Kukuřičná polenta s lilkovou omáčkou recept
Kukuřičná polenta s lilkovou omáčkou je úžasné a trochu exotické jídlo. Polenta je tradiční italská kukuřičná kaše a ve spojení s lilkem budete překvapeni směsicí lahodných chutí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Omáčka
- 1 lžíce nasekaného oregana
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 střední lilek
- 1 hrnek čerstvých nebo naložených rajčat
- špetka soli
- 7 lžic vody
- 2/3 hrnku rostlinného oleje
- 1/4 hrnku suchého bílého vína
- špetka cukru
- Na polentu
- 6 kukuřičných klasů
- 2 hrnky vody
- špetka mletého černého pepře
- špetka soli
- 3 lžíce másla
- 200 g sýru feta
Způsob přípravy
Kukuřičná polenta s lilkovou omáčkou je úžasné a trochu exotické jídlo. Polenta je tradiční italská kukuřičná kaše a ve spojení s lilkem budete překvapeni směsicí lahodných chutí. Ve velké pánvi zahřejeme olej a do něho nasypeme na malé kousky nakrájený lilek. Na mírném ohni lilek opékáme 15 minut dohněda. Pak olej z pánve slijeme a k lilku přidáme rajčatový protlak. Vše promícháme a povaříme asi 2 minuty. Nyní přilijeme víno a za stálého vaření přidáme vodu, sůl, oregano, cukr a pokrájená rajčata. Povaříme 5 minut, odstavíme z plotny a omáčka je hotová.
Z každého kukuřičného klasu odřízneme vrchol a stonek a jádra odrolíme nožem. Nasypeme je do kastrolu s vodou, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 12 minut. Pak uvařená jádra scedíme a rozmixujeme v kuchyňském robotu. Znovu vložíme do scezené vody a za stálého míchání dusíme pastu na mírném ohni 10 až 15 minut. Hotová by měla mít konzistenci bramborové kaše. Nyní do kukuřičné kaše vmícháme rozdrobený sýr feta, máslo, osolíme a opepříme. Krátce, asi 2 minuty povaříme a polenta je hotová. Servírujeme společně s lilkovou omáčkou.