Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou chutí, vytvořenou marinováním masa a přidáním pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží. (celý recept)
Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou chutí, vytvořenou marinováním masa a přidáním pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží. Doba vaření je si...
Francouzské dušené hovězí s houbami a pomerančem je jídlo s neobvyklou chutí, vytvořenou marinováním masa a přidáním pomerančové šťávy a kůry. Podáváme je s těstovinami nebo s rýží. Doba vaření je sice trochu delší, ale výsledek stojí za to.
Hovězí maso nakrájené na kostky dáme do velkého hrnce spolu s tymiánem, celerem, mrkví, cibulí, česnekem, petrželí, koňakem, 1 lžící olivového oleje a 3 1/2 šálky červeného vína. Celer, mrkev, cibuli a česnek nakrájíme na kousky. Směs pořádně promícháme. Celý pepř, bobkový list a hřebíček vložíme do sáčku z tenkého plátna, přidáme do hrnce a vše necháme marinovat v lednici 24 hodin. Během této doby dvakrát promícháme.
Druhý den vyjmeme hrnec z lednice, odstraníme sáček s kořením a maso. Necháme vše při pokojové teplotě.
Z hrnce vyjmeme také nakrájenou zeleninu. Do zbylé tekutiny přilijeme víno a přivedeme k varu.
Povaříme asi 5 minut a sundáme z plotny. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a necháme stranou.
Na pánev dáme máslo a olivový olej. Rozpálíme na vysokou teplotu a přidáváme postupně hovězí maso. Asi 5 minut maso po všech stranách prudce opékáme.
Pak maso vložíme do hrnce s protlakem.
Do pánve dáme zbývající máslo, olivový olej a zeleninu. Osmahneme do znědnutí zeleniny (asi 5 minut). Pak přidáme zeleninu do hrnce s masem.
Ma pánvi teď lehce osmahneme nakrájené houby.
Hrnec s masem, zeleninou a marinádou dáme na plotnu, vložíme znovu sáček s kořením a necháme zvolna dusit při občasném promíchání asi tři a půl hodiny.
Pak zkontrolujeme, zda je maso měkké, přidáme podušené houby, pomerančovou kůru a šťávu, osolíme a opepříme. Nakonec vyjmeme sáček s kořením a jídlo je hotové.