článek

Šípek - z přírody až po šálek lahodného nápoje


  Šípkové keře lemují silnice, polní cesty i louky a okraje některých lesů. Možná proto si často ani neuvědomujeme..
(celý článek)

  Šípkové keře lemují silnice, polní cesty i louky a okraje některých lesů. Možná proto si často ani neuvědomujeme...




 


Šípkové keře lemují silnice, polní cesty i louky a okraje některých lesů. Možná proto si často ani neuvědomujeme, jaký poklad se skrývá v jejich plodech. Nejen, že jsou ozdobou podzimní přírody. Obsahují také mnoho vitaminů a další našemu zdraví prospěšné látky. Víte, jak z nich získat co nejvíce? My to víme a poradíme vám, jak z nich připravit lahodný podzimní nápoj, který nejen chutná, ale zároveň podporuje imunitu v tak záludném období, jakým je  sychravý podzim.

Jak na sběr červených pokladů, které chrání ostré trny?


Šípkové keře jsou krásné, ale se svými trny umí být i docela záludné. Na sběr plodů z trnitých větviček se vyplatí vyzbrojit kvalitními zahrádkářskými rukavicemi a ostrými nůžkami. Z oblečení si vyberte raději starší kousky, které přiléhají více k tělu. Větévkám se v přiléhavých šatech lépe vyhnete a starší oděv při případné újmě nebudete tolik litovat.

Ke sběru vybíráme přednostně keře vzdálenější většímu zdroji znečištění. Ke konzumaci se příliš nehodí plody sbírané podél silnic. Ideálními stanovišti pro sběr jsou slunné stráně vzdálenější prašných cest a průmyslových zón. Plody sbíráme do vzdušného košíku, tak aby neměly příležitost začíst se kazit ještě před další úpravou. Igelitové sáčky a tašky jsou zcela nevhodné.

Aby byla zásoba vitaminů i na studenou zimu


Nasbírané plody sušíme. Nejlepší je začít jejich rozprostřením na slunci a následně je dosušit v síťce umístěné na vzdušném suchém místě. V přirozeném přírodním prostředí nepřichází šípky o tolik vitaminů. Bohužel tu hrozí riziko, že plody se namísto odpaření vody začnou kazit a toho se chceme vyvarovat. Proto svou sklizeň průběžně kontrolujeme.

Pokud počasí nepřeje nebo vhodné místo k sušení nemáte, můžete šípkové plody sušit i v troubě nebo sušárně na ovoce. Nejrychlejší způsob, jak šípky zbavit vody, je jejich sušení v troubě. Při tomto způsobu konzervace je třeba hlídat, aby teplota nepřekročila 40°C. V plodech při této teplotě dochází ke znatelné ztrátě vitaminů, a pokud by byla teplota ještě vyšší, mohlo by dojít i ke spálení plodů, a tím i jejich nevratnému poškození.

Sušené šípky uchováváme na suchém neprašném místě v síťce nebo papírovém sáčku či tašce. Stejně dobře se k jejich uložení hodí i sklenice a plastové dózy, ale plody musí být důkladně usušené, aby se v takovém neprůdušném obale nezačaly kazit.

Příprava chutného šípkového nápoje


Před přípravou je dobré sušené plody podrtit v hmoždíři nebo mírně nasekat například v mixéru. Připravenou šípkovou drť vkládáme do vlažné vody nalité ve varné nádobě. Množství šípků volíme individuálně podle povahy nasbíraných plodů. Velké šípky v pokročilém stádiu zrání poskytují mnohem intenzivnější chuť než drobnější plody na jeho počátku. Obvykle postačí jedna hrst suchých plodů na jeden litr nápoje.

Vodu s šípky necháme stát alespoň 6 hodin. Po tuto dobu je vhodné ponechat varnou nádobu přikrytou poklicí. Poté pozvolna zahříváme. Během ohřevu dbáme, aby se nápoj nevařil. Jakmile se na hladině začnou objevovat první bublinky, nápoj je připraven k servírování. Protože plody šípků v sobě ukrývají drobné pichlavé jehličky, cedíme odvar přes plátno nebo hodně husté sítko do šálků nebo sklenic.

K dochucení nápoje přidáme med nebo cukr. Před tím, než tak učiníme, je dobré nápoj ochutnat. Chuť každé várky se může lišit. Jednou je nápoj více trpký, jindy je sám přirozeně sladký a je úplně zbytečné do něho přidávat větší množství sladidla. Dejte ho tam podle svého vkusu přesně tolik, aby vám plody plné slunného podzimu ladily na jazyku.




  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Bylinky

Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu Šípek přírody šálek lahodného nápoje .

Naši partneři