Nabídka
Přidej
článek

Čím se lidé startují na začátku dne jinde ve světě?


Pojďme se proletět letem světem, abychom se blíže podívali na to, jak se snídá mimo naše zeměpisné souřadnice. U nás se l..
(celý článek)

Pojďme se proletět letem světem, abychom se blíže podívali na to, jak se snídá mimo naše zeměpisné souřadnice. U nás se l...


Pojďme se proletět letem světem, abychom se blíže podívali na to, jak se snídá mimo naše zeměpisné souřadnice. U nás se leckdo spokojí s rohlíkem se šunkou nebo s chlebem s marmeládou, je však zřejmé, že jinde na světě jsou u snídaňových stolů daleko nápaditější. Ve Vietnamu například snídají polévku s nudlemi, což pro našince může být představitelná varianta. Je zajímavé, že na severu Evropy mají snídaně významnější pozici v hierarchii dne, kde do snídaně zakomponují třeba ryby. Pokud pojedete víc na jih, snídaně se stává skromnější a ledabylejší. Italové a Francouzi si ráno dopřejí hlavně kávu a k tomu třeba nějaký croissant.

Asi každý zná pojem anglická snídaně. Za studentských let si ji mnozí dělají spíše k večeři. Fazole, vajíčka, jelítko, slanina, opečená rajčata a opečené žampiony a na zakousnutí toast. A po včerejší návštěvě pubu není ani památky.

Na východní straně Evropy věnují pozornost mléku a mléčným výrobkům. Asi připomínka slovanského ideálu krev a mléko. Mléčná polévka s nudlemi či různé druhy blin (kynuté minilívance) jsou hlavní architekty ranního přísunu energie například v Rusku.

Američané na to šli od lesa. Zřídili si takzvaný brunch, což je jídlo něco mezi snídaní a obědem. A to hlavně o víkendech, protože když skončí v jedenáct mše, na snídani je pozdě a do oběda daleko. Jinak Američan, který žije ve městě, po cestě do práce zhltne bagel, donut nebo muffin.

V Austrálii si na snídani dokonce vymysleli svoji vlastní pomazánku. Jmenuje se vegemite a maže se na toasty. Vyrábí se z kvasnicového extraktu, který vzniká při produkci piva. Chutná slaně a mírně hořce a trochu připomíná bujón. A to rozděluje lidi na dva nesmiřitelné tábory, jedni ji milují, druzí nenávidějí. Faktem nicméně zůstává, že pomazánka vegemite je přímo nabitá vitaminem B.
V Tibetu snídají tamní stateční lidé pokrm, který se jmenuje campa, což jsou šišky z másla a pražené mouky.

Šakšúka (Izrael)


Tento pokrm pochází ze severní Afriky, ale svoji popularitu si vydobyl zejména v Izraeli. Na pánvi se nejprve připraví zeleninová směs s rajčaty, cibulí a paprikou. Směs se celá pořádně zahřeje a do ní se vyklepnou vajíčka, která se nechají v horkém pokrmu dovařit. Chleba a bylinky jsou také vítané.

Gallo Pinto (Kostarika)


Kostaričané pod vlídným slunce snídají tento pokrm nejraději. Jde o rýži s černými fazolemi, s míchanými vajíčky, zakysanou smetanou a smaženým banánem. Samozřejmostí je koření. Jídlo je to velmi vydatné, tamní obyvatelé ho splachují podobně jako u nás džusem a kávou.

Jianbing (Čína)


Vedle klasických čínských knedlíčků, které jsou charakteristické pro celou rozlehlou zemi, lehce narazíte zejména na ulici ve stáncích s rychlým občerstvením tuto tradiční snídaňovou pochoutku Číňanů. Konzistencí se podobá palačince, která v sobě má nejrůznější náplně – vepřové maso, šunku, sójové klíčky, arašídy, chilli omáčku a tak dál.

Kahvalti (Turecko)


Tato snídaně se v Turecku podává při slavnostních příležitostech, když se sejde celá rodina. Jedná se totiž o velmi opulentní tabuli složenou z bohatého množství surovin. Ve výčtu nesmí chybět chleba, smetanové sýry, okurky, rajčata, olivy, pálivé turecké klobásky, ze sladkého marmelády a medy a menemem – smažená vajíčka. Místo kávy dávají Turci přednost silnému černému čaji.

Miso a ryba (Japonsko)


Japonci často snídají v přeneseném slova smyslu krabičku bentó. Vždycky obsahuje polévku s mořskými řasami miso, ryby a fermentované sójové boby. Kopeček rýže nesmí chybět. Pro Evropana je někdy nepříjemné vůbec se přiblížit k nakládané švestičce umeboši, protože vládne velmi výraznou chutí a vůní, kterou lze charakterizovat jako slanou a kyselou. Japonci ji milují.

Kaše ogi (Keňa, Nigérie)


V afrických zemích se snídá nepoměrně velmi skromně k ostatnímu světu. Snídaně se samozřejmě liší dokonce kmen od kmene, kterých je v Africe nepočítaně, avšak v Keni nebo Nigérii můžete narazit na hutnou a vydatnou kaši ogi vyrobenou z kukuřice, čiroku nebo prosa. V Nigérii si ji můžete dopřát i s fazolovými koláčky.

Mohinga (Barma)


Velmi vydatně snídají drobní Barmánci. Jde o rybí vývar s kousky rybího masa, ve kterém plavou rýžové nudle a citronová tráva, dále do pokrmu patří zázvor, cibule, cizrnová mouka a vejce. K této super snídani tamní obyvatelé pijí silný zelený čaj.

Arepas (Venezuela, Kolumbie)


Kukuřičné placky s nejrůznější náplní se podávají smažené či pečené. Dovnitř patří fazole, kuřecí nebo vepřové maso, fazole nebo například avokádo. Velmi oblíbenou variantou jsou klobásky chorizzo. V chudších oblastech se v kukuřičné placce můžete setkat s kusy vařené slepice.

Halwa puri (Pákistán)


Tato snídaně se také podává na severu Indie, ale v Pákistánu na ní narazíte častěji. Jemně smažené těsto poori a semolinový pudink chalvy se doplňuje ořechy, jako jsou například pistácie nebo mandle.

Cereální snídaně s quinoa

Cereální snídaně s quinoa


Cereální snídaně s quinoa představuje velmi zdravou variantu kontinentální snídaně, kterou si dopřává spousta z nás.


Snídaňová pizza

Snídaňová pizza


Pokud tolik nekoukáte na zdravé jídlo, recept na pizzu na snídaně můžete v klidu použít.


Zdravá snídaně z dýňového pyré a jogurtu

Zdravá snídaně z dýňového pyré a jogurtu


Recept na zdravou snídani, kterou lehce pomocí tohoto receptu vytvoříte z dýňového pyré a jogurtu.


Snídaňové sendviče

Snídaňové sendviče


Snídaňové sendviče jsou výbornou snídaní i svačinou, protože se dají konzumovat i v letu.



  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři