Sdílet:

O jídle

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jídlo je odjakživa neodmyslitelnou součástí našeho života. Bez něj bychom totiž dlouho nepřežili. Jíme doma, jíme v restauracích a fast foodech, jíme i na různých společenských akcích. Jíme sami, s rodinou, jídlo bývá součástí našich setkání s přáteli. Jídlo je také pro většinu z nás jednou z radostí, které nám život přináší.

Ale s potěšením, které nám jídlo poskytuje, je spojeno také mnoho otázek. Občas si je asi klademe všichni. Jíme správné a správně upravené potraviny? Jíme ve správnou dobu a ve správných intervalech? Je opravdu nutné jíst třikrát i víckrát denně? Jíme dost nebo naopak příliš mnoho? Je nutné mít alespoň jednou denně teplé jídlo? Jsou některé potraviny zdravější zasyrova nebo nám víc prospívají tepelně upravené? Měli bychom jíst vyváženou stravu nebo si naše tělo samo řekne na co má chuť? A proč někdo nemůže být bez masa a někdo dokáže jíst jen vegetariánskou stravu? Měli bychom pít během jídla, před ním nebo až po něm? Proč některé potraviny vysloveně nesnášíme a po některých bychom se mohli utlouct? Je jedno, vaříme-li z čerstvých nebo z mražených či konzervovaných potravin? Je dobré počítat kalorie nebo správné složení každého jídla? Měli bychom jíst, když máme hlad, nebo je důležitá pravidelnost? Opravdu nám bílý cukr tak škodí? Je dobré nepřehánět to se solí? A co vejce, jsou už zase zdravá, nebo bychom si měli hlídat jejich konzumaci? Proč co je pro jednoho prospěšné, druhému může uškodit? A vůbec, kdo se v tom všem má proboha vyznat? Ne, na všechny tyto otázky tady bohužel opravdu nedokážeme odpovědět. Mnohdy se totiž i názory nutričních poradců a odborníků na výživu v těchto věcech rozcházejí a často i mění. Ale přece jen bychom chtěli připomenout pár pravidel, která bychom možná měli dodržovat vždy, když to jen trochu půjde.

Jsou mezi námi i tací, kteří musí ze zdravotních důvodů držet rozličné diety. Ať už kvůli cukrovce, žlučníku, gastritidě, nesnášenlivosti laktózy, lepku nebo jiných potravin. Ti si své jídlo i jeho množství prostě hlídat musí. My ostatní, co můžeme jíst cokoliv a kdykoliv, to máme opravdu jednodušší. Stačí, když budeme přistupovat k jídlu stejně, jako ke všemu ostatnímu v životě. S láskou a s rozumem. Berme jídlo jako příjemnou součát našeho dne, ale zdaleka ne tu hlavní. Také nedovolme, aby se nám jídlo stalo náhražkou za cokoliv. Užívejme si přípravu i samotnou konzumaci jídla. Věnujme čas přemýšlení o jídle v tom smyslu, že chceme dopřát našemu tělu kvalitní a zdravé potraviny ve správném množství. Jezme tak, aby nám jídlo prospívalo a neškodilo.

Není nad domácí kuchyni. Víme co jíme a z čeho přesně jsme si jídlo uvařili. Můžeme si připravit to, co nám chutná a co nám prospívá. Dobrá zpráva je, že dnes se domácí vaření stává koníčkem pro mnohé z nás. Příprava jídla doma pro sebe, svou rodinu nebo pro přátele, může být velmi příjemnou záležitostí. Jíst s lidmi, kteří dobré jídlo ocení, je přece radost. Jíst u společného prostřeného stolu, v klidu a beze spěchu, je pro naše zdraví to nejlepší.


Snažme se vybírat kvalitní potraviny. Snažme se jíst pestře a do svého jídelníčku pravidelně zařazovat potraviny, které obsahují všechny ty vitamíny, minerály a potřebné živiny. Jezme tak, aby náš jídelníček obsahoval všechny základní skupiny potravin. Pro jednotlivé druhy potravin používejme šetrnou tepelnou úpravu, abychom se nepřipravili o to důležité, co obsahují. Jezme tolik, kolik naše tělo vzhledem k našemu věku a energetickému výdaji potřebuje. Jiné množství jídla potřebuje dospívající dítě a jiné starší člověk. Nedostatek jídla vede k projevům anorexie a bulimie. Naopak nadměrný přísun potravin způsobuje otylost, a s ní související negativní dopady na naše zdraví. Je-li to jen trochu možné, jezme v příjemném a kultivovaném prostředí. A hlavně, věnujme každému svému jídlu dostatek času a vychutnejme si každé sousto.

Jedno staré úsloví říká, že jsme stvořeni z toho, co jíme. Pamatujme si , že život není jen o jídle a že žaludek není náš pán. To náš mozek určuje kolik, co a jak budeme jíst. Pečujme o svou tělesnou stránkou nejen jídlem, ale i dostatečnou fyzickou a duševní aktivitou. Jedině tak nám jídlo bude poskytovat to správné potěšení.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k O jídle, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako O jídle.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jídle.

Kde najít informace



×