recepty

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem


Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou chutí, vytvořenou marinováním masa a přidáním pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží...
(celý recept)

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou chutí, vytvořenou marinováním masa a přidáním pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží. Doba vaření je si...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření5 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • 600 g zadního hovězího masa
  • čerstvé houby
  • 1 celer
  • 3 stroužky česneku
  • 5 a 1/2 hrnku červeného vína
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • 2 hřebíčky
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 hrnku koňaku
  • 4 mrkve
  • 3 cibule
  • čerstvá petržel nasekaná nadrobno
  • 2 lžíce másla
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče

Způsob přípravy

Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou chutí, vytvořenou marinováním masa a přidáním pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží. Doba vaření je sice trochu delší, ale výsledek stojí za to. Hovězí maso nakrájené na kostky dáme do velkého hrnce spolu s tymiánem, celerem, mrkví, cibulí, česnekem, petrželí, koňakem, 1 lžící olivového oleje a 3 1/2 šálky červeného vína. Celer, mrkev, cibuli a česnek nakrájíme na kousky. Směs pořádně promícháme. Celý pepř, bobkový list a hřebíček vložíme do sáčku z tenkého plátna, přidáme do hrnce a vše necháme marinovat v lednici 24 hodin. Během této doby dvakrát promícháme. Druhý den vyjmeme hrnec z lednice, odstraníme sáček s kořením a maso. Necháme vše při pokojové teplotě. Z hrnce vyjmeme také nakrájenou zeleninu. Do zbylé tekutiny přilijeme víno a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut a sundáme z plotny. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a necháme stranou. Na pánev dáme máslo a olivový olej. Rozpálíme na vysokou teplotu a přidáváme postupně hovězí maso. Asi 5 minut maso po všech stranách prudce opékáme. Pak maso vložíme do hrnce s protlakem. Do pánve dáme zbývající máslo, olivový olej a zeleninu. Osmahneme do znědnutí zeleniny (asi 5 minut). Pak přidáme zeleninu do hrnce s masem. Ma pánvi teď lehce osmahneme nakrájené houby. Hrnec s masem, zeleninou a marinádou dáme na plotnu, vložíme znovu sáček s kořením a necháme zvolna dusit při občasném promíchání asi tři a půl hodiny. Pak zkontrolujeme, zda je maso měkké, přidáme podušené houby, pomerančovou kůru a šťávu, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme sáček s kořením a jídlo je hotové.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Maso

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu francouzské dušené hovězí houbami pomerančem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem

Naši partneři