Batáty na jídelníčku. Čím jsou výjimečné a co z nich uvařit?

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Sladké brambory batáty jsme před pár lety ještě neznali, ale dnes jsou již běžně k dostání a dokonce se staly hitem. Jde o velmi zajímavou potravinu, protože batáty se dají smažit, péct, vařit, ale i konzumovat za syrova a jejich pestré složení prospívá zdraví. Domovinou sladkých brambor je Střední i Jižní Amerika a do Evropy byly přivezeny již na počátku 16. století, z objevných výprav mořeplavce Kryštofa Kolumba. Proč jíst batáty? Čtěte dál!

Vzhledem sice trochu připomínají nám běžně známé brambory, ale příbuzné jsou s nimi jen velmi vzdáleně. Batáty jsou kořenovou hlízou rostliny Povijnice batátové, která svými pnoucími stonky připomíná liánu. Velmi dobře se jí daří v tropickém a subtropickém podnebí. Mezi největší producenty batátů patří Čína, pěstují se však i v Evropě, konkrétně v Itálii, Portugalsku a Španělsku. Skvělé na nich je také to, že sklizeň se může konat po celý rok. 

Proč jíst batáty z pohledu zdraví a výživy

Jakmile sladkou bramboru rozříznete, upoutá vás krásná oranžovo-žlutá barva její dužiny, za níž je zodpovědný beta karoten, jehož nemalé množství hlíza obsahuje. Aby se ho při jídle uvolnilo do těla co nejvíce, je dobré přidat do batátů při vaření nebo před konzumací trochu tuku, třeba másla nebo olivového oleje. 

A co ještě obsahují? Sladké brambory jsou významným zdrojem draslíku, vápníku, zinku, kyseliny listové, která prospívá mozku, kostem a srdci, ale i vitamínů A a E. Množství vitamínu E v batátech dokonce představuje ⅓ denní doporučené dávky. V hlíze Povijnice batátové se ukrývá také značné množství vlákniny a je jí skoro dvojnásobně více než v obyčejných bramborách.


Batáty jsou i díky těmto vlastnostem potravinou, která skvěle zasytí a zároveň tělo zásobí velkou porcí prospěšných látek. I proto si vysloužily označení superfood - tedy superpotravina

Jak s nimi naložit v kuchyni? 

Podobně jako běžné brambory se batáty skladují v temnu, chladu, ale do ledničky nepatří. Jejich slupka je sice na první pohled tužší, ale jíst se dají i neloupané. 

Chuť batátů je nasládlá a připomíná dýni či mrkev. Sladké brambory se dají vařit, péct - v troubě změknou asi za 45 až 60 minut, smažit i konzumovat syrové. Kdo si však na nich chce pochutnat v syrovém stavu, ten by měl být velmi opatrný. Tyto uvnitř krásně barevné hlízy totiž obsahují kyselinu šťavelovou, která může ve vyšší koncentraci zapříčinit vznik ledvinových kamenů. Batáty si lze nastrouhat do salátu nebo nakrájet na tenké "prstíky", ale takto upravené by se měly konzumovat střídmě.

Sladké brambory skvěle chutnají zejména v kombinaci s ostřejším kořením, například s kari nebo chilli. Báječné jsou jako hranolky z trouby nebo smažené, skvěle chutná i kaše z mixu běžných brambor a batátů. Použít se však dají také jako přísada do moučníků. 



Batátové placičky s dýní

Batátové placičky s dýní


Čistě zeleninový pokrm, který může být skvělou večeří. Když k němu uděláte dip ze zakysané smetany, zachutná i masožroutům.


Quinoa salát s batáty

Quinoa salát s batáty


Dvě superpotraviny v jednom receptu! Zdravější už to prostě být nemůže.


Zapečené sladké brambory s vodnicí

Zapečené sladké brambory s vodnicí


Další bezmasý pokrm, který upoutá nejen vzhledem, ale i nádhernou vůní čerstvých bylinek.


Sladké brambory s vejci

Sladké brambory s vejci


Snídaně šampiónů, to jsou sladké brambory s vejci a klobásou. Kdo ochutná, nebude chtít ráno začínat jinak.


Grilované sladké brambory

Grilované sladké brambory


I na grilu upravené batáty mají své kouzlo a jsou skvělou alternativou k masu nebo přílohou. Stačí je ovonět snítky rozmarýnu a u grilu bude za chvíli fronta.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Batáty na jídelníčku. Čím jsou výjimečné a co z nich uvařit?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: batáty, jídelníčku., Čím, jsou, výjimečné, nich, uvařit?.

Kde najít informace



×