článek

Jak je to vlastně s mlékem a proč někteří z nás trpí intolerancí laktózy ?


Už ze školy víme, že mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace, a slouží hlavně jako potrava pro mláďata d..
(celý článek)

Už ze školy víme, že mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace, a slouží hlavně jako potrava pro mláďata d...


Už ze školy víme, že mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace, a slouží hlavně jako potrava pro mláďata do té doby, než jsou schopna přejít na tuhou stravu. Získávají tak z mléka vitamíny a protilátky, pomáhá zvyšovat jejich imunitu. Mláďata všech savců produkují enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr laktózu. S přibývajícím věkem u některých lidí produkce laktázy klesá a laktóza se tak může stát nestravitelnou. Pak u nich dochází zpravidla k intoleranci laktózy, což způsobuje přinejmenším nepříjemné zažívací potíže. Intolerance laktózy se nepovažuje za onemocnění a může k ní dojít v kterémkoliv věku.

Aby netrpěli zažívacími potížemi, musí tito jedinci mléko jednoduše ze své stravy vynechat. Jenže jak my víme, mléko je obvyklou součástí ohromné spousty potravinových výrobků, na které jsme každý den běžně zvyklí. Jsou to nejen mléčné výrobky, jako sýry, jogurty, smetana, máslo, syrovátka nebo třeba kefír. Ale i ve většině kupovaného pečiva, ať už sladkého nebo slaného, je při výrobě použito mléko. Stejně tak jako při výrobě potravinových polotovarů, hotových jídel a mnohých potravinových přísad. Proto, aby lidé s intolerancí laktózy předešli zdravotním potížím, měli by důkladně sledovat složení všech kupovaných výrobků.

Kromě kravského mléka se v potravinářském průmyslu, ale v mnohem menší míře, používá i mléko kozí, ovčí, kobylí, lamí, velbloudí.

Naštěstí dnes už se s nesnášenlivostí laktózy, na rozdíl od minulosti, v potravinářském průmyslu opravdu počítá. Na trhu je několik druhů nápojů, kterými lze kravské mléko nahradit. Ať už přímo k pití nebo jako ingredince při vaření či pečení. Známe mléko kokosové, vločkové, mandlové, rýžové, sojové, které sice nemají s kravským mlékem nic kromě barvy společného, ale lze je s úspěchem použít tam, kde se bez mléka neobejdeme. Na pultech mnohých obchodů najdeme i bezlaktózové kravské mléko. Do klasického mléka je přidán enzym laktáza, který mléčný cukr štěpí, a tím se stane mléko poživatelné i pro jedince s intolerancí laktózy.

Stejným způsobem upravené už při výrobě můžeme koupit i jogurty, pudinky, pomazánky, máslo, tvaroh, smetanu, prostě téměř všechny výrobky, které se z mléka běžně vyrábí. Stejně tak je na trhu dostatečné množství bezlaktózového pečiva, od chleba až po žemle a bagety. Je pravda, že všechny tyto výrobky chutnají trochu jinak, než jsme zvyklí. Ale pokud si na chuť těchto bezlaktózových potravin zvykneme, nemusíme být ochuzeni o většinu oblíbených pochoutek. A doma upečený dort nebo koláč, kde použijeme třeba mandlové mléko místo kravského, nám sice bude chutnat jinak, ale možná i víc.

Ještě bychom mohli připomenout, že tvrzení, že zvýšená konzumace klasického mléka způsobuje zahlenění, se nezakládá na pravdě. Pokud tedy nejste na mléko alergičtí.

Takže kdo se v dospělosti musí obejít bez kravského mléka, nemusí dnes příliš strádat. Samozřejmě pokud je jeho ostatní strava zdravá a vyvážená, a obsahuje dostatečné množství živin, vitamínů, minerálů a všech zdraví prospěšných látek.

Z naší kuchařky vám nabízíme pár z receptů na skvělé moučníky, které se obejdou bez mléka. Zkuste a uvidíte sami.

Domácí hruškový koláč bez mléka

Domácí hruškový koláč bez mléka


Výborný moučník k odpolední kávě. Luxusní pochoutka pro ty z nás, co mají rádi občas něco sladkého a dobrého.


Mandlová omeleta

Mandlová omeleta


Nadýchaná horká omeleta s nezaměnitelnou chutí mandlí. Je rychlá a není v ní ani kapka mléka.


Smažené banány v kokosovém těstíčku

Smažené banány v kokosovém těstíčku


Další jednoduchý a přitom moc dobrý zákusek. Horké banány s chutí a vůní kokosu. Netřeba říkat víc. Vyzkoušejte sami.



  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Zdraví

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři