Jak uchovávat houby? Vyzkoušejte pastu a houbové koření!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Venku zapršelo a sezona hub se konečně rozjíždí. Letos si milovníci houbaření kvůli počasí na své příliš nepřišli, snad bude konec léta příznivější a postará se o plné košíky. Z nasbíraných úlovků lze kromě tradiční smaženice či houbové omáčky připravit i pastu nebo koření.

U nás v Evropě jsou houby i jejich sběr velmi populární a Češi platí za jedny z největších milovníků této potraviny. V historii však byla období, kdy se houby popularitě příliš netěšily. Protože jsou jedinečné, v přírodě se jim nic nepodobá a rychle rostou i zanikají, vyvolávaly v lidech značné podezření. Houbové klobouky vyrůstající v lese či u krajů cest probouzely v lidech strach, a ti se jim proto raději vyhýbali obloukem.

Užitečné a krásné

Době, kdy byly houby na seznamu toho, co je nežádoucí, už ale dávno odzvonilo. Dnes máme k houbám vřelý vztah a kvůli lesní nadílce si mnozí neváhají pořádně přivstat. Na konci léta se v lese objevují sametové klobouky hříbků, bedly na vysokých nohách i chutné lišky. Kdo se přejí smaženic, řízků a houbových omáček, může připravit z darů lesa také koření a pastu, které lze snadno zamrazit a uchovat tak pro pozdější použití.

Pasta z hub

Hodí se k dochucení omáček, jako nádivka do žampionových kloboučků či listového těsta, výtečná je i jako nátěrka na topinky nebo jako příloha k masu či do těstovin. Houbový Duxelles, jak se pastě přezdívá, pochází z Francie. Původní recept vznikl v 17. století a vytvořil ho francouzský kuchař Francois Pierre La Varenne, který pokrm pojmenoval po svém zaměstnavateli, markýzi d´Uxelles. Jak na světoznámou pastu, která se hodí jako základ pro spoustu pokrmů?


Potřebujete: 400 g čerstvých hub (ideálně žampionů nebo lupenatých hub), 2 šalotky, 1 snítku čerstvého tymiánu, 1 polévkovou lžíci sherry, 40 g másla, čerstvě umletý pepř, sůl, čerstvá petrželová nať

Jak na to: Houby očistíme a nadrobno nakrájíme. Šalotku najemno nakrájíme a necháme ji zesklovatět na pánvi v rozehřátém másle. Pak přidáme houby a za stálého míchání je 10 minut podusíme. Do pánve přilijeme sherry, přidáme byliny, pepř a směs vaříme pár minut na mírném plameni. Jakmile zhoustne, vypneme sporák a pastu necháme vychladnout. V dobře uzavřené nádobě vydrží v lednici až 12 dní, v mrazáku až osm týdnů.

Houbové koření

Dochucovadlo z hub může mít mnoho podob. Od klasického sypkého koření až po houbový sirup, který se hodí k vylepšení polévek a omáček. V našem receptu půjde o druhou variantu a potřebovat k tomu budeme nasušené houby, ideálně hříbky nebo ryzce.

Potřebujete: 50 g sušených hub, 1 cibuli, 2 bobkové listy, po snítce tymiánu a rozmarýnu, 1 stroužek česneku, lžičku soli, sušené listy celeru, pepř a máslo na smažení

Postup: Houby namočíme na 20 minut do horké vody. Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Houby vyjmeme z vody a výluh nevyléváme! Doplníme ho vodou na 0,75 l a společně s houbami ho přidáme do pánve. Vložíme koření, byliny a vše pozvolna vaříme přibližně půl hodiny. Poté směs přecedíme přes jemné sítko. Houby nasypeme do plátýnka a ještě je vymačkáme, tekutinu zachytíme a přidáme k vývaru. Opět ji nalijeme do hrnce a svaříme na poloviční množství, dokud nezíská konzistenci sirupu. Ten lze uchovávat v lahvích nebo ho nalít do tvořítka na led. Je to praktičtější a sirup zůstane déle použitelný.


Zdroj: Houby v přírodě a na talíři

Francouzské dušené hovězí  s houbami a pomerančem

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem


Luxusní pokrm inspirovaný francouzskou gastronomií. Hovězí a houby k sobě prostě patří.


Zapečená brokolice s houbami a sýrem

Zapečená brokolice s houbami a sýrem


Nejen k masu, i k zelenině se houby skvěle hodí. Společně s brokolicí a sýrem vytvoří báječnou kombinaci pro zdravý oběd či večeři.


Tortilly plněné houbovou směsí

Tortilly plněné houbovou směsí


Italské tortilly naplněné houbami ocení nejen milovníci darů lesa hub.


Nakládané houby se zeleninou

Nakládané houby se zeleninou


Houby lze zakonzervovat i zavařené a jejich výtečnou chuť si naplno vychutnat později.


Houbové risotto

Houbové risotto


Oblíbený středomořský pokrm, to je rizoto s houbami. Bezmasý pokrm, který chutná a zasytí.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak uchovávat houby? Vyzkoušejte pastu a houbové koření! , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, uchovávat, houby?, vyzkoušejte, pastu, houbové, koření!.

Kde najít informace



×