článek

Divizna velkokvětá - majestátní léčivka je středem každé zahrady...


Zářící sytě žluté květy, jsou středem obdivu každé zahrady. Ne nadarmo vzniklo její lidové pojmenování "královská svíce"...
(celý článek)

Zářící sytě žluté květy, jsou středem obdivu každé zahrady. Ne nadarmo vzniklo její lidové pojmenování "královská svíce"....


Zářící sytě žluté květy, jsou středem obdivu každé zahrady. Ne nadarmo vzniklo její lidové pojmenování "královská svíce". Její krása přímo křičí do dálky a zkrášluje celou okolní krajinu, proto je i vděčnou a velmi užitečnou ozdobou každé zahrádky.

Kdy sklízet a jak uchovat


Divizna kvete od května do září. Sbírat a sušit kvalitně květy divizny není nic lehkého. Ráno se totiž rozvinou a večer usychají, proto je sbírejte během celého dne, ale tak, aby se nepomačkaly. Nejlepší je usušit je na sluníčku za jediný den, lze je ale sušit i v troubě o teplotě 60 °C. Správně usušené květy mají zlatohnědou barvu, voní po medu a sladce chutnají. Uchovávejte ve sklenici. Směs s listy může mít projímavé účinky. Pokud se rozhodnete diviznu pěstovat, sbírejte a užívejte pouze květ.

Léčivé účinky


Léčivé účinky divizny využijete hlavně na podzim, kdy začíná období respiračních obtíží, je vhodná při nachlazení a zánětech průdušek a pomáhá od kašle. Pokud si budete připravovat domácí čaj ze sušených květů, je nutné ho vždy přecedit (nejlépe přes plátýnko), aby v čaji nezůstaly drobné chloupky z květů, které zbytečně dráždí sliznice. Divizna má protizánětlivé účinky, obsahuje látky saponiny, sliz, silice, cukry a třísloviny. Hodí se na obklady při drobných poranění kůže, hemoroidech a na zábaly při revmatických bolestech kloubů.

Babské rady


Pro diviznu se dříve používalo také označení např. Petrova hůl, oranka, svíce, pochodňová květina a další. Květy divizny se používaly k oživení barvy a chuti léčivých čajů. Ženy používaly odvar na barvení vlasů, potíraly si diviznovými listy tváře pro přirozený ruměnec a ze sušených listů se připravoval odvar, který se používal na zábaly na bolavé nohy, otoky a bércové vředy. Její název možná vznikl právě z toho úsloví, že zábaly dělaly doslova divy.

Pozor


Jakmile divizna vytvoří tobolky se semeny – nesbírejte nic. Semena jsou prudce jedovatá!

Domácí ledový čaj

Domácí ledový čaj


Domácí ledový čaj dobře vychlazený je idální nápoj pro teplé dny.


Chutný čaj z černé jeřabiny

Chutný čaj z černé jeřabiny


Chladnější večery nás ponoukají k tomu, uvařit si dobrý, teplý čaj.


Voňavý švestkový pečený čaj

Voňavý švestkový pečený čaj


Švestky jsou výborné ke zpracování v kuchyni. Jsou z nich vynikající koláče, povidla, ale i pečené čaje.


Broskvový zelený ledový čaj

Broskvový zelený ledový čaj


Broskvový zelený ledový čaj je to pravé pro letní žízeň.


Bezlepkové čajové pečivo

Bezlepkové čajové pečivo


Bezlepkové čajové pečivo se nám bude velmi hodit třeba když se dostaví nečekaná návštěva, a my ji budeme chtít pohostit nejen kávou nebo čajem.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři