Nabídka
Přidej
článek

Zchlaďte se v tropických letních dnech ochlazujícími jin potravinami…


V tropickém létě se naše tělo musí vypořádat s vysokými teplotami, pokud tělu přidáte práci a budete konzumovat “zahřívaj..
(celý článek)

V tropickém létě se naše tělo musí vypořádat s vysokými teplotami, pokud tělu přidáte práci a budete konzumovat “zahřívaj...


V tropickém létě se naše tělo musí vypořádat s vysokými teplotami, pokud tělu přidáte práci a budete konzumovat “zahřívající” jang potraviny, můžete i zkolabovat. Poradíme vám jak vyzrát na tropické letní počasí pomocí tradiční čínské medicíny. Správnou skladbou ochlazujících jin potravin, dokážete své tělo příjemně zchladit a přitom si příjemně pochutnáte.

Trápí vás nadměrné pocení?


Pokud se v létě potýkáte s nadměrným pocením, pokuste se zamyslet nad svým jídelníčkem, problém může být to, že konzumujete příliš “zahřívacích” potravin. Pokuste se omezit nadměrnou konzumaci živočišných bílkovin (masa, ryb a vajec), díky kterým dochází k přemnožení hnilobných bakterií ve střevech, které se následné vstřebávají do krevního oběhu. Naše tělo se potom snaží těchto bakterií zbavit všemožnými způsoby a využívá k tomu, veškeré své detoxikační orgány, mezi které patří i plíce a kůže. Za nepříjemný zápach potu je odpovědná přemíra koření v jídle, jako je cibule, pepř, anýz, česnek a podobně. Právě tyto látky jsou zodpovědné za nepříjemný zápach našeho dechu a potu.

Ochlazující jin potraviny


Strava podle čínské medicíny, která potraviny dělí podle pěti elementů, může zásadně ovlivnit fungování našeho těla. Platí tedy, že vlhké (jin) potraviny náš organismus ochlazují, kdežto suché (jang) potraviny ho zahřívají. Základem zdravého jídla je pestrá strava, která zahrnuje jak ochlazující, zahřívající, tak neutrální potraviny. Podle ročního období by určité složky potraviny měly převažovat. V tropických dnech nejlépe předejdete přehřátí konzumací jin ochlazujících potravin, například tropické ovoce (pomeranče, grep, citrony, apod.). Dále je dobré konzumovat různé saláty, krátce vařené zeleninové polévky a celkově málo tepelně upravená jídla.

Pozor na smažená jídla


Úplně se vyhněte konzumaci pečených, smažených a dlouho vařených potravin. Dobré je také omezit sůl, koření a naopak zvýšit přísun tekutin (čistá voda). Pokud se nechcete úplně vyhnout nápojům, jako je coca-cola, káva či energetické nápoje, je dobré k nim přistupovat s největší opatrností, protože zvyšují krevní tlak, srdeční tep a tím narůstá tělesná teplota. Slazené nápoje a kávu rozhodně nepočítejte do celkového denního příjmu tekutin, protože mají opačný účinek a tělo odvodňují.

Pokud máte v plánu se zchladit například zmrzlinou, ledem či ledovou tříští, možná budete překvapeni, ale nejedná se o nejšťastnější volbu. Mají totiž adstringentní účinky (zužují cévy) a to může mít za následek nezdravé zadržování vody (včetně potu i horka) v organismu. Například pokud si dáte k obědu steak (jang zahřívající potravina), jako dezert si dáte několik kopečků zmrzliny (silně ochlazující potravina), výsledkem nebude vnitřní rovnováha, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale přesný opak. Rozhodíte si díky tomu rovnováhu organismu a budete potřebovat mnoho energie pro uvedení organismu do rovnováhy.

Jin ochlazující potraviny


- syrová zelenina - klíčky, okurky, rajčata, ředkvičky, hlávkový salát, špenát, čínské zelí, čekanka, cukety, lilek, žampiony, celer, brambory
- olivy, bambusové výhonky, mořské řasy
- tropické a subtropické ovoce: banány, kiwi, pomeranče, grepy, mango, ananas, meloun (považovaný za ovoce, ale ve skutečnosti je meloun zelenina), citrony, jahody, lesní plody, moruše
- máta, petrželka, fenykl
- zeleninové a ovocné šťávy, minerální vody, zelený/bílý/bylinkový čaj, bílé víno
- mléko a mléčné výrobky (zejména jogurt)
- ječmen, pšenice, produkty z bílé mouky
- rafinovaný cukr

Neutrální potraviny


- luštěniny (fazole adzuki, fazole mungo, červená čočka, apod.)
- máslo, tvaroh
- ovoce mírného pásu (hrušky, jablka, švestky, apod.)
- semínka, ořechy
- med
- droždí

Jang zahřívající potraviny


- pohanka, jáhly, rýže, celozrnné potraviny, ovesná kaše
- sója, vejce
- mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
- česnek, cibule, pórek, pažitka, chilli papričky, skořice, hřebíček, zázvor, koření (čím ostřejší, tím více zahřívající), sůl, kakao a kakaové výrobky
- křen, chřest, ostatní vařená zelenina (v páře či lehce osmahnutá nebo opečená)
- broskve, maliny, třešně, datle, sušené ovoce
- sýry - kozí,ovčí,plísňové, máslo, ostatní tuky
- alkohol, červené a rýžové víno, káva, černý a zázvorový čaj

Melounový salát s kozím sýrem

Melounový salát s kozím sýrem


Originální letní salát, která oceníte v tropických letních dnech.


Domácí ledový čaj

Domácí ledový čaj


Osvěžující ledový čaj neboli ice tea, vás krásně zchladí.


Domácí nanuk z jogurtu,  malin a broskví

Domácí nanuk z jogurtu, malin a broskví


Připravte si jednoduše doma tento zdravý nanuk z jogurtu.


Izraelský salát z kuskusu  s fenyklem a kozím sýrem

Izraelský salát z kuskusu s fenyklem a kozím sýrem


Lehký salát, který vás zasytí a přitom ochladí váš organismus.


Pomerančový džus s mrkví

Pomerančový džus s mrkví


Dobřejte si osvěžující sílu pomerančového džusu s mrkví.



  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři