článek

5 druhů zeleniny, kterou nejspíše neznáte


Chcete si zpestřit jídelníček? Vsaďte na neznámé druhy zeleniny, které se práv..
(celý článek)

Chcete si zpestřit jídelníček? Vsaďte na neznámé druhy zeleniny, které se práv...
Sdílejte obsah s přáteli



Chcete si zpestřit jídelníček? Vsaďte na neznámé druhy zeleniny, které se právem znovu vracejí na scénu. Jsou lahodné a plné blahodárných látek.

Salát Red Chard


Salát Red Chard představují mladé lístky červené řepy. Je to opravdová chuťová delikatesa, kterou lze využít v salátu, polévce, do smoothie i pro zpestření talíře jako přílohy. Používá se podobně jako mangold. Lístky jsou velmi chutné a zdravé. Asi 30 % jejich váhy tvoří vysoce kvalitní bílkovina, dále vitamíny A a C, draslík a velké množství železa. Právě proto tvoří důležitou složkou veganské stravy. Jedinečná chuť vás opravdu překvapí a svému tělu dodáte mnoho důležitých látek. Zelené kulaté lístky mají červené řapíky a žilkování. Jako ozdoba, vypadají opravdu skvěle.

Fenykl


Fenykl má nasládlou, kořenitou chuť s vysokým množstvím éterických olejů a hodně vitamínu C. Anethol a fenchon pomohou při střevních potížích, kašli a zahlenění nosohltanu. Dnes je fenykl nejoblíbenější v Itálii a listy se přidávají do rybích omáček. Fenykl florentinský se podobá řapíkatému celeru, ale je sladší a aromatičtější. Bílé listové řapíky jsou 10 cm vysoké a mladé výhonky se podobají kopru. Listy jsou vynikající do salátů, zeleninových pokrmů, sladších polévek a omáček. Výborný je dušený na cibulce a posypaný strouhaným sýrem. Vynikající a velmi zdravá je fenyklová šťáva. Čerstvý fenykl obsahuje až 90 % vody, ta napomáhá tvorbě krve a ulevuje při menstruačních potížích.

Šťovík


Šťovík kyselý má vysoký podíl kyseliny šťavelové, vitamínu C a B1, provitamínu A, tříslovin, flavonových glykosidů, silic a minerálních látek, jako železa, draslíku, křemíku a manganu. Nejlepší jsou mladé listy a oddenky. Kašovité obklady hojí kožní potíže i lupenku. Působí močopudně, příznivě ovlivňuje stav sliznic, rozpouští hleny, mírní záněty vedlejších nosních dutin, podporuje krvetvorbu, čistí krev, detoxikuje tělo, podporuje činnost střev, je prospěšný pro zdravou pokožku, povzbuzuje a pomáhá proti únavě. Mladé listy šťovíku jsou křehké, mají svěží citrónovou chuť. Hodí se do salátů, bylinkového másla, tvarohu a pomazánek. Dochutí polévky a omáčky se smetanovým základem. Kombinují se s vejci i sýrem, zlehčí chuť masa a mají podobné využití jako špenát.

Persil


Petržel plocholistá neboli Persil či petržel italská krásně vypadá, voní a lahodně chutná. O tuto petržel jsme byli ochuzeni asi do roku 2000. Jde o úžasné zelené koření, používá se do dresinků, na ozdobu pokrmů i součást pesta. Zkuste ji rozžvýkat a spolknout stonek, krásně to osvěží dech. Dá se pěstovat v květináči za oknem. Hodí se pro přípravu teplých pokrmů, je chuťově aromatičtější než kadeřavý druh a snáší vysoké teploty. Hodí se k rybám, na omelety, brambory, dušené maso, do polévky, těstovinových a rýžových pokrmů, zálivek i dipů. Výborně chutná ve spojení s česnekem. Gastrofresh vám nabídne všechny druhy zeleniny ke kombinování.

Tuřín baby


Tuřín či švédská ředkev, na Moravě kvaka či kvačka je kořenová zelenina. Tuřín lze použít jako kedlubnu, brambory, cuketu i zelí. Dají se jíst i listy a jsou i vícelisté formy. Je zdrojem vitamínu C, bohatý na draslík a sodík. Obsahuje málo kalorií, hodně vody a vlákniny. Je vhodný při dietě a hodně zasytí. Pomáhá při dně a usnadňuje vylučování kyseliny močové. Čistí krev a ulevuje od revmatických bolestí. Listy tuřínu obsahují 2x tolik proteinů a vlákniny než kořen a méně sacharidů. Také dost vitamínů a minerálů, především vápníku, betakarotenu, vitaminu C, kyseliny listové a železa. Šťáva z jeho listů, karotky a pampeliškové natě regeneruje zuby i kosti. Se špenátem a řeřichou zabírá na hemoroidy. S celerem a petrželí zlepšuje činnost mozku, pomáhá při roztroušené i klasické skleróze.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako 5 druhů zeleniny, kterou nejspíše neznáte.
Nebo hledejte podobné podle části názvu druhů zeleniny, kterou nejspíše neznáte .

Naši partneři