Cibule královna kuchyně

Článek byl publikován

Cibule – navenek obyčejná, ale ve skutečnosti skoro zázračná potravina


Pravděpodobně pochází ze střední nebo západní Asie. V Afghánistánu dodnes roste planá cibule (Allium oschaninii ), ze které vznikla. Její používání v dávných dobách je doloženo třeba hliněnými tabulkami Sumerů, staroegyptskými papyry, starými učenými knihami z Číny a Indie. Také v Bibli je o ní zmínka. Bylo to jedno z prvních koření v lidových pokrmech. Tedy kromě soli. Ale i tehdy se již vědělo i o jejích léčebných účincích.


Jen málokterá potravina má kromě nepopiratelné a důležité funkce při vaření i tolik pozitivních či vyloženě léčivých účinků na náš organizmus. Přitom je obecně široce dostupná, jak na trhu po celém světě, tak i tím, že je poměrně snadné si ji vypěstovat na zahrádce ze semen, nebo lépe ze sazeniček. Sazeničky vypěstujeme v létě ze semen, na podzim je sklidíme a další rok na jaře opět vysadíme. Tím, že je přes zimu uskladníme při teplotě kolem 23 stupňů Celsia, oklameme rostlinu tak, že druhý rok nevykvete a cibule naroste do velkých rozměrů. Cibule má mnoho různých odrůd, které se liší barvou nebo tvarem.


Z dospělé zralé rostliny používáme její cibuli, oloupanou od vrchních oschlých vrstev, nebo její zelenou nať. Syrová cibule má lehce pálivou chuť a všichni víme, že při jejím krájení slzí oči. To je ale nejspíš jediný její „nedostatek“ . Každopádně nám cibule za trochu těch slz určitě stojí. Nejpoužívanější odrůdou je u nás sice cibule bílá, ale stále častěji se v naší kuchyni objevuje i cibule červená. Ta je nejoblíbenější hlavně v Indii a na středním východě, je důležitou součástí tamní kuchyně.


Říká se, že člověk může vařit spíš bez ohně, než bez cibule. A každý, kdo se jen trochu přiblížil k vaření, pečení a gastronomii vůbec, to ví. Cibule tvoří základ většiny omáček, gulášů, luštěninových jídel, zelí, špenátu, zeleninových polévek a podobně. Jako syrová je součástí salátů, používá se jako příloha k uzeninám (třeba takové buřty s octem a cibulí). Velkou výhodou cibule je to, že i když syrová je bohatá na spoustu našemu tělu prospěšných látek, při opatrném tepelném zpracování, kdy ztratí svou štiplavou chuť a stane se stravitelnější, si většinu svých úžasných vlastností zachovává.


Možná někteří z nás mají zkušenosti, a určitě dobré, s cibulovou šťávou. Připravíme ji jednoduše zasypáním nakrájené cibule cukrem. Když se vyluhuje sladká šťáva, podáváme ji po lžičkách jako podpůrný prostředek při léčení nachlazení či kašle. Cibule je ale prospěšná třeba i při zánětech močového měchýře, při nechutenství, zánětech ústní dutiny, vysokém krevním tlaku, pro srdce je prý dokonce prospěšnější, než dříve tolik doporučované červené víno. Působí jako přírodní antibiotikum, ničí bakterie. Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a funguje také a hlavně jako prevence různých civilizačních chorob.


Čerstvě rozkrojená cibule, přiložená na místo, kde nás bodla vosa, včela nebo sršeň, neutralizuje jed obsažený v žihadle. Cibule obsahuje také enzymatické látky, které mají kladný účinek na naše trávicí procesy. Máme stále více důkazů i o tom, že cibule chrání před tvorbou krevních sraženin v žilách a tepnách.


Výzkumy na celém světě stále pokračují, vědci stále hledají v přírodě ukryté léčivé látky a nalézají je. A i když se jejich výsledky leckdy liší, jedno je jisté. Tím, že budeme konzumovat cibuli podle naší chuti buď syrovou, nebo vařenou, můžeme našemu organizmu jen prospět.


A ještě jedna vyzkoušená rada našich babiček. Při bolesti ucha přiložte na něj obklad z nakrájené cibule v plátně a nechte působit přes noc.


Obyčejná cibule. Asi všichni ji máme doma. A tak by byla velká chyba nevyužít její blahodárné působení na náš organizmus co nejvíce.

Cibule – navenek obyčejná, ale ve skutečnosti skoro zázračná potravina Pravděpodobně pochází ze střední nebo západní Asie. V Afghá...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů