článek

Řasy zpestří jídelníček a zlepší zdraví


V dnešní době jsou řasy již běžnější a jsou častěji využívané v naší kuchyni. Nejenom, že zpestří jídelníček, ale mají i ..
(celý článek)

V dnešní době jsou řasy již běžnější a jsou častěji využívané v naší kuchyni. Nejenom, že zpestří jídelníček, ale mají i ...


V dnešní době jsou řasy již běžnější a jsou častěji využívané v naší kuchyni. Nejenom, že zpestří jídelníček, ale mají i blahodárný vliv na naše zdraví. Prodávají se i v lékárnách jako doplněk stravy. V tomto článku si popíšeme dvě nejznámější a to kelpy a spirulinu.

O čem je řeč?
Řasy jsou vodní rostliny, které jsou nejvíce zpracovávány v asijské kuchyni. Čínské lékařství je používá již tisíce let. Pomáhají prý při snížené funkci štítné žlázy, k redukci váhy, proti vypadávání vlasů, ke zvýšení libida a proti zápachu z úst způsobeného chronickým zánětem nosohltanu a dásní. Jistě by se našlo mnoho dalších zdraví prospěšných účinků, které jím přikládají různí průmysloví zpracovatelé.

Kelpy
Kelpy, latinsky Fucus nebo Laminaria, jsou hnědé mořské chaluhy s dlouhým stonkem. V mělkých oceánech vytvářejí rozsáhlé podvodní porosty, tzv. kelpové lesy. Vyznačují se vysokým obsahem jódu a základních živin potřebných pro život. Mají také vysoký obsah minerálů. Kelpy obsahují polysacharid kyselinu alginovou, která se využívá ke zpevnění želé a zmrzlin. Kelpy se v asijské kuchyni používají do rýže, zeleniny, ale také jako dekorativní obal. K dostání jsou kelp nudle, které jsou výtečné s tofu.  

Spirulina
Spirulina je o poznání menší, sladkovodní, zelená řasa. Ve skutečnosti jde o jednobuněčný organismus připomínající bakterie sinice. Své jméno získala díky spirálovitému uspořádání vlákna. Je bohatá na chlorofyl, proto při pomnožení zbarvuje jezerní vody do temné modrozelené barvy. Najdeme ji v tropických a subtropických jezerech.  V Japonsku se začala pěstovat průmyslově, kvůli výrobě vitaminových tablet. Je ceněná pro svůj obsah vitamínů řady B, vitamin C, E, A a D. Je to také na protein bohatá potravina pocházející z přírody. To je také jeden z důvodů, proč je spirulina označována za „Super potravinu“. Často se používá k přípravě salátu, dresingů, ale i moučníků se super brčálovou barvou.

Mezi vegetariány a vitariány jsou tyto řasy dobře známé. Díky svému vysokému obsahu minerálů, vitaminů a proteinů dostanou do těla živiny potřebné pro jeho chod.


  • Kuchař: Dana F.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Řasy zpestří jídelníček a zlepší zdraví.
Nebo hledejte podobné podle části názvu Řasy zpestří jídelníček zlepší zdraví .

Naši partneři