5 druhů zeleniny, kterou nejspíše neznáte

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Chcete si zpestřit jídelníček? Vsaďte na neznámé druhy zeleniny, které se právem znovu vracejí na scénu. Jsou lahodné a plné blahodárných látek.

Salát Red Chard


Salát Red Chard představují mladé lístky červené řepy. Je to opravdová chuťová delikatesa, kterou lze využít v salátu, polévce, do smoothie i pro zpestření talíře jako přílohy. Používá se podobně jako mangold. Lístky jsou velmi chutné a zdravé. Asi 30 % jejich váhy tvoří vysoce kvalitní bílkovina, dále vitamíny A a C, draslík a velké množství železa. Právě proto tvoří důležitou složkou veganské stravy. Jedinečná chuť vás opravdu překvapí a svému tělu dodáte mnoho důležitých látek. Zelené kulaté lístky mají červené řapíky a žilkování. Jako ozdoba, vypadají opravdu skvěle.

Fenykl


Fenykl má nasládlou, kořenitou chuť s vysokým množstvím éterických olejů a hodně vitamínu C. Anethol a fenchon pomohou při střevních potížích, kašli a zahlenění nosohltanu. Dnes je fenykl nejoblíbenější v Itálii a listy se přidávají do rybích omáček. Fenykl florentinský se podobá řapíkatému celeru, ale je sladší a aromatičtější. Bílé listové řapíky jsou 10 cm vysoké a mladé výhonky se podobají kopru. Listy jsou vynikající do salátů, zeleninových pokrmů, sladších polévek a omáček. Výborný je dušený na cibulce a posypaný strouhaným sýrem. Vynikající a velmi zdravá je fenyklová šťáva. Čerstvý fenykl obsahuje až 90 % vody, ta napomáhá tvorbě krve a ulevuje při menstruačních potížích.

Šťovík


Šťovík kyselý má vysoký podíl kyseliny šťavelové, vitamínu C a B1, provitamínu A, tříslovin, flavonových glykosidů, silic a minerálních látek, jako železa, draslíku, křemíku a manganu. Nejlepší jsou mladé listy a oddenky. Kašovité obklady hojí kožní potíže i lupenku. Působí močopudně, příznivě ovlivňuje stav sliznic, rozpouští hleny, mírní záněty vedlejších nosních dutin, podporuje krvetvorbu, čistí krev, detoxikuje tělo, podporuje činnost střev, je prospěšný pro zdravou pokožku, povzbuzuje a pomáhá proti únavě. Mladé listy šťovíku jsou křehké, mají svěží citrónovou chuť. Hodí se do salátů, bylinkového másla, tvarohu a pomazánek. Dochutí polévky a omáčky se smetanovým základem. Kombinují se s vejci i sýrem, zlehčí chuť masa a mají podobné využití jako špenát.


Persil


Petržel plocholistá neboli Persil či petržel italská krásně vypadá, voní a lahodně chutná. O tuto petržel jsme byli ochuzeni asi do roku 2000. Jde o úžasné zelené koření, používá se do dresinků, na ozdobu pokrmů i součást pesta. Zkuste ji rozžvýkat a spolknout stonek, krásně to osvěží dech. Dá se pěstovat v květináči za oknem. Hodí se pro přípravu teplých pokrmů, je chuťově aromatičtější než kadeřavý druh a snáší vysoké teploty. Hodí se k rybám, na omelety, brambory, dušené maso, do polévky, těstovinových a rýžových pokrmů, zálivek i dipů. Výborně chutná ve spojení s česnekem. Gastrofresh vám nabídne všechny druhy zeleniny ke kombinování.

Tuřín baby


Tuřín či švédská ředkev, na Moravě kvaka či kvačka je kořenová zelenina. Tuřín lze použít jako kedlubnu, brambory, cuketu i zelí. Dají se jíst i listy a jsou i vícelisté formy. Je zdrojem vitamínu C, bohatý na draslík a sodík. Obsahuje málo kalorií, hodně vody a vlákniny. Je vhodný při dietě a hodně zasytí. Pomáhá při dně a usnadňuje vylučování kyseliny močové. Čistí krev a ulevuje od revmatických bolestí. Listy tuřínu obsahují 2x tolik proteinů a vlákniny než kořen a méně sacharidů. Také dost vitamínů a minerálů, především vápníku, betakarotenu, vitaminu C, kyseliny listové a železa. Šťáva z jeho listů, karotky a pampeliškové natě regeneruje zuby i kosti. Se špenátem a řeřichou zabírá na hemoroidy. S celerem a petrželí zlepšuje činnost mozku, pomáhá při roztroušené i klasické skleróze.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 5 druhů zeleniny, kterou nejspíše neznáte, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako 5 druhů zeleniny, kterou nejspíše neznáte.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: druhů, zeleniny,, kterou, nejspíše, neznáte.

Kde najít informace



×