíst, nestane se nic strašného, když si jednou za čas dopřejeme i tu svou oblíbenou, ale nepříliš zdravou pochoutku. Tím příliš škody nezpůsobíme Ale to opravdu jen málokdy. Nedovolme, aby se nezdravá jídla stala součástí každého našeho dne.

Součástí každého našeho dne by se neměla stát ani nuda, rozhodně je doma vždycky co dělat, takže neupadáme do letargie, ale začneme si třeba vylepšovat bydlení nebo provádět kompletní jarní úklid. A když už nás uklízení přestane bavit, což se určitě stane, co třeba začít se zabývat něčím co jsme museli v obvyklém režimu odsunout na druhou kolej. Mohou to být knížky, poslech vážné hudby, ruční práce, fotografování….je toho spousta.

Když člověk propadne nudě a nebo i stresu, vede jeho obvyklá cesta do ledničky. Něco si dáme a na chvíli je nám líp. Ale opravdu jen na chvíli. Pak většinou přijdou výčitky. S výčitkami přijde zase stres. A tak pořád dokola. Nedopusťme to, místo čokolády si vezměme jablko nebo pomeranč, a u konvice dobrého čaje se začtěme do pěkné knížky, pusťme si dobrý film. Nebo si zahrajme šachy nebo scrable. Něco pro sebe udělejme. Není to úplně snadné, ale je to možné a my si to rozhodně zasloužíme.

 

Domácí rohlíky

Domácí rohlíky


Jsou křupavé a nejlépe chutnají čerstvé.


Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky

Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky


Zelenina je zdravá, dietní a můžeme ji obměňovat podle toho, která je zrovna po ruce.


Pomalu pečené kuře s brambory

Pomalu pečené kuře s brambory


Lehké jídlo, které náš organizmus nezatíží.


Pstruh pečený v troubě

Pstruh pečený v troubě


Ryby jsou zdravé a nejen ty mořské.


Cizrnový salát

Cizrnový salát


Nezapomínejme na cizrnu. Zdravá luštěnina, která má tu výhodu že nenadýmá


Sýrové chuťovky s ovocem a bylinkami

Sýrové chuťovky s ovocem a bylinkami


Plno vitamínů a když máte dobrý sýr, je to pochoutka.


Bylinkový bramborový salát

Bylinkový bramborový salát


Lehčí bramborový salát s chutí zelených bylinek. Třeba ke grilovanému plátku masa.


Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky


Ani sladkým jídlům se nemusíme úplně vyhýbat. Jen to s cukrem nepřehánějme. raději přidejme ovoce.


Zapečený květák s bramborem

Zapečený květák s bramborem


Voňavé jídlo třeba i pro vegetariány.


Bramboračka

Bramboračka


Oblíbená polévka, kterou můžete podávat třeba s plátkem domácího chleba jako sytou večeři.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři