článek

Netřeba po příbuzných střílet. Šumivé víno odšpuntujte pomalu


Tři, dva, jedna, šťastný Nový… A nic! Máloco dokáže překazit silvestrovské půlnoční veselí tak, jako zaseknutý špunt láhve se sektem. ..
(celý článek)

Tři, dva, jedna, šťastný Nový… A nic! Máloco dokáže překazit silvestrovské půlnoční veselí tak, jako zaseknutý špunt láhve se sektem. ...
Sdílejte obsah s přáteli



Tři, dva, jedna, šťastný Nový… A nic! Máloco dokáže překazit silvestrovské půlnoční veselí tak, jako zaseknutý špunt láhve se sektem. Okolo rámusí pyrotechnika, hodiny odzvání půlnoc. Vaši blízcí netrpělivě čekají s prázdnými skleničkami, vy zápasíte s korkem a výjimečnost okamžiku se rychle vytrácí. Jednoduše faux pas, kterému se bezpodmínečně musíte vyhnout. Přitom správné servírování šumivého není žádná věda.

Pravidlo číslo jedna zní „nemrazit.“ Mráz totiž sektu způsobí teplotní šok a jeho rozmanitou chuť otupí. „Při podávání by se jeho teplota měla pohybovat mezi 5 a 7 °C. Samotné nalévání ale tekutinu o přibližně dva stupně zahřeje. Proto alespoň den předem umístíme láhev do lednice a ve tmě ji podchladíme na 3 až 5 °C,“ objasňuje trojnásobný držitel titulu Sommelier roku, David Král ze společnosti Bohemia Sekt.

Úhel slouží jako pojistka

Když vychytáte náležitou servírovací teplotu, přichází na řadu správná technika odšpuntování:

1. Začněte s odstraněním vrchní kapsle a odejměte drátěnou sponu. Přijde vhod mít po ruce utěrku, která z chladničky orosenou láhev osuší. Pak nehrozí, že z rukou servírujícího vyklouzne a skončí i s drahocenným obsahem rozlitá na zemi.

2. Posléze láhev uchopte a nakloňte ji pod úhlem 45 stupňů. Ten preventivně brání nechtěnému uvolnění korku a jeho následnému prudkému výstřelu. Následně se pusťte do samotného otevírání.

3. Zapamatujte si, že špuntem nekroutíme. Naopak, držíme jej pevně v jedné ruce, zatímco druhou otáčíme se samotnou lahví. „Točíme s ní tak dlouho, dokud se korková zátka neuvolní,“ dodává sommelier Bohemia Sekt David Král. Jako kontrola, že jste sekt načali správným způsobem, skvěle funguje zvuk. Místo hlasitého prasknutí korku, byste měli slyšet decentní zasyčení.

4. Alkohol poté rozlijte. „Používáme skleničky typu flétna, přičemž sekt nesmí sahat výš než do půlky. Bublinky vyprchávají pomaleji a charakteristické perlení vydrží déle,“ instruuje sommelier Král.

5. Šumivé víno pijte pomalu a s rozvahou. Namísto splašeného hltání ho raději po malých doušcích vychutnávejte.

Nebojte se své chuťové pohárky zhýčkat:

Bohemia Sekt La Fleur
Čím je výjimečný? Především svým jedinečným aroma. To je intenzivní, bohaté, připomínající rozkvetlé růže a muškáty v pozadí s tóny exotického ovoce. A samozřejmě také šťavnatou, plnou chutí s příjemným perlením na jazyku a delším, ovocně kořenitým závěrem. Zlatavě žlutá barva s elegantním a bohatým perlením svádí k ochutnání, ideálně ve dvou.
Orientační cena: 159 Kč

Bohemia Sekt demi sec
Bohemia Sekt demi sec je symbolem sektu v tuzemsku. Za déle, než čtyřicet let si získal řadu příznivců – převážně pro svou vyváženou, jemně polosuchou chuť a svěží, středně plnou květinovou vůni. Kdykoliv se najde malý či velký důvod radovat se z životních událostí, Bohemia Sekt demi sec je pokaždé u toho.
Orientační cena: 139 Kč

Chateau Radyně extra brut
Sekt Chateau Radyně extra brut je jedním z nejsušších sektů na našem trhu. Není zcela pro každého – je určen pokročilejším milovníkům bublinek, kteří dokážou ocenit velmi suchá šumivá vína. Vzniká druhotným kvašením cuvée z Ryzlinku vlašského a Veltlínského zeleného tradiční metodou v lahvi a dostalo se mu mnoha ocenění. Nový, minimalisticky pojatý design lahve podtrhuje nevšednost Chateau Radyně, kovově chladné barvy pak evokují kategorii extra brut.
Orientační cena: 195 Kč


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Rady a tipy

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Naši partneři