článek

Mungo fazole: Jsou kouzelné, zároveň zdravé a v klidu je naklíčíte sami doma ...


V naklíčené podobě obsahují mnoho zdraví prospěšných látek jako je vápník, hořčík, železo, kyselina listová, bílkoviny, d..
(celý článek)

V naklíčené podobě obsahují mnoho zdraví prospěšných látek jako je vápník, hořčík, železo, kyselina listová, bílkoviny, d...


V naklíčené podobě obsahují mnoho zdraví prospěšných látek jako je vápník, hořčík, železo, kyselina listová, bílkoviny, draslík a vláknina. Výborné jsou do salátů či jako doplněk mnoha jiných i tepelně upravených pokrmů.

Plody této jednoleté teplomilné rostliny mají nejčastěji olivově zelenou barvu a prodávají se obvykle celé, loupané nebo půlené. V některých obchodech můžete sehnat také naklíčené výhonky – stejně jako u ostatních druhů luštěnin se totiž obsah cenných látek v mungo nakličováním významně zvyšuje. Protože snadno klíčí, není problém si jednoduše připravit tuto hodnotnou potravinu také doma vždy, když na ní máte chuť. Přestože se jedná o hodnotnou potravinu, nemělo by se to s její konzumací přehánět. Doporučuje se maximálně hrst denně.

Pozitivní vliv na zdraví
Fazole mungo obsahují mnoho důležitých vitamínů, minerálů, omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin a působí kladně pro dobrou obranyschopnost organismu a trávící soustavu. Kromě toho podporují hubnutí, neboť dodávají pocit sytosti. Pomáhají rovněž s indikcí škodlivého LDL cholesterolu, čímž se podílejí na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Navíc dovedou chránit před volnými radikály a mohou údajně pomoci i při rakovině, přičemž byl částečně prokázán pozitivní vliv při nádoru tlustého střeva.


Jak naklíčit mungo doma
Tomu pocitu, když si vypěstujete vlastní jídlo, se sebevětší taška s nákupem nevyrovná. Pokud nemáte v plánu kupovat speciální misku, dáme vám DIY tip jak jednoduše klíčit mungo pro vaše pevné zdraví. Platí tři základní hesla: namočit, propláchnout, nechat okapat. Postačí vám stará zavařovací sklenice, provázek a kousek staré silonky. Ve sklenici se studenou vodou necháme mungo namočené přes noc. Ráno na sklenici připevníme textilii, přivážeme provázkem a vodu vylejeme. Celé proces klíčení zabere velmi málo času, jen je důležité dbát, aby jste 2x denně fazole propláchli studenou vodou a nechali sklenici s klíčky stát v temném místě při pokojové teplotě. Tak zajistíte, že klíčky budou mít příjemnou svěží nasládlou chuť a nevyschnou či neuhnijí. Během dvou až tří dnů se fazolky probudí a budou vhodné ke konzumaci.

Raw mungo salát s mátou a koriandrem

Raw mungo salát s mátou a koriandrem


Velmi zdravý recept bohatý na mnoho důležitých vitamínů, minerálů, omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin a působí kladně pro dobrou obranyschopnost organismu a trávící soustavu.


Dušená mrkev a opečené brambory na cibulce s cherry rajčátky

Dušená mrkev a opečené brambory na cibulce s cherry rajčátky


Máte chuť na lehké zeleninové jídlo? Dušená mrkev a opečené brambory na cibulce s cherry rajčátky budou chutnat dětem i dospělým.


Polévka z mungo fazolí

Polévka z mungo fazolí


Obohaťte si zimní jídelníček o výživné luštěniny. Vyzkoušejte polévku z fazolí mungo, která je velmi vydatná a v kombinaci s kadeřávkem má skvělou chuť


Hummus s citronem a koriandrem

Hummus s citronem a koriandrem


Hummus s citronem a koriandrem je jednoduché a rychle hotové jídlo. Ale podstatné je hlavně to, že je i velmi zdravé a chutné.


Malinový raw dort

Malinový raw dort


Nepečený oříškovo malinový dort je za chvilku hotový a potěší lahodnou chutí čerstvého ovoce. Příprava navíc není nijak náročná.


Mrkvový salát s rozinkami

Mrkvový salát s rozinkami


Mrkvový salát s rozinkami je díky rozinkám lehce nasládlý a zdravý. Připravený je během chvilky a může být skvělou svačinkou.


Makové raw kuličky

Makové raw kuličky


Můžete si vyrobit válečky nebo kuličky a dle chuti ještě ozdobit vlašským ořechem.


Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů

Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů


Grilované kuřecí řízky s marinádou z vína a citronů jsou opravdu delikátní a jedinečnou pochoutkou.


Krémová zapečená mrkev

Krémová zapečená mrkev


Krémová zapečená mrkev je jídlo, které vám bude chutnat, i když zrovna mrkev moc nemusíte.


Citronový koláč

Citronový koláč


Citronový koláč je lehký a svěže lahodný moučník. Ke kávě nebo k čaji jako výjimečný moučník bude skvělý.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři