Kmín: pár faktů o oblíbeném koření a rady pátera léčitele

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Patří asi k nejznámějším koření na světě - kmín. Používá se k dochucení polévek, salátů, pečiva, brambor, i tučnějšího masa. Čím je toto koření tak výjimečné? 

Rostlina Carum carvi, tedy kmín kořenný, je známá také pod názvem kmín luční a lze ji nalézt nejen na polích, ale i na lukách, kde volně roste. Plod této rostliny, která patří do čeledi miříkovitých, skrývá rovnou dvě nažky, a právě ty jsou v centru našeho zájmu, protože je známe jako koření kmín

V kuchyni i jako lék

Kmín patří k nejstarším používaným koření na našem kontinentu a je to vskutku jedinečný. O jeho využití se totiž zmiňuje již papyrus ze šestnáctého století před naším letopočtem, který byl nalezený v Řecku a kmín populární je dodnes.

Jako dochucovadlo byl známý také ve středověku, ale využití měl širší než jen v kuchyni. Kmín byl proslulý také pro své léčebné účinky. Ranhojiči ho využívali k léčbě zažívacích i střevních potíží a nenápadné dvounažky se v léčitelství stále uplatňují. 


Dokonce je dokázáno, že kmín funguje zároveň jako účinné anestetikum a povzbuzující prostředek. Kdo trpí žaludečními vředy či jinými zažívacími potížemi, neměl by s tímto kořením šetřit. 

Rady známého pátera

Katolický kněz páter František Ferda byl starším generacím známý jako velmi schopný léčitel, jehož schopnosti vyhledávali běžní občané i vládní činitelé. I když byl vysvěcen na kněze, své poslání nalezl také jako léčitel. V padesátých letech si za svou službu Bohu vysloužil od komunistů vězení, ale nakonec se ke své profesi vrátil. Od roku 1978 se však již naplno věnoval léčení lidí. Působil v Sušici, byl proslulý svou speciální diagnostikou a mimo jiné vypracoval speciální dietu bez bílkovin, která pomáhá při léčbě rakoviny

Tento lidový léčitel ale nezkoumal jen rakovinu. Měl spoustu postupů a rad, které se zabývaly léčbou běžných chorob. Zároveň dával lidem návody a doporučení, jak si zlepšit život a uzdravit se. A zmiňuje se i o kmínu. 

Koření s výraznou vůní vnímal jako jedinou rostlinu, která je schopná odplavit z organismu škodlivou látku solanin, která se vyskytuje například v bramborách. Právě při jejich vaření doporučoval s kmínem nešetřit. 

Čaj z kmínu má dle jeho učení blahodárný vliv i proti artróze a na čištění i tvorbu kloubů. Odvar z kmínu doporučoval přidávat také do koupelí nebo ho používat pro přípravu mazání.

Návod jak připravit kmínový čaj: 

1 polévkovou lžíci koření nasypat do půl litru vroucí vody a 7 minut povařit. Poté tekutinu scedit a popíjet.


Zdroj: Receptář pátera F. Ferdy



Výborná kmínová polévka

Výborná kmínová polévka


Z kmínu se dá uvařit léčivý čaj, ale také velmi chutná polévka, které zasytí a prospěje zažívání.


Výborný kmínový chléb

Výborný kmínový chléb


Bez vůně kmínu bychom by pečivo nebylo dokonalé. Zakousnout se do čerstvého kmínového chleba s máslem je prostě slast!


Bramborová polévka s vejci (kulajda)

Bramborová polévka s vejci (kulajda)


Hutná polévka, které je tradiční například v Podkrkonoší, potěší všechny milovníky polévek a kopru.


Domácí bůček

Domácí bůček


Tato lahůdka je sice dietně trochu mimo, ale v zimě dodá energii a zahřeje tělo. Při jeho přípravě nezapomeňte na kmín, který dodá chuť a zmírní těžkost pokrmu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kmín: pár faktů o oblíbeném koření a rady pátera léčitele, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: kmín:, pár, faktů, oblíbeném, koření, rady, pátera, léčitele.

Kde najít informace



×